Schoolbeleid
Op deze pagina vindt u een overzicht van onze protocollen en beleidsplannen. Mist u iets, laat het ons weten! Per item leest u een korte toelichting en heeft u de mogelijkheid om het document te downloaden.
Deze schoolgids laat zien waar wij als katholieke basisschool in Aalsmeer voor staan:
wie we zijn, wat we willen, wat we kunnen en wat we doen. Wij leggen in deze
schoolgids verantwoording af over onze manier van werken en u kunt deze gids als
naslagwerk gebruiken.
Schoolgids
Er wordt momenteel gewerkt aan vernieuwing van de schoolgids
Het schoolplan is een beleids- en planningsdocument. In het schoolplan formuleert de school (bestuur, directie, team en medezeggenschapsraad) vanuit een eigen missie/visie, de hoofdlijnen van het strategisch onderwijskundig-, personeels- en financieel beleid. Het schoolplan fungeert tevens als kwaliteitsdocument. Door middel van de kwaliteitszorg waarborgt en bevordert de school het onderwijsniveau en de deskundigheid van het team. Het schoolplan is een verantwoordingsdocument voor het SKOA bestuur, de Medezeggenschapsraad (MR) en de Inspectie van Onderwijs en voldoet aan de wettelijke verplichting.
Schoolplan
Er wordt momenteel gewerkt aan vernieuwing van dit plan
De belangstelling voor katholiek onderwijs in Aalsmeer is groot. De stichting heeft een aannamebeleid opgesteld. Daarbij is uitgegaan van de statuten van de Stichting voor Katholiek Onderwijs Aalsmeer waarin als doelstelling is opgenomen: ‘het bevorderen van katholiek onderwijs in Aalsmeer’.
Heeft u vragen over de aanmeldprocedure en hoe wij omgaan met meer aanmelding dan beschikbare plaatsen, neem dan contact met ons op via de leerling administratie.
Lees het aannamebeleid op de website van de SKOA
Missie van de Jozefschool:
“Samen waar het kan en aangepast waar mogelijk , werken wij aan hoofd, hart en hand”.
Hoofd – cognitief
Hart – sociaal emotioneel
Hand – creatief en sportief
In dit beleidsplan wordt duidelijk dat deze missie ook terugkomt in de visie op begaafdheid en de begeleiding hierbij. Het beleidsplan is ontwikkeld om helderheid te verschaffen in de wijze waarop de Jozefschool omgaat met (hoog)begaafde kinderen of kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Deze laatste term gebruiken we bij kinderen tot en met het zesde levensjaar. De term begaafdheid of hoogbegaafdheid doet namelijk geen recht aan het jonge kind. Het IQ is niet goed vast te stellen en daardoor kan een kind hoogbegaafd lijken, terwijl dat uit de latere ontwikkeling niet blijkt (SLO, 2019). Er wordt dan ook bij kinderen tot en met zes jaar van een ontwikkelingsvoorsprong gesproken.
In dit beleidsplan wordt duidelijk wat de visie van de Jozefschool op begaafdheid is, over welke doelgroep het gaat, hoe we signaleren en welke aanpassingen er gedaan worden voor de begaafde leerling. Verder wordt omschreven hoe de Jozefschool met vervroegde doorstroming omgaat.
Beleidsplan begaafdheidDe sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen vinden wij ontzettend belangrijk. Op onze school doen we dat door het geven van de Kanjertraining in elke groep. Elke leerkracht is hiervoor intensief geschoold en gecertificeerd. Startende of nieuwe medewerkers volgen deze scholing in het eerste jaar dat zij bij ons werkzaam zijn.
De Kanjertraining is door het Nederlands Jeugd instituut (NJI) beoordeeld als ‘effectief volgens sterke aanwijzingen’. Dit is de hoogst mogelijke erkenning voor programma’s die gericht zijn op opgroeien en opvoeden.
De regels behorende bij de Kanjertraining vormen de basis voor hoe leerlingen, het team en de ouders van onze school met elkaar omgaan. Zij zijn overal in ons gebouw te vinden in de vorm van posters, petjes en handpoppen.
De regels en afspraken van onze school zijn vastgelegd in een ‘gedragsprotocol’. Iedereen die met de kinderen van onze school werkt, en de kinderen zelf, zijn op de hoogte van wat hier in staat.
Gedragsprotocol
Er wordt momenteel gewerkt aan vernieuwing van dit protocol
Leerplicht geldt voor kinderen van 5 tot en met 16 jaar, vanaf de eerste dag van de maand nadat een kind 5 jaar wordt tot het einde van het schooljaar waarin het 16 jaar is geworden, of aan het einde van het twaalfde schooljaar. De basisschoolperiode telt mee voor acht jaar, ook als de leerling hier in werkelijkheid korter over gedaan heeft.
De Leerplichtwet is streng. De wet zorgt ervoor dat ieder kind tot zijn 18e verjaardag naar school gaat en op een school staat ingeschreven. Verplicht. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat dit ook daad-werkelijk gebeurt. Ze worden er dan ook op aangesproken als dat niet gebeurt. Scholen zijn verplicht spijbelende leerlingen te melden bij de gemeente, na uiterlijk drie achtereenvolgende verzuimdagen. Ook meldt de school wanneer de leerling gedurende vier opeenvolgende lesweken meer dan drie dagen bij elkaar opgeteld, verzuimt.
