De belevenissen tijdens de PAS-les

November 2019

De leerlingen uit de groepen 4 en 5 hebben zelf metaforische uitdrukkingen gemaakt. Door niet voor de hand liggende vergelijkingen te gebruiken maken de leerlingen vaak toevallige verbindingen tussen kennis en ervaringen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Dat is de weg naar compleet nieuwe inzichten en mogelijkheden.

De doordenkers hebben de hulp van de leerlingen nodig. Normaal gesproken gebruiken zij het lettertoestel om nieuwe woorden en zinnen te maken. Maar het lettertoestel werkt niet zo goed meer. Vandaar dat de hulp nodig was van de onderzoekers in onze Pasles.

De leerlingen hebben eerst eens bedacht welke metaforen we al kennen bijvoorbeeld zo dun als een rietje, zo ver als de maan, zo rood als een tomaat. Daarna mocht elke leerling 3 woorden uit het lettermachientje pakken en bedacht dan zelf een nieuwe metafoor. Dat deden ze verschillende keren. Zo kwamen er een heleboel leuke ideeën op papier te staan. Vervolgens werd de beste uitgekozen. Het bedenken van de betekenis van de metafoor was ook nog best ingewikkeld. Daarna werd de zelfbedachte metafoor op papier gezet en er werd een mooie tekening bij gemaakt. Een voor één werd de metafoor met de betekenis aan de andere leerlingen gepresenteerd. En al die mooie nieuwe metaforen hangen nu aan de muur te pronken voor de doordenkers. Die mogen onze mooie ideeën gebruiken.

De leerlingen uit groep 4 bedachten:
Als er een druppel valt is dat mijn gedicht
Ik wou de bus uit maar was vergeten te drukken
Zo dom als een boom in de grond
Je moet altijd blijven duiken bij een film
Zo dom als een ezel
Gewoon zinnen overhouden
Je droomt zo mooi als een paard en een fles
Als je binnen slaapt hoef je geen sokken te breien
Dansen als de zon

De leerlingen uit groep 5 bedachten:
Je moet de kip niet in de pan laten vallen
Nachten maken schapen blij
Zo vergeetachtig als een deur
Ik ben sterk van rennen op de maan
Als ik een brief stuur naar de aap en de slang sturen ze nooit meer terug

September 2019

De paslessen voor de groepen 4 en 5 zijn drie weken geleden weer begonnen. De eerste les hebben we met elkaar gepraat over wat we vorig schooljaar hadden geleerd. Wie waren Growie en Fixie ook alweer? Hoe zat het ook alweer met de Leerkuil? En als je iets nieuws leert, wat gebeurt er dan in je hersenen?

In de volgende twee lessen hebben we kennisgemaakt met Het Ideeëntoestel. De lessen uit het Ideeëntoestel komen uit het boek over Het Ideeëntoestel. Het is een verhalend concept waarbinnen activiteiten worden aangeboden die als doel hebben om creatief denken te stimuleren en te ontwikkelen. Daarbij denken we aan een veel breder gebied dan dat van expressie en kunst en cultuur. Creativiteit gaat ook over technologie, onderzoek en wetenschap in de brede zin van het woord. Creativiteit vormt de basis voor innovatief en ondernemend zijn.

De rode draad door de activiteiten is Het ideeëntoestel, een soort vliegende theepot, bewoond door eigenaardige mannetjes die zichzelf Doordenkers noemen. Binnen het toestel hebben de Doordenkers allerlei werkplaatsen en ateliers waar zij dingen verzinnen en maken op basis van wat zij op hun reis ontdekt hebben. De kinderen worden meegenomen in deze wereld, waar ze samen met de Doordenkers bouwen aan hun eigen creatieve ontwikkeling.
De doordenkers zullen ons de komende weken de nodige opdrachten geven. De eerste opdracht die we van ze kregen was de Ideeënpot. We bedachten samen waar je een theepot allemaal voor kan gebruiken. Natuurlijk niet alleen voor het maken van een kopje thee. Nee hoor, je kunt er ook een plantje inzetten, spullen in bewaren, de planten mee water geven, het gebruiken al een klein prullenbakje etc.

