Groep 1/2
Groep 1-2-start
Een kleuterklas op de Jozefschool bestaat uit maximaal 3 groepen, namelijk de startgroep, groep 1, en groep 2. Wordt uw kind na 31 december 4 jaar dan behoort het tot de groep 1 start.
Brengen van kinderen
De leerkrachten staan vanaf 08:20 uur buiten op een vaste plek op het kleuterspeelplaats. Om 08:30 uur begint de les in de klas.
Ophalen van kinderen
De leerkrachten komen om 14:00 uur met de kinderen naar buiten. Ze gaan op dezelfde plek als in de ochtend staan. We willen dat u achter het hek wacht tot uw kind naar u toe komt. Zo houden we overzicht over wie er wel of niet opgehaald is. Uw kind zegt eerst de juf gedag voordat het naar u toe mag gaan.
Meenemen naar de klas
Op maandag mag er iets meegenomen worden om over te vertellen in de weekendkring. Bijvoorbeeld een toegangskaartje van waar ze in het weekend geweest zijn. Het is niet de bedoeling dat kinderen speelgoed mee naar school nemen omdat het kwijt kan raken of stuk kan gaan.
Aan het einde van de schooldag krijgt uw kind vaak spullen mee naar huis. Daarom vragen wij u om uw kind een ruime rugzak mee te geven.
Eten, drinken en overblijven
Rond 10:00 uur eten en drinken wij met elkaar, het pauzehapje. Hiervoor mogen de kinderen een beker met water en een trommeltje met fruit of groente, voorzien van naam, meenemen. Geeft u niet teveel mee, maar pas de hoeveelheid aan. De kinderen hebben hier ongeveer een kwartier de tijd voor.
Voor de lunch geeft u uw kind brood en drinken mee naar school. Het is beslist niet de bedoeling dat er snoep meegenomen wordt. Rond 12 uur komen er overblijfkrachten in de klas. Na of vóór het eten gaat de overblijfouder met de kinderen naar buiten en vervolgens neemt de leerkracht het over.
Stickers
Ieder kind in groep 1-2 heeft een eigen sticker. Deze sticker met naam hangt bij zijn/haar kapstok alwaar de jas en tas opgehangen kunnen worden. De sticker wordt ook gebruikt voor de maatjesrij en het kieskaartje waarmee uw kind een activiteit kan kiezen op het kiesbord.
Bewegingsonderwijs
Elke ochtend en middag besteden wij minimaal drie kwartier aan ‘bewegen’. Dit kan zijn buiten op de speelplaats of binnen in de speelzaal. Voor het gymmen gebruikt uw kind een paar gymschoenen die op school blijven. Graag gymschoenen met elastiek of klittenband, een goed profiel en de naam erop. Gymmen doen de kinderen in hun hemd en onderbroek.
Verjaardagen
Als uw kind jarig is, wordt hij of zij in het zonnetje gezet en mag trakteren. Kinderen die vier jaar worden hebben hun verjaardag meestal al gevierd op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. Uit ervaring is gebleken dat een kind het vaak niet prettig vindt om in de nieuwe klas direct in de belangstelling te staan. De vierde verjaardag wordt om deze redenen niet gevierd in de kleuterklas.
Extra activiteiten
Om het lezen te bevorderen en kinderen vertrouwd te maken met boeken hebben wij een boekwinkeltje op school. De kinderen mogen iedere woensdag geld meenemen, denk aan 50 cent of een euro en zo sparen ze voor een kinderboek. Zie voor meer informatie de website.
Twee keer per jaar is er Jozeftheater in de Dolfijn, een gebouw aan de achterkant van de school. Ook zijn er vieringen in de kerk. U, opa’s en oma’s enz. zijn van harte welkom om te komen kijken. In de schoolkalender ziet u wanneer het voor uw kind is. Per schooljaar zijn er ook kijkmomenten, excursies, zoals een herfstpad, lentepad, een boerderijbezoek of een bezoek aan de bibliotheek. U ontvangt hierover van tevoren informatie en kunt vaak ook mee om een groepje te begeleiden.
