PAS-les

September 2020

We zijn dit schooljaar in de Pasles begonnen met het maken van een vragenmachientje. Het vragenmachientje gaat ons helpen bij bedenken van goede onderzoeksvragen. Onderzoekend leren begint met een interessante vraag die je ook écht kunt onderzoeken. Goede onderzoeksvragen bedenken is soms lastig. Vaak worden er vragen bedacht waar leerlingen vaak het antwoord al op weten of vragen die niet goed onderzoekbaar zijn. We gaan oefenen met het bedenken van goede onderzoeksvragen. Komt de vraag door het vragenmachientje? Dan is het vast een goede onderzoeksvraag. En we gaan natuurlijk ook één van onze vragen onderzoeken.

November 2019

De leerlingen uit de groepen 4 en 5 hebben zelf metaforische uitdrukkingen gemaakt. Door niet voor de hand liggende vergelijkingen te gebruiken maken de leerlingen vaak toevallige verbindingen tussen kennis en ervaringen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Dat is de weg naar compleet nieuwe inzichten en mogelijkheden.

De doordenkers hebben de hulp van de leerlingen nodig. Normaal gesproken gebruiken zij het lettertoestel om nieuwe woorden en zinnen te maken. Maar het lettertoestel werkt niet zo goed meer. Vandaar dat de hulp nodig was van de onderzoekers in onze Pasles.

De leerlingen hebben eerst eens bedacht welke metaforen we al kennen bijvoorbeeld zo dun als een rietje, zo ver als de maan, zo rood als een tomaat. Daarna mocht elke leerling 3 woorden uit het lettermachientje pakken en bedacht dan zelf een nieuwe metafoor. Dat deden ze verschillende keren. Zo kwamen er een heleboel leuke ideeën op papier te staan. Vervolgens werd de beste uitgekozen. Het bedenken van de betekenis van de metafoor was ook nog best ingewikkeld. Daarna werd de zelfbedachte metafoor op papier gezet en er werd een mooie tekening bij gemaakt. Een voor één werd de metafoor met de betekenis aan de andere leerlingen gepresenteerd. En al die mooie nieuwe metaforen hangen nu aan de muur te pronken voor de doordenkers. Die mogen onze mooie ideeën gebruiken.

De leerlingen uit groep 4 bedachten:
Als er een druppel valt is dat mijn gedicht
Ik wou de bus uit maar was vergeten te drukken
Zo dom als een boom in de grond
Je moet altijd blijven duiken bij een film
Zo dom als een ezel
Gewoon zinnen overhouden
Je droomt zo mooi als een paard en een fles
Als je binnen slaapt hoef je geen sokken te breien
Dansen als de zon

De leerlingen uit groep 5 bedachten:
Je moet de kip niet in de pan laten vallen
Nachten maken schapen blij
Zo vergeetachtig als een deur
Ik ben sterk van rennen op de maan
Als ik een brief stuur naar de aap en de slang sturen ze nooit meer terug