Doe-groep

Planning

31 mei 2023 Bakkerij Vooges

17 mei 2023

Deze ochtend was de Doe-groep te gast bij het Kloosterhof. We begonnen deze ochtend met het aanvullen van de voorraad servetten, terwijl we vragen mochten stellen aan Jacqueline en Hermie. Daarna was het tijd om de bewoners op te halen om beneden koffie te komen drinken en met ons een spelletje te spelen.

Wat hebben we leuke gesprekken gehad met de bewoners tijdens het wandelen van de kamers naar de grote zaal. En wat waren we allemaal fanatiek tijdens het sjoelen, de ballenbak, de domino en vier op een rij! We zijn ook een hoop te weten gekomen over het leven van de bewoners van vroeger. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat ons leven op school best meevalt. Zo kregen we vandaag te horen dat een meester vroeger zo hard aan het oor van een kind heeft getrokken, dat zijn oorlel kapot was. En een klap met de liniaal was ook niet vreemd.

Eigenlijk wilden we nog veel langer blijven. We komen in ieder geval graag nog een keer terug! Het was een zeer geslaagde en gezellige ochtend.

Volgende week is er i.v.m. het Jozeftheater geen Doe-groep. Woensdag 31 mei zijn we te gast bij bakkerij Vooges.

10 mei 2023

Vandaag waren we op bezoek bij Estilo Hairfashion aan de machineweg 35.

We werden om 9.00 welkom geheten door Mariska en Bagdat. Eerst werd er iets verteld over de kapsalon en de opleidingen die vereist zijn.
Daarna gingen we lekker aan de slag en de werkzaamheden waren behoorlijk gevarieerd.

Wassen, masseren, uitspoelen, knippen, vegen, sorteren en scheren. Er zijn wat foto’s toegevoegd om een beeld te schetsen.

We hebben weer veel geleerd vandaag!

Volgende week gaan we op naar het Kloosterhof.

19 april 2023

Deze keer waren wij te gast bij dierenwinkel Discus J.J. van der Zwaard. Vandaag waren we maar met een groepje van 4, want de leerlingen van groep 8 hadden de IEP toets.

We zijn aan de slag gegaan in tweetallen. Het ene tweetal begon bij de dieren en het andere tweetal in de winkel. Na de pauze werd er gewisseld.
Bij de dieren mochten de vissen worden gevoerd, de hokken van de vogels worden verschoond en kregen de vogels vers eten en drinken. Ook werden de hamsters gecheckt of ze gezond waren, mochten de kinderen een reuzeslak vastpakken en moesten de waterplanten in waterbakken gezet worden waar zij goed kunnen groeien.

In de winkel werden hengels geprijsd, vogelvoer afgewogen, voorraad aangevuld, producten gespiegeld en het leukste was toch echt klanten helpen. Netjes ontvangen door goedemorgen te zeggen, bij de kassa te helpen en uiteindelijk nog een fijne dag te wensen. Het was een leuke en leerzame ochtend. De kinderen vonden het leuk! Jan Joris heeft de kinderen bedankt met een persoonlijk cadeaupakket met daarin spulletjes voor hun eigen huisdieren. 

Na de vakantie gaan we op bezoek bij kapperszaak Estilo Hairfashion. 

12 april 2023

Vanmorgen zijn we op bezoek geweest bij Melle Jongkind op de veiling. Hoe werkt dat inkopen en wat gebeurt er daarna met de bloemen die ingekocht zijn? We startte met een rondleiding door het bedrijf,  waar komen de bloemen binnen, wat staat er allemaal in de koelcel, waar worden de boeketten gemaakt etc. Na de rondleiding kregen we uitleg hoe het inkopen op de klok werkt, om vervolgens een wedstrijdje te doen wie het beste bloemen kon inkopen. Het was nog lastig om precies op het juiste moment op de knop te drukken zodat we de bloemen zo goedkoop mogelijk konden inkopen.

Eenmaal de bloemen ingekocht gingen we aan de slag met het maken van een boeket. Welke bloemen passen goed bij elkaar, liggen alle koppen goed aan de bovenkant, zijn aan de onderkant de blaadjes er goed af. Toen iedereen de bloemen voor zijn boeket had uitgezocht kregen we hulp hoe we dit nu tot een mooi boeket konden maken. Alle kinderen hebben een prachtig boeket gemaakt.

