PAS-moment

April 2023
Vanaf april heeft juf Claudia 3 kinderen en juf Andrea 3 kinderen bij het pasmoment. Dit moment is bedoeld voor kleuters die naast het aanbod in de klas nog meer uitdaging kunnen gebruiken. Deze uitdagingen doen beroep op de nieuwsgierigheid van de kinderen. Nieuwe dingen uitproberen, onderzoeken en ondervinden staan centraal. Doel is het vergroten en behouden van het leerplezier. Met de uitdagingen worden gelijk allerlei andere vaardigheden geoefend zoals verschillende manieren van denken, doorzetten, samenwerken en een handige aanpak vinden
Een aantal doelen die bijvoorbeeld naar voren kwamen:
- Ik bedenk meerdere, originele oplossingen voor een probleem.
- Ik vind het niet erg als het niet meteen lukt, ik weet dat ik van mijn fouten leer.
- Ik gebruik mijn geheugen goed.
- Ik denk logisch na.
- Ik denk eerst na voordat ik het juiste antwoord geef.
Hieronder en op de foto’s wat voorbeelden van activiteiten die gedaan zijn:
- Filosoferen: Wat als er geen kleur was op de wereld?
- Een staafgrafiek maken.
- Programmeren met kralenplank en kralen.
- Hoe werkt mijn geheugen?
- Memory spelen en zelf een memory maken.
- Maken van kleuren sudoku’s.
- Smartgames safari en spel Concentra spelen.
- Taal: alliteratie maken “sluwe slang, kauwende koe, etc.
- Torens bouwen met spelkaarten.
- Wegen met verschillende weegschalen.
Januari 2023
In januari is juf Claudia met het Pasmoment gestart met 4 kleuters uit verschillende groepen. Dit moment is bedoeld voor kleuters die naast het aanbod in de klas nog meer uitdaging kunnen gebruiken. Deze uitdagingen doen beroep op de nieuwsgierigheid van de kinderen. Nieuwe dingen uitproberen, onderzoeken en ondervinden staan centraal. Doel is het vergroten en behouden van het leerplezier. Met de uitdagingen worden gelijk allerlei andere vaardigheden geoefend zoals verschillende manieren van denken, doorzetten, samenwerken en een handige aanpak vinden
Een aantal doelen die bijvoorbeeld naar voren kwamen:
- Ik zet door wanneer iets niet direct lukt.
- Ik bedenk meerdere, originele oplossingen voor een probleem.
- Ik vind het niet erg als het niet meteen lukt, ik weet dat ik van mijn fouten leer.
Hieronder en op de foto’s wat voorbeelden van activiteiten die gedaan zijn:
- Samen een kleed omdraaien, terwijl je er met je groepje opstaat?
- Filosoferen: Is een baas altijd een baas?
- Hoe kunnen pinguïns in die ijskoude zee zwemmen? Proefje doen met wasco en water om dit te weten te komen.
- Woorden verzinnen met beginletters van het hele alfabet rond thema gezondheid.
- Spiegelen van codes.
- Bouwen van een stevige Kapla toren met maar 15 blokjes. Wie maakt de hoogste?
- Een bekend voorwerp en wat kan het nog meer voorstellen?
- Plattegrond lezen en kijken van boven, helikopter perspectief.
- Spellen als Topple tree, Wie heeft het gedaan? Kiekeboe.
De afgelopen periode hebben de kinderen van het Pasmoment van groep 3 zich bezig gehouden met knikkers. We hebben gekeken waar ze van gemaakt zijn, wat je ermee kan en gesorteerd. Daarna gingen we experimenten doen en zo hebben we ontdekt dat het soort grondvlak uitmaakt voor de snelheid. Ook de grootte en de hellingshoek hebben invloed hebben we bemerkt. Die kennis konden we goed gebruiken bij het maken van een knikkerbaan van karton en wc-rollen. Veel testen, passen en meten, was nodig, maar uiteindelijk werkten de knikkerbanen prima. Daarna hebben we nog in een kartonnen deksel een knikkerdoolhof gemaakt. Veel geleerd en gedaan!
December 2022
Deze periode hebben de kinderen zich verdiept in spelletjes. We hebben bedacht wat voor soorten spelletjes er zijn, dat zijn er best veel. We hebben het ook over spelletjes gehad waar geluk een rol speelt. Daarna hebben we het bordspel nader bekeken en gespeeld omdat we zelf ook een bordspel gaan maken. De kinderen hebben echt goed geanalyseerd wat er allemaal nodig is om dat te maken. Daarna werd de aanpak bepaald en dan …aan de slag! Een mooie oefening in ontwerpen, stappen bepalen, tijd nemen, samenwerken en doorzetten tot een eindresultaat. Er zijn twee mooie bordspellen uitgekomen, elk met een eigen thema. De spellen zijn door een paar klasgenootjes uitgetest en nu staan ze in de klas om verder gespeeld te worden.
