Natuur-, Wetenschap- en Techniekonderwijs

De Jozefschool vindt onderwijs in natuur, wetenschap en techniek belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. In allerlei onderzoeken wordt gewezen op het positieve effect van natuur op ons als mens, op hoe we leren en werken en op onze gezondheid. Het blijkt hierbij dat jong geleerd, oud gedaan is. Wanneer je als kind vaak in de natuur speelt, zoek je als volwassene ook vaker de natuur op en waardeer je deze meer.

In ons natuuronderwijs gaan natuurbeleving en natuureducatie hand in hand. De ruime schoolomgeving is ingericht met een speelbos en diverse tuinen, zoals een zintuigenberm, vlindertuin en een moestuin. Dit geeft kinderen de mogelijkheid rondom school praktisch bezig te zijn. Daarnaast doen de kinderen natuurpaden en excursies in de ruimere omgeving van de school.

Naast natuur is ook wetenschap- en techniekonderwijs belangrijk voor de ontwikkeling van een kind en dan met name de talentontwikkeling. Kinderen worden uitgenodigd om zich onderzoekend op te stellen, met creatieve oplossingen te komen en om door te denken en door te vragen. Hieronder ziet u een impressie van hoe we Natuur-, Wetenschap- en Techniekonderwijs vormgeven.

Groep 1 t/m 8 - de themaweek

Jaarlijks organiseren we een schoolbreed project op het gebied van natuur, wetenschap en techniek. In de themaweek wordt zoveel mogelijk de natuur buiten beleefd. We stimuleren de nieuwsgierigheid en verwondering van kinderen. En we leren ze onderzoekende en ontwerpende vaardigheden en de bijbehorende houding.

Groep 1/2 - het kabouterpad

Een prachtige herfstbeleving voor de kleuters is het lopen van het kabouterpad. Bij dit pad staan er kabouters rondom school. Iedere kabouter heeft een opdracht, zoals het vergelijken van bladeren, een mik spel met dennenappels, het bekijken en voelen van echte slakken of het proeven van door de kabouters zelfgemaakte bosbessenjam. Mmmm…

Groep 1/2 - de boerderij

Bij boer Bos in De Kwakel komen de kleuters in het voorjaar op bezoek. Ze leren daar van alles over de boerderijdieren, de jonge dieren, het werk van de boer, het weiland en de stallen. En ze proeven er producten die van melk gemaakt zijn.

Groep 1/2 - de kinderboerderij

De kleuters bezoeken in de lente kinderboerderij Boerenvreugd in Aalsmeer. Ze doen daar de opdrachten uit de leskist van “Meneer de Pauw”. Ze bekijken, ruiken, horen, voelen en knuffelen de dieren van de kinderboerderij. Na elke opdracht hebben ze een veer voor Meneer de Pauw verdiend. Daarnaast kunnen ze spelen in de speeltuin van kinderboerderij Boerenvreugd. Hoe leuk is dat!

Groep 3 - het herfstpad

De kinderen van groep 3 bezoeken in de herfst het Vogeleiland in het Amsterdamse Bos. Zij ontdekken hoe de natuur in een bos in de herfst is. Welke vruchten hebben de bomen en struiken? Zijn er paddenstoelen en hoe zien ze eruit? Kun je de naam vinden met behulp van een zoekkaart?

Groep 3 - de geitenboerderij

Groep 3 bezoekt in het voorjaar geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos.  De kinderen helpen de boer(in) een handje met de dagelijkse werkzaamheden. En ze mogen de biologisch-dynamische kippenstal bekijken en eieren rapen.

Groep 4 - het egelpad

Iedere herfst lopen de groepen 4 het egelpad rondom de school. De kinderen volgen een route van terracottapotten. Bij elke pot staat een vraag of een opdracht over de egel. Zo leren zij veel over dit dier. De route eindigt bij het egelhuis in ons speelbos. Zou daar de egel overwinteren?

Groep 4 - tak, waar is je boom?

In het vroege voorjaar onderzoeken de kinderen van groep 4 knoppen van bomen en struiken.  Waar komt de tak vanaf? Met een tak in de hand gaan ze op zoek naar de juiste boom of struik. Na afloop worden de takken in een vaas in de klas gezet om te zien wat er uit die knoppen groeit!

Groep 5 - bodemdierensafari

In het najaar doet groep 5 een bodemdierensafari in het speelbos en/of in de ruimere omgeving van de school. Ze ontdekken welke dieren er in de bodem leven en wat voor goed werk die dieren doen voor de natuur. Ze leren te werken met een zoekkaart en leren weetjes en bijzonderheden over bodemdieren. De gevonden soorten en aantallen worden doorgeven aan de Bodemdierendagen organisatie. Zo werken de kinderen mee aan een landelijk onderzoeksproject en doen ze aan burgerwetenschap.

Groep 5 - slootjesonderzoek

In juni doet groep 5 mee aan de landelijke Slootjesdagen van het Instituut voor Natuureducatie (IVN). De kinderen onderzoeken het waterleven in de sloot naast de school. Welke waterdiertjes leven er, welke waterplanten zijn er en hoe is de waterkwaliteit? Ze leren te werken met een zoekkaart en leren weetjes en bijzonderheden over het leven in en rond de sloot. Wist u dat er een schildpad in onze sloot leeft?

Groep 5 - de moestuinberm

De kinderen van groep 5 werken in de moestuinberm en verbouwen daar groente en fruit. Wekelijks wordt er door een groepje kinderen gewerkt. Na afloop vertellen ze hun klasgenoten wat ze gezien, gedaan en geleerd hebben. Dit gaat van zaaien en planten tot het oogsten. Regelmatig wordt er op school of thuis met de geoogste groente of fruit een gerecht bereid. En dit mag de hele klas dan weer proeven!

Groep 6 - de schooltuin

De kinderen van groep 6 werken wekelijks in de schooltuin naast ons speelbos. Een groepje kinderen zorgt voor een vierkante meter schooltuin. Ze verbouwen groente, fruit, kruiden en bloemen. Ze maken het hele proces mee van zaaien in het voorjaar, water geven, wieden tot oogsten in de zomer. En zeg nu zelf, er gaat toch niets boven de smaak van je eigen tomaatjes, tuinkers of boontjes!

Groep 7 - de werkweek

Een hoogtepunt voor veel kinderen is de werkweek in groep 7. De kinderen zijn een hele week in de natuur rondom Het Woldhuis in Apeldoorn. Ze ontdekken, onderzoeken, leren en spelen in het bos en bij de waterkant.  De werkweek biedt daarnaast ook veel mogelijkheden voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen, zoals samenwerken, voor elkaar zorgen, zelfredzaam zijn en je eigen grenzen ervaren en oprekken. Aan het thuisfront wordt dagelijks verslag gedaan, zodat niemand iets hoeft te missen.

Groep 8 - de tuinbouwbattle

De kinderen van groep 8 doen mee aan de Tuinbouw Battle. In 3 weken kweken de kinderen de mooiste tulpen en strijden om de prijs voor de beste tulpenteelt. Ze leren over de tuinbouwsector, het kweekproces, over teelttechniek en over marketing. En ze komen meer te weten over opleidingen en carrièremogelijkheden in de agrarische sector.