Volgende week gaan Loïs, Mitch, Daniël en Divano naar Dierenspeciaalzaak Discus J.J. van der Zwaard, groep 8 maakt dan de IEP eindtoets.

5 april 2023

Vanmorgen heeft de Doe-groep een bezoek gebracht aan de AFA (Apparaten Fabriek Aalsmeer) in Rijsenhout. Dat was iets wat we al bijzonder vonden: een Fabriek in Rijsenhout die Apparaten Fabriek Aalsmeer heet. Paul vertelde ons dat dit komt doordat de fabriek al langer bestaat (vanaf 1901) dan het dorp Rijsenhout (vanaf 1960). Na uitleg over wat voor soort apparaten er worden gemaakt bij AFA, brachten we een bezoek aan het kantoor, waar de tekeningen worden gemaakt op de computer. Daarna kregen we een rondleiding door de fabriek en mochten daarna zelf aan de slag.

De kinderen kregen in twee- en drietallen een tekening met een werkinstructie en een tekening. Vervolgens moesten de groepjes zelf alle benodigde materialen bij elkaar zoeken: bouten, moeren, kapbeugels, pakkingen, sokken, pijpstukken en flensen. Toen alle materialen waren verzameld, moesten de pijpstukken in de juiste maten worden gezaagd. Als laatst moesten alle materialen op de juisten manier worden bevestigd. Het was een ontzettend leuke en leerzame ochtend!

Volgende week brengen we een bezoek aan Melle Jongkind.

29 maart 2023

Vandaag zijn we aan de slag gegaan bij Bosse Elektrotechniek. We werden ontvangen in de kantine en kregen daar een korte uitleg over een stroomkring en de werking van een schakelaar.

Robert Bosse had zich goed voorbereid op ons bezoek en had panelen gemaakt waar de kinderen aan het werk konden. Dit deden de kinderen in tweetallen. Ze moesten stroomdraden trekken, de draden strippen en aansluiten op een stopcontact, schakelaar en lampje. Ook mochten de kinderen een pvc buis buigen met een speciale veer.

Nadat alles was aangesloten was het tijd om te testen of het lampje ging branden en of het aangesloten stopcontact werkte. Iedereen was geslaagd!

Volgende week gaan we naar AFA Apparatenfabriek Aalsmeer

22 maart 2023

Vandaag zijn we bij Bakkerij GewoonDOEN! geweest waar we aan het werk zijn gezet in de bakkerij. In deze bakkerij worden op bestelling appeltaart, monchoutaart, cake, worteltaart… gebakken. Er worden taarten gemaakt voor verschillende restaurants en cafés in Aalsmeer en omgeving. Of gewoon voor iemand zijn verjaardag. 

Er zijn kisten appels geschild. Meel, suiker en andere ingrediënten afgewogen, deeg gekneed en gerold om vervolgens in de vorm te plakken. We hebben monchoutaart gemaakt en cake. We kregen alles uitgelegd door de medewerkers van GewoonDOEN! en dat hebben ze fantastisch gedaan, de samenwerking was top! 

Tijdens de pauze mochten we een stukje van de appeltaart proeven, daar hadden we natuurlijk wel zin in. Na de pauze hebben we allemaal een ander werkje gekozen zodat iedereen zoveel mogelijk verschillende onderdelen van het bakproces heeft kunnen meemaken. Het was zo leuk dat we stiekem iets langer zijn gebleven. We komen hier graag nog een keer terug. Gelukkig vonden de medewerkers van de bakkerij het ook heel leuk om met ons te werken en vinden zij het ook leuk om ons nog eens terug te zien.

Een appeltaart bestellen? Kijk op de website van GewoonDOEN! 

Volgende week gaan we langs bij Bosse Elektrotechniek.

15 maart 2023

Vanmorgen hebben we een spectaculaire ochtend beleefd bij de brandweer. Nadat we werden ontvangen met warme chocomel, kregen we een korte presentatie over wat het inhoudt om bij de brandweer te werken. Vervolgens gingen we naar beneden in de kazerne waar de wagens staan. Hier kregen we uitleg over alle attributen op en in de wagen en mochten we daar ook even in plaatsnemen.

Terwijl we uitleg kregen buiten de wagen, ging het alarm en mochten we ervaren hoe het is om met de brandweer uit te rukken! Met 2 wagens vertrokken we richting het “incident”. Hier mochten we de slangen uitrollen, installeren en ook echt blussen. Hierna moest alles natuurlijk ook weer worden ingerold en opgeruimd. Hiervoor moest goed worden samengewerkt, wat de kinderen fantastisch deden.