Daarna bekeken we een afbeelding van het Kunstwerk van Klaas Gubbels: De Spinketel. Er werd nagedacht over waar deze tekening ons allemaal aan deed denken. Het was even inkomen, maar toen gingen de remmen los: een theepot op het vuur, een alien-ruimteschip, een lamp, een pistool, kopje uit Belle en het beest, een inktvis, een olifant, een klimtoestel met glijbaan, een patatzak een föhn. En nu we er van alles in zagen konden we het ook best een andere naam geven zoals: titatheepot, de rakketboosteralienföhnpatatzak, de theepot die in alles kan veranderen, het hart van alle fantasie, de theepotspin, etc.
Daarna kregen alle leerlingen de afbeelding op A3 formaat en gingen ze zelf aan de slag om de afbeelding in iets heel anders te veranderen. De resultaten hangen in het lokaal.

Tijdens de tweede les bleken er ineens overal in de klas Doordenkers te hangen. Ze waren ons lokaal aan het onderzoeken. En tijdens derde les wachtte er nog een verassing op de leerlingen. Het Ideeëntoestel was geland in ons lokaal. Het zag er net zo uit als in het verhaal. Best een beetje spannend! We kijken uit naar de volgende opdracht die we krijgen van de Doordenkers.

Juni 2019

Eind juni hebben de groepen 3 en 4 gewerkt met rebussen. Eerst leerden ze hoe je ze oplost. Daarna mochten ze er zelf een maken. Voor deze oefening was best wat doorzettingsvermogen nodig. Ik snap het niet, deze is te moeilijk, deze klopt niet waren opmerkingen die te horen waren. Maar ook opmerkingen als: leuk, mag ik er nog een maken of juf kan je even helpen?

Met groep 4 hebben we gesproken over de leerkuil. Wat is de leerkuil, wanneer kom je daarin en wat kun je er aan doen? Tijdens het maken van de rebus voelde een aantal kinderen dat ze in de leerkuil zaten, maar gingen daar met de juiste gereedschappen goed mee om. Geen enkele leerling voelde zich het konijntje wat er overheen kon springen. Ze waren dus allemaal fijn aan het leren.

September 2018 – maart 2019

Éen keer per week gaan een aantal leerlingen uit groep 3 en 4 mee met juf Marjolein voor de PAS-les. De leerlingen die meegaan hebben naast de extra uitdagingen in de klas, Acadin en Spaans nog extra uitdaging nodig.

Waar is aan gewerkt het eerste half jaar van dit schooljaar?

Groep 3
Er zijn lessen geweest over Mindset omdat het belangrijk is om te weten hoe een kind een taak aangaat. We hebben filmpjes gekeken over Dojo en hebben geleerd over Growie en Fixie. Growie durft nieuwe dingen te proberen en is niet zo bang om fouten te maken. Van je fouten kun je leren. Fixie doet liever alleen waar hij goed in is. Nieuwe dingen vindt hij stom omdat hij het niet kan. We hebben gepraat over deze verschillen. Ben jij meer een Growie of een Fixie? Wat wil jij nog leren? Als iets niet lukt wat doe je dan? We hebben afgesproken dat we proberen te zeggen dat je iets nog niet kan als het niet lukt i.p.v. ik kan het niet.

We hebben filmpjes gekeken over de hersenen. Wat gebeurt er eigenlijk in ons brein als je leert? Wat gebeurt er als je iets steeds weer opnieuw oefent?

Vervolgens hebben we geleerd over het menselijk lichaam. Wat zit er daarbinnen allemaal en hoe heet dat? En wat doen die organen? We hebben er filmpjes over gekeken en over gepraat. En uiteindelijk hebben we een mooie jas gemaakt met onze organen zichtbaar en zo goed mogelijk op de juiste plek geplakt.