Visie op ons kleuteronderwijs
Op de Jozefschool vinden we het belangrijk dat kleuters leren door te spelen, ontdekken en ervaren. Dit doen ze met hoofd (cognitief) , hart (sociaal-emotioneel) en handen (creatief/sportief). Dit gebeurt in de klas in de hoeken waar een uitdagende betekenisvolle leeromgeving is ingericht en buiten in de directe omgeving van de school. Daarnaast werkt de leerkracht doelgericht met activiteiten waarbij verschillende leergebieden centraal staan. Rekenen, taal, motorisch en sociaal. Een kind komt pas tot leren als het zich veilig voelt.
Kleuterplein
- We werken volgens de kleutermethode Kleuterplein 2. Dit is een methode voor groep 1 en 2. Het combineert de ontwikkelingsgebieden taal, rekenen, wereldoriëntatie, drama, motoriek, sociaal-emotionele ontwikkeling, muziek en voorbereidend schrijven.
- Naast deze methode werken we aan thema’s die op dat moment actueel zijn (zoals Sinterklaas, kerst, kinderboekenweek).
- Gedurende het jaar houden wij observatielijsten bij om zo de ontwikkeling van ieder kind te volgen en te registreren op de gebieden: taal, rekenen, motoriek en sociale ontwikkeling. De resultaten worden besproken tijdens de eerst daarop volgende ouderavond. In januari wordt bij groep 2 de BAO afgenomen waarbij we observeren of een leerling in de toekomst leesproblemen zou kunnen krijgen.
Catechese
Schoolbreed worden er verschillende thema’s aangeboden voorbereid door de Werkgroep catechese. De leerlingen maken kennis en ervaren middels verhalen, gesprekken, werkbladen en filmpjes met het Katholieke geloof en de andere wereldgodsdiensten.
Engels
Vanaf groep 1 bieden we Engels aan met de methode Blink Groove me. Dit gaat spelenderwijs met liedjes, spelletjes, filmpjes en woordjes herhalen en kleine gesprekjes oefenen.
Methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling
Kanjertraining wordt schoolbreed aangeboden. Bij de kleuters gaat dit d.m.v. een schootboek met verhaal, spelletjes en activiteiten, petten en handpoppen. We werken aan de volgende doelen:
- Het bevorderen van vertrouwen en veiligheid in de klas.
- Het versterken van de sociale vaardigheden bij leerlingen.
- Beheersing van verschillende oplossingsstrategieën bij pesten en andere conflicten.
- Bewustwording van de eigenheid bij leerlingen.
- Leren om verantwoordelijkheid te nemen.
- Het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie.
Werken in groep 1
- De kinderen uit groep 1 kiezen elke dag activiteiten van het kiesbord, zoals bv. verfbord, IPad en huishoek.
- Verder werken we aan de beheersing van de fijne motoriek, zoals kleuren, prikken, plakken, knippen en vouwen.
- De kinderen maken elk thema een tekening voor in hun tekenmap en een werkblad.
- Ze werken met ontwikkelingsmaterialen (bijv. puzzels, constructiemateriaal, reken- en taalspelletjes).
- We stimuleren de kinderen tijdens het werken om zelfstandig de benodigde spullen te pakken en op te ruimen.
- Om het zelfstandig werken te bevorderen maken we gebruik van het stoplicht. Als de leerkracht met een klein groepje aan het werk is staat het stoplicht op rood en mogen de andere kinderen de leerkracht niet storen.
Werken in groep 2
- De kinderen uit groep 2 kiezen 3x per week een activiteit van het kiesbord, zoals bijv. spellen uit de kast, klei en bouwhoek.
