PAS-klas

22 september 2021

Tot 9 uur hebben we heerlijk spelletjes gedaan. De startopdracht om ons denken op te warmen, was er eentje om de fantasie te stimuleren. De kinderen kregen een onbekend voorwerp en moesten daar vijf toepassingen voor bedenken. Daarna probeerden de kinderen hun toepassing bij elkaar ‘aan de man’ te brengen. Wat een leuke ideeën zijn langsgekomen!

Daarna werd met elkaar de ervaringen met het huiswerk in Lefland uitgewisseld. Vervolgens hoorden we over echte reisgidsen voor bestaande landen, maar zagen we ook voorbeelden van niet bestaande reisgidsen en landen. Dit laatste is van toepassing voor het eigen project waar we de komende tijd aan gaan werken. We bekeken bestaande landen op hun naam en konden zo een naam van een land bedenken dat wel echt lijkt, maar het niet is. Ook analyseerden we met elkaar wat kenmerken van vlaggen zijn. Daarna is nog even een begin gemaakt met het maken van de landkaart van het zelfverzonnen land.

Na de pauze bespraken we de leerkuil, voor sommigen nieuw, voor de meesten een opfrissing. Wel heel goed om die nu gelijk te koppelen aan de ervaringen in de Pas-klas. Bij de teamuitdaging ‘bouw een toren van aluminiumfolie’ mocht er ‘joepie’ geroepen worden bij een leerkuilmoment, en dat is zeker gebeurd. Er werd stil gestaan bij dat proces, en ook erkend dat een leerkuil ingaan allerlei emoties oproept.

Het huiswerk voor volgende week: Maak op 1/4 a4 een vlag voor jouw verzonnen land.

15 september 2021

We zijn weer lekker begonnen met het spelen van spelletjes tijdens de inloop. Bij de startopdracht gingen we speuren naar steden en landen, verstopt in zinnen en anagrammen.

Vervolgens wisselden we onze ervaringen uit rond het huiswerk. Uiteindelijk bleek het bij ieder gelukt te zijn het lange woord voor angst voor lange woorden, te onthouden. Daarna gingen we verder op reis naar Lefland. We begonnen met het filosoferen van allerlei vragen rond het brein zoals ‘ Wat is slim zijn?’ en ‘Zijn er dingen die je niet kunt leren?’. Daarna hoorden we over vastdenken en groeidenken. Ook gingen we in kleine groepjes bedenken wat Lefland en Makkieland voor je was.

Heel belangrijk is dat het hier niet om afkeuren van het ene of het andere gaat. Alles komt voor in het leven, het is alleen handig dat je het bij jezelf herkent, zodat je er soms een bewuste keus in kan maken. Na een korte energizer gingen we verder met het onderwerp torens. Na het voorleesverhaal over de Eiffeltoren maakten we een reisje naar New York: We leerden wolkenkrabber puzzels te maken. Voor velen een echte uitdaging in Lefland!

Als huiswerk mochten de kinderen zelf een blad kiezen met een uitdaging die voor hen in Lefland ligt.

8 september 2021

Wat fijn om weer echt met elkaar van start te gaan in de Pas-klas. Bij binnenkomst zijn de spelletjes al goed uitgeprobeerd. We begonnen met een startraadsel waarbij de code gekraakt moest worden. Met zo’n startraadsel warmen we het denken even op. Met steeds meer hints kwamen we eruit.

Daarna hebben we nader kennisgemaakt met elkaar met behulp van door de kinderen uitgekozen vragenkaartjes. Door middel van een korte quiz kwamen de kinderen achter het thema van de komende periode: Op reis. We gaan de wereld rond met verschillende opdrachten, we gaan een reisgids voor een zelfverzonnen land maken en we gaan op reis naar Lefland. Ook konden de kinderen aangeven waar ze nog meer nieuwsgierig naar waren rond dit thema.