We hebben gefilosofeerd over robotica. Een robot als ober in een restaurant, een robot die in het ziekenhuis je verzorgt, een robot die thuis komt oppassen. Hoe lijkt jou dat? Kun je vrienden worden met een robot? Een juf of meester robot voor de klas. Lijkt je dat wat? Sommige leerlingen zagen dit wel zitten. Vooral als er ook een uit-knopje op zat of als de robot snoepjes uitdeelt in plaats van stickers. Andere zouden het toch wel raar vinden. Kan je een robot ook even knuffelen net als onze meester of juf? En hoort en ziet een robot niet veel meer dan onze juf of meester? Uiteindelijk hebben ze een Robot bedacht en getekend die ze zelf wel voor de klas zouden willen hebben.

Rond Valentijnsdag hebben we gefilosofeerd over geuren en kleuren. Moet je bij een bepaalde geur of kleur ergens aan denken. We deden een proefje. De juf had verschillend geurende dingen meegenomen. We mochten met de blinddoek om ruiken en vertellen waar het ons aan deed denken. We hebben een collage gemaakt en daarna ook een gedicht over geuren en kleuren.

Tussen al deze lessen door zijn er ook nog keren geweest dat er (leer)spelletjes zijn gespeeld. Zoals Rush hour en wie heeft het gedaan.

Soms starten we de les met een raadsel of een plaatjessom. Even lekker stil en heel diep nadenken. Best lastig soms. “Juf, ik kan het nog niet”.

Momenteel zijn we bezit met ontwerpen. We doorlopen daarvoor de cyclus van het ontwerpen. De opdracht die de kinderen hebben gekregen is: maak een knikkerbaan van kosteloos materiaal. Het probleem is: de knikkerbaan moet tussen de 5 en 8 seconden duren. Ze zijn in twee en drietallen aan het werk gegaan. Belangrijk is om eerst een ontwerp op papier te maken en om goed samen te werken. Luister naar elkaars ideeën. Inmiddels zijn er al mooie concepten gemaakt. Maar er is nog geen baan die voldoet aan de tijdslimiet. Er wordt dus flink uitgeprobeerd en gediscussieerd over hoe ze hun werk gaan aanpassen en verbeteren. Een hele klus nog.

Groep 4
Groep 4 werkt net als groep 3 nu aan het ontwerpen van de knikkerbaan. Zie het stukje hierboven.

Vorig schooljaar hadden we al gewerkt over Growie en Fixie en over het Brein. ( voor uitleg zie stukje bij groep 3 hierboven) Deze onderwerpen komen soms in een les zo maar ter sprake. Bijvoorbeeld als iets niet lukt. Reageer je nu als een Growie of als een Fixie? En wat gebeurd er in je brein als je het nu nog een keer probeert?

Groep 4 heeft nagedacht hoe het zou zijn als je op een onbewoond eiland terecht zou komen. Wat zou je het meeste missen? Hoe zou je er voor zorgen dat je overleefd en hoe zou je hulp vragen? Ze hebben hun eiland getekend met hun ideeën er op.

Er is gewerkt over insecten . Hierbij hebben we de hogere denkorde van Bloom aan de orde laten komen. Er moest onder andere een onderzoekje gedaan worden naar het minst populaire insect. We hebben een staafdiagram hiervan gemaakt. Er is gezocht naar informatie over een gekozen insect op de computer. De feitjes werden op papier gezet, maar er moesten ook verzonnen feitjes tussen zitten die ze zelf bedacht hadden en dus niet waar waren. Vervolgen gingen de leerlingen in tweetallen elkaar de feitjes voorlezen. De ander moest dan aangeven of hij dacht dat het feitje wel of niet waar was. De leerlingen bedachten ook een nieuw soort onontdekt insect ze tekende het en vertelden elkaar daarover.

Tussen de lessen door zijn er ook nog keren geweest dat er (leer)spelletjes zijn gespeeld. Zoals Rush hour en wie heeft het gedaan.

Soms starten we de les met een raadsel of een plaatjessom. Even lekker stil en heel diep nadenken. Best lastig soms. “Juf, ik kan het nog niet”.