Oktober 2022
Met een aantal kinderen van groep 3 is juf Andrea weer van start gegaan met het pasmoment. Deze periode (tot de herfstvakantie) hebben we samen weer veel geleerd en uitgeprobeerd! We hebben ons af gevraagd of we naar de ruimte op vakantie zouden willen gaan. Wat is daar allemaal te zien en hoe komen we er? Nadat we een raketlancering hebben gezien, hebben we zelf een ballonraket gemaakt. Die kon heel ver komen maar ook zelfs omhoog! De juf had een meteoriet mee en die bleek magnetisch te zijn. Dat bracht ons tot nieuwe ontdekkingen en onderzoek over magneten.
November 2021
In november is juf Andrea met het Pasmoment gestart. Dit moment is bedoeld voor kleuters die naast het aanbod in de klas nog meer uitdaging kunnen gebruiken. Deze uitdagingen doen beroep op de nieuwsgierigheid van de kinderen. Nieuwe dingen uitproberen, onderzoeken en ondervinden staan centraal. Doel is het vergroten en behouden van het leerplezier. Met de uitdagingen worden gelijk allerlei andere vaardigheden geoefend zoals verschillende manieren van denken, doorzetten, samenwerken en een handige aanpak vinden. Dit hebben we onder andere gedaan:
We hebben een morse-code gemaakt van pepernoten en kapla, en daarna een bouwsel gemaakt van kapla waar een cadeautje bovenop moest komen. We waren ook nieuwsgierig of pepernoten blijven drijven. We doen daarom een voorspelling en daarna hebben we dat ook uitgeprobeerd! Vervolgens hebben we gekeken of we een soort bootje konden maken voor de pepernoten. Welk materiaal werkt? Daarna was de beginvraag of mijn kerstverlichting het nog doet als er één lampje kapot is. Ook hier weer eerst voorspellen en daarna uit gaan proberen met het maken van een stroomkring.
Ook hebben we geleerd wat een sudoku is en wordt daarmee geoefend. Het spel Safari Hide and seek is uitgelegd en gespeeld. We zijn nog wat verder op de wilde dieren ingegaan, door voor safaridieren een brug over een kloof te maken met knijpers en ijsstokjes. Creatief denken doen we door bij vreemde voorwerpen toepassingen te verzinnen en bijvoorbeeld zoveel mogelijk manieren te bedenken hoe je een doek op je lijf kunt dragen. Ook worden er raadsels opgelost. Uit één zo’n raadsel bleek dat de aap het broodje gestolen had. We hebben met kartonnen rolletjes apenspeeltjes voor in het verblijf ontworpen, zodat ze zich niet meer hoeven te vervelen. (en brood pikken). Dit is even een korte schets van wat we tot nu toe gedaan hebben. We gaan vast nog veel meer ontdekkingen doen!
November 2020
In dit nieuwe schooljaar doet juf Andrea weer met de kleuters van het Pasmoment uitdagende activiteiten. Hierbij worden verschillende vaardigheden aangesproken en de activiteiten doen een beroep op de nieuwsgierigheid en exploratiedrang.
Een aantal doelen die bijvoorbeeld naar voren komen:
- Ik zet door wanneer iets niet direct lukt.
- Ik bedenk meerdere, originele oplossingen voor een probleem.
- Ik zie verbanden, verschillen en overeenkomsten.
- Ik vind het niet erg als het niet meteen lukt, ik weet dat ik van mijn fouten leer.
- Ik ontdek nieuwe vragen en problemen.
- Ik ben trots op mijzelf en mijn werk.
Hieronder en op de foto’s wat voorbeelden van activiteiten die gedaan zijn:
- Wat is dat voor een vreemd voorwerp en waar kan je het nog meer voor gebruiken
- Speelgoeddieren sorteren, waarop ga je sorteren?
- Wat als je in de tijd van de dino’s terecht zou komen?
- Reken- en letteractiviteiten rond dino’s
- Onderzoeken: Wat kan de T-Rex wel en niet met zijn kleine armpjes?
- Experimenteren met weegschalen
- Bouwen met rietjes en paperclips
- Samen bekers stapelen zonder ze aan te raken, wel met elastiekje tot gebruik
- Spellen als Speedcups, smartgame Safari, ‘Wie heeft het gedaan?’ en Dobble
November 2019 – februari 2020
Vanaf november doen een aantal kinderen wekelijks een Pas-moment. Hierbij worden de kinderen uitgedaagd om verschillende denkvaardigheden toe te passen bij diverse activiteiten. We hebben de volgende activiteiten gedaan: Denksleutels, spiegelen en bouwen met Kapla, Sudoku’s, creatief denken ‘Wat zie je in een wc-rol?, Carcassonne jr, zoekplaten, plattegronden lezen, rekenen hoeveel land voor elk dier, spel Confetti, toren bouwen van kaarten, complexe memory, coderen en het spel Speedcups.