Vervolgens gingen we eerst op reis naar Lefland, waarbij we ‘breinologie’ kregen. We leerden van alles over hoe het werkt met het maken van verbindingen in de hersenen. Dat neuropaden verstevigd worden en myeline daarbij helpt, gaan we zelf ervaren met een enorme uitdaging: Kunnen wij volgende week “hippopotomonstrosesquippedaliofobie” (=angst voor lange woorden) uitspreken en schrijven? Dit wordt ook gelijk het huiswerk, ervaar wat er gebeurt als je oefent.

Vervolgens gingen we op reis langs beroemde torens. We weten nu meer over de hoogste toren op de wereld. De kinderen hebben zelf uitgerekend dat de watertoren er maar liefst 16 keer in past! We gingen daarna zelf een bekertoren maken, een echte teamuitdaging. Voor een aantal kinderen nog even wennen dat het vooral om het proces gaat en niet om het resultaat. Ze vonden het in ieder geval erg leuk om uit te proberen.

Aan het einde speelden we het spel ‘Ik ging op reis en nam mee..’ waarbij er een vakantieherinnering werd meegenomen. Naast een geheugentraining ook interessant om te horen voor welke herinnering de woorden stonden. Na het evalueren van de ochtend was het (volgens de kinderen veel te vroeg) tijd om weer terug te gaan naar de klas. Het was een geslaagde eerste les!

2 december 2020

Na nogmaals de Cobra-rap van het Klokhuis beluisterd te hebben gingen we van start. Als eerste bekeken we twee raadgedichten. We hebben het ontbrekende woord geraden en besproken wat het gedicht bij ons opriep. Daarna gingen we de poëzie- opdracht van de vorige keer afmaken. Degene die dat al afhadden maakten via een bepaalde werkwijze een gedicht over een groente of stuk fruit. Vervolgens werden de gedichten voorgedragen (ook dat is een kunst!) en mochten de kinderen vertellen over het proces en over of ze tevreden waren met de resultaten. Velen waren trots op hun resultaat. Daarna deden we charade, het spel waarbij letters moeten worden uitgebeeld. Wat een positief verschil met de vorige keer! We hebben verder gewerkt aan een beeldgedicht (=kalligram). Dit was weer een andere ervaring met het maken van poëzie.

Volgende week is er geen Pas-klas i.v.m. een cursus van juf Andrea.

Huiswerk voor over twee weken:

– Maak het beeldgedicht af

25 november 2020

We begonnen met een rekensom die makkelijk leek, maar dat toch niet was! Daarna hoorden we een verhaal over Karel Appel en kwamen we meer te weten over Cobra. Interessant was het dat in bepaalde schilderijen iedereen iets anders zag.

Vervolgens deden we een energizer waarbij steeds kinderen met de joker spelenderwijs dingen oefenen die buiten hun comfortzone liggen. Daarna gingen we in op poëzie, bij de Cobra-beweging waren ook dichters aangesloten. We bekeken gedichten en namen de schrijftips door. Daarna mocht je kiezen of je een elfje, een boek gedicht of een tijdschriften gedicht ging maken. Deze laatste dichtvormen waren voor veel kinderen helemaal nieuw en vormden daarmee een goede uitdaging.

Huiswerk:

Maak een keuze uit:
– Boekgedicht
– Roosterpuzzelblad
– Alfabetblad

18 november 2020

Vorige week hadden we het over gereedschap gehad, dat handig is om te gebruiken bij het leren. Vandaag mocht je een gereedschap ‘kopen’ voor jezelf en de groep gaf een passend gereedschap aan jou cadeau. Zo zijn er onder andere een checker, een ik doe het gewoon ding, een leidingnemer en een tijdsplanner gekozen en cadeau gegeven.

Daarna was het flink puzzelen bij de bruggenpuzzels. Er werd ook bemerkt hoeveel voldoening het kan geven als het toch lukt. Vervolgens gingen we met zijn allen een stukje van een kleur plaat van Monet doen. Dit vroeg een goede afstemming. We sloten af met een energizer.

Huiswerk:

– Werk een half uur aan de bruggenpuzzels of maak van het puzzel blad drie puzzels naar keuze.
– Maak een gereedschapkaartje dat voor jou handig is.

11 november 2020

In groepjes van vier bespraken we het huiswerk waarbij op creatieve wijze de rode vlek verklaard moest worden. Zo kwamen er