Ook mochten we ervaren hoe het is om een slachtoffer te zoeken in een ruimte vol rook. We kregen een soort skibril met matglas op en moesten vervolgens in tweetallen in een ruimte vol met tafels, stoelen en kasten op zoek naar het slachtoffer. We leerden dat we laag moesten blijven, rustig door de ruimte moesten bewegen en vooral weer moesten samenwerken.

Na afloop kregen we kans om alle vragen die we nog hadden te stellen. Het was een zeer geslaagde ochtend! 

Volgende week gaan we naar de Bakkerij van Ons Tweede Thuis.

8 maart 2023

Vandaag brachten wij een bezoek aan de kinderboerderij. Wij gingen aan de slag in het konijnenpaleis. Deze hokken moesten eerst worden schoongemaakt en daarna weer met vers zaagsel ingericht. Voordat we konden beginnen met schoonmaken moesten eerst de konijnen worden gevangen. Dit vonden de kinderen best spannend, maar het is uiteindelijk toch gelukt!

Bij het schoonmaken van de hokken moesten eerst alle spullen eruit om vervolgens geveegd en geborsteld te worden. Alle materialen werden gesopt en de spinrag werd verwijderd. Na de schoonmaak werd er vers zaagsel gestrooid en konden daarna de konijnen weer terug in hun schone verblijf.

Toen de klus geklaard was kregen wij een rondleiding van Kees. Hij vertelde over het reilen en zeilen op de kinderboerderij. Als kers op de taart mochten ze nog even knuffelen met de konijnen en cavia’s. 

Volgende week brengen wij een bezoek aan de brandweer. 

22 februari 2023

Vandaag heeft de Doe-groep een bezoek gebracht aan metaalbewerkingsbedrijf JacKooij. We werden ontvangen in de kantine waar we een rollenspel speelden. Er kwam een bestelling binnen van een klant en deze bestelling moest langs allerlei tussenstations, totdat het eindproduct geleverd kon worden. Deze verschillende stations hebben de kinderen tijdens de rondleiding kunnen bekijken. Te denken valt aan: de werkplaats (met lasrobots, lasermachines en metaalvouwmachines), de spuitstraat, administratie, de tekenkamer, inkoop, verkoop, transport en het magazijn. Leuk om te zien dat de kinderen verschillende plekken wisten te herkennen door het rollenspel. Uiteindelijk was het eindproduct ook echt af en kregen alle kinderen een autootje mee naar huis. 

Het hoogtepunt van vandaag was dat de kinderen zelf hun eerste letter van de naam mochten lassen. Sommigen konden niet wachten en anderen vonden het een beetje spannend, maar hebben het uiteindelijk toch gedaan. 
Het was weer een geslaagde dag! 

De planning voor de komende paar weken:

  • 8 maart: Kinderboerderij (denk aan oude kleding)
  • 15 maart: Brandweer
  • 22 maart: Ons Tweede Thuis (Bakkerij)

15 februari 2023

Vandaag was de eerste dag dat de Doe-groep op pad ging. De kinderen hebben de Dorcas bezocht en daar de hele ochtend hard gewerkt. Na een korte uitleg mochten de kinderen allemaal op een andere afdeling aan de slag. Er moesten kerstballen worden uitgezocht, knuffels en petten gelabeld, bloempotten gesorteerd, setjes gemaakt van zandbakspullen, zakjes geseald, tassen gesorteerd, prijsjes geplakt en vooral ons ogen uitgekeken. De kinderen hebben goed met elkaar samengewerkt, plezier gehad en veel geleerd over wat er allemaal bij de Dorcas komt kijken.

Enkele uitspraken van de kinderen:

“Ik wil nog niet terug naar school.”
Tijdens de pauze: “Mag ik nu weer aan het werk?”
“Het geeft een goed gevoel om mensen te helpen.”
“Misschien ga ik later als ik oud ben hier ook wel werken.”

Het was een geslaagde eerste dag!

De planning voor de komende paar weken:

  • 22 februari: Jac Kooy
  • 8 maart: Kinderboerderij (denk aan oude kleding)
  • 15 maart: Brandweer
  • 22 maart: Ons Tweede Thuis (Bakkerij)