PAS-les

Maart 2021

De leerlingen van de Pasles hebben de hun laatste opdracht bij de Pasles afgesloten. Hiernaast leest u een verslag van Fae en tips van Luna.

December 2020

In de maand november en december zijn de leerlingen van de Pasles uit groep 5 bezig geweest met het uitvoeren van hun zelfstandig onderzoek. In groepjes van 3 bedachten ze een onderzoeksvraag die door hun vragenmachinetje kwam en waarmee ze aan de slag konden. De vragen moesten voldoen aan de goede criteria en werden daarop beoordeeld door de andere groepjes. De volgende onderzoeksvragen zijn bedacht:

1. Maakt het verschil voor een plant als deze water of cola krijgt om te drinken?
2. Kun je beter dingen onthouden in het licht of in het donker?
3. Zijn bellenblaasbellen goed te voelen op je hand?

De leerlingen bedachten een hypothese voor hun onderzoek, beschreven nauwkeurig hoe ze het onderzoek zouden uitvoeren, schreven op wat ze nodig hadden en maakten een taakverdeling. Natuurlijk moest er ook goed worden nagedacht hoe ze er voor konden zorgen dat het onderzoek eerlijk was. Er mocht maar 1 variabele zijn. Ook moest er van tevoren worden nagedacht hoe ze de resultaten van het onderzoek zouden noteren. Dat was nog best lastig al die voorbereidende werkzaamheden. Eigenlijk gingen ze het liefste gelijk aan de gang met de uitvoering van het onderzoek.

De onderzoeken zijn na alle voorbereidingen natuurlijk ook echt uitgevoerd. De leerlingen zijn met de uitkomsten van hun onderzoeken aan het werk gegaan om voor de klas een presentatie te maken over het doen van een zelfstandig onderzoek. Helaas gingen de scholen dicht tijdens het maken van hun presentaties. Ze hebben ze daarom niet af kunnen maken en niet in de klas laten zien.

November 2020

Welke bal stuitert het hoogst? Dat was de onderzoeksvraag waar we deze les mee aan de slag gingen. Doel van deze les was om de leerlingen te laten ontdekken hoe je een onderzoek eerlijk kunt uitvoeren. Hiervoor gebruikten we het werkblad voor eerlijk onderzoek van het wetenschapskooppunt van de Radboud Universiteit. Ieder groepje kreeg verschillende ballen. Van verschillende grote, verschillend materiaal en verschillend gewicht. Eerst gingen de leerlingen zelf uitproberen met de ballen. En al snel waren er een aantal leerlingen die vonden dat er verschillende dingen van invloed konden zijn op de uitslag van hun onderzoek. Er moest wel rekening gehouden worden met de hoogte of de kracht waarmee de bal werd gegooid. Tijdens het nabespreken kwamen de leerlingen ook tot de conclusie dat het ook uitmaakt waar de bal van is gemaakt of hoe groot deze is. Deze verschillen noemen we de variabelen. Als je wilt weten hoe het komt dat sommige ballen hoger stuiteren dan andere, hoe onderzoek je dat dan? Hoe weet je wat de reden is dat één van de ballen hoger stuitert? Als je dat wilt onderzoeken, moet je een eerlijk onderzoek doen. Al pratend kwamen we tot de conclusie dat er maar 1 verschil (variabele) mag zijn en dat je de rest gelijk moet houden.

Dus bijvoorbeeld: als je twee ballen vergelijkt waarvan de één groter is en van een ander materiaal en je ziet dat deze hoger stuitert, dan weet je niet of het door de grote of door het materiaal van de bal komt.

September 2020

We zijn dit schooljaar in de Pasles begonnen met het maken van een vragenmachientje. Het vragenmachientje gaat ons helpen bij bedenken van goede onderzoeksvragen. Onderzoekend leren begint met een interessante vraag die je ook écht kunt onderzoeken. Goede onderzoeksvragen bedenken is soms lastig. Vaak worden er vragen bedacht waar leerlingen vaak het antwoord al op weten of vragen die niet goed onderzoekbaar zijn. We gaan oefenen met het bedenken van goede onderzoeksvragen. Komt de vraag door het vragenmachientje? Dan is het vast een goede onderzoeksvraag. En we gaan natuurlijk ook één van onze vragen onderzoeken.

November 2019

De leerlingen uit de groepen 4 en 5 hebben zelf metaforische uitdrukkingen gemaakt. Door niet voor de hand liggende vergelijkingen te gebruiken maken de leerlingen vaak toevallige verbindingen tussen kennis en ervaringen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Dat is de weg naar compleet nieuwe inzichten en mogelijkheden.

De doordenkers hebben de hulp van de leerlingen nodig. Normaal gesproken gebruiken zij het lettertoestel om nieuwe woorden en zinnen te maken. Maar het lettertoestel werkt niet zo goed meer. Vandaar dat de hulp nodig was van de onderzoekers in onze Pasles.

De leerlingen hebben eerst eens bedacht welke metaforen we al kennen bijvoorbeeld zo dun als een rietje, zo ver als de maan, zo rood als een tomaat. Daarna mocht elke leerling 3 woorden uit het lettermachientje pakken en bedacht dan zelf een nieuwe metafoor. Dat deden ze verschillende keren. Zo kwamen er een heleboel leuke ideeën op papier te staan. Vervolgens werd de beste uitgekozen. Het bedenken van de betekenis van de metafoor was ook nog best ingewikkeld. Daarna werd de zelfbedachte metafoor op papier gezet en er werd een mooie tekening bij gemaakt. Een voor één werd de metafoor met de betekenis aan de andere leerlingen gepresenteerd. En al die mooie nieuwe metaforen hangen nu aan de muur te pronken voor de doordenkers. Die mogen onze mooie ideeën gebruiken.

De leerlingen uit groep 4 bedachten:
Als er een druppel valt is dat mijn gedicht
Ik wou de bus uit maar was vergeten te drukken
Zo dom als een boom in de grond
Je moet altijd blijven duiken bij een film
Zo dom als een ezel
Gewoon zinnen overhouden
Je droomt zo mooi als een paard en een fles
Als je binnen slaapt hoef je geen sokken te breien
Dansen als de zon

De leerlingen uit groep 5 bedachten:
Je moet de kip niet in de pan laten vallen
Nachten maken schapen blij
Zo vergeetachtig als een deur
Ik ben sterk van rennen op de maan
Als ik een brief stuur naar de aap en de slang sturen ze nooit meer terug