Bij bepaalde bijzondere omstandigheden kunnen kinderen extra vrij krijgen. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om terughoudend te zijn in het aanvragen van verlof. Vraag niet meer verlof aan dan echt noodzakelijk. Het is niet in het belang van het kind om school te moeten missen!
In welke gevallen het mogelijk is hier gebruik van te maken, vindt u in deze bijlage.
Leerplichtambtenaar
U kunt contact opnemen met de afdeling Leerplicht/RMC, telefoon 020 540 49 11 en email leerplicht.rmc@amstelveen.nl.
Dit protocol is geschreven om ouders en leerkrachten een handreiking te geven, in het omgaan met de gevolgen van een echtscheidingssituatie. Een echtscheiding bespreekbaar maken, is de eerste stap om het belang van het kind veilig te kunnen stellen. De ideale situatie is immers een goede samenwerking tussen ouders, kind en de school. School heeft de belangen van het kind te behartigen, zonder zich te mengen in de daadwerkelijke situatie tussen de scheidende ouders. School heeft een zelfstandige informatieplicht ten opzichte van de beide ouders van het kind. Ouders worden verwezen naar de website van de Jozefschool waarop dit protocol te vinden is, wanneer bij de leerkrachten bekend is dat zij zich in een echtscheidingssituatie bevinden of inmiddels gescheiden zijn. Voor dit protocol is gebruik gemaakt van gegevens zoals vermeld in het protocol: Kinderen scheiden mee en de uitgave Bond KBO (informatieplicht ouders).
De wet op het Primair Onderwijs gaat uit van een ononderbroken ontwikkeling van iedere leerling (art. 8.1). Dit betekent dat een leerling in beginsel binnen een tijdvak van acht aaneensluitende jaren het primair onderwijs kan doorlopen (art. 8.7). Door ‘passend onderwijs’ aan te bieden, is het mogelijk om het aantal doublures tot een minimum te beperken. De Jozefschool heeft een protocol opgesteld hoe we omgaan met doubleren.
Protocol doublerenDe Jozefschool streeft naar ouderbetrokkenheid vanuit een duidelijke visie en maakt gebruik van heldere communicatie, moderne communicatie-middelen, duidelijke organisatiestructuren en toegankelijke huisvesting.
De directie, leerkrachten en ouders uit de Medezeggenschapsraad en de Ouderraad hebben met elkaar een samenwerkingsovereenkomst opgesteld, waarin wederzijdse verwachtingen zijn vastgelegd.
SamenwerkingsovereenkomstIedere school stelt, in het kader van passend onderwijs, een ondersteuningsprofiel op. Het ondersteuningsprofiel werd eerder ook wel het zorgprofiel genoemd. In een ondersteuningsprofiel staat aangegeven welke voorzieningen de school heeft om zorgleerlingen op te vangen.
Het school-ondersteuningsprofiel wordt opgesteld door het team (de directie, de leraren, en de intern begeleider) van de school. De mede zeggenschapsraad van de school heeft adviesrecht bij de vaststelling van het school-ondersteuningsprofiel. Het bevoegd gezag stelt ten minste eenmaal in de 4 jaar een school-ondersteuningsprofiel vast.
De invulling van het school-ondersteuningsprofiel hangt af van de expertise van de school en de afspraken die binnen het samen-werkingsverband zijn gemaakt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de profielen van de andere scholen in het samenwerkingsverband. Het totaal van de ondersteuningsprofielen van alle scholen in het samen-werkingsverband moet zorgen voor een dekkend aanbod van de onderwijszorg.
Het profiel wordt in de schoolgids geplaatst zodat ouders, leerlingen en andere partijen inzicht hebben in de mogelijkheden voor extra ondersteuning op de school.
Schoolondersteuningsprofiel
Er wordt momenteel gewerkt aan vernieuwing van dit profiel
In dit plan beschrijven wij op welke manier wij de wet Sociale Veiligheid voor scholen vormgeven. De missie en visie is het startpunt waar vandaan wij, met behulp van de wet sociale veiligheid voor scholen, verdere invulling geven aan de sociale veiligheid op onze school.
Sinds augustus 2015 is de nieuwe wet Sociale Veiligheid voor scholen van kracht. Hiermee wordt de school verantwoordelijk voor een sociaal veilige leeromgeving en wordt monitoring van de veiligheidsbeleving en het welbevinden van personeel en leerlingen verplicht gesteld. Tevens zal binnen elke school een vast aanspreekpunt en een vaste coördinator veiligheid aangesteld worden. In het School Veiligheidsplan is terug te lezen welke personen dit zijn op onze school.
In dit beleidsplan staat hoe wij preventief en curatief omgaan met het veiligheidsbeleid. Wij beschrijven de werkwijzen, materialen en maatregelen die wij op schoolniveau inzetten om de sociale en fysieke veiligheid te bevorderen en te waarborgen.
Om dit document leesbaar en overzichtelijk te houden, hebben wij ervoor gekozen om regelmatig te verwijzen naar documenten en/of beleidsplannen die op school aanwezig zijn. Ook kunnen wij verwijzen naar diverse websites waar meer informatie terug te vinden is.
Schoolveiligheidsplan
Er wordt momenteel gewerkt aan vernieuwing van dit plan