- Twee keer per week werken de kinderen met taaktijd. Dit is een werkvorm waarbij de kinderen leren zelfstandig te werken en om te gaan met uitgestelde aandacht (10 min eind groep 2). Zij kiezen zelf een taak om aan te werken; rekenen, letterblad, taal, spel, tekening, crea-of bouwopdracht. Ook hierbij werken we met het stoplicht. Nieuw in groep 2 is het vragenblokje. Staat het blokje op rood, dan wordt er stil gewerkt, de kinderen geven met het vraagteken aan wanneer ze hulp van de leerkracht nodig hebben. Door middel van de kleurenklok (kleur =bepaalde tijd bijvoorbeeld 5 minuten) kan de leerkracht aangeven wanneer hij/zij vragen komt beantwoorden. Dit alles wordt stapje voor stapje aangeleerd.
- De leerlingen krijgen schrijfles via de methode Pennenstreken (voorbereidend schrijven voor groep 3). De pengreep wordt aangeleerd en de leerlingen oefenen de schrijfpatronen (bijv. de lus).
Ontluikende geletterdheid
Gedurende de kleuterperiode krijgen de leerlingen steeds meer interesse in letters en leren lezen. Dit moment kan per leerling erg verschillen. Het is een ontwikkelingsproces wat je kunt stimuleren, maar niet forceren, het moet vanzelf groeien.
Wat kunt u thuis doen om dit te stimuleren?
- Voorlezen
- Oefenen met het schrijven van de eigen naam
- Rijmen oefenen
- Op een speelse manier wijzen op verschillende letters. (Bijv. de M van Mc Donalds)
- Oefenen met zoemend lezen
Belangrijk om te weten is dat de kinderen de letters fonetische leren. (bijv. de letter B, klinkt als buh, de letter S klinkt als ssss, de letter a is kort en de letter aa is lang).
Communicatie
Elk schooljaar is er een startgesprek en zijn er kind/oudergesprekken. Tijdens deze gesprekken bespreken we samen de zijn/haar ontwikkeling. Data staan in de Jozefflitss/jaarplanner. U ontvangt van tevoren een bericht zodat u zelf uw tijd kunt inplannen. Daarnaast kan er behoefte zijn om elkaar tussentijds te spreken. Wij maken dan een afspraak met u. Wilt u met de leerkracht een afspraak maken, dan kunt u hem of haar na schooltijd aanspreken of een mail sturen.
Om u op de hoogte te houden waar wij aan werken in de klas krijgt u voorafgaand aan een nieuw thema een ouderbrief waarin wij kort uitleggen waar wij de komende vier á vijf weken aan zullen werken.
U kunt na schooltijd tussen 14:00 – 14:15 uur bij de leerkracht terecht voor een korte mededeling of voor het maken van een afspraak of een kijkje nemen in de klas.
Social Schools is een digitaal communicatiemiddel tussen ouders en school. U krijgt van school een inlogcode op het moment dat uw kind naar school gaat. Via Social Schools krijgt u alle relevante informatie (bijv. uitnodigingen voor ouderavond, Jozefflitsss) via de mail. Daarnaast kunt u de leerkracht mailen voor een korte mededeling. Het is niet de bedoeling discussie via de mail te voeren.
Binnenkort worden de thema’s van groep 1/2 toegevoegd.
Algemene informatie Kanjertraining groep 1-2
Kanjerdoeblad 1 groep 1-2
Kanjerdoeblad 2 groep 1-2
Kanjerdoeblad 3 groep 1-2
Kanjerdoeblad 4 groep 1-2
Kanjerdoeblad 5 groep 1-2
Kanjerdoeblad 6 groep 1-2
Kanjerdoeblad 7 groep 1-2
Kanjerdoeblad 8 groep 1-2
Kanjerdoeblad 9 groep 1-2
Kanjerdoeblad 10 groep 1-2
Kanjerdoeblad 11 groep 1-2
Kanjerdoeblad 12 groep 1-2
Schooljaar 2023-2024
Nieuwsbrief groep 1-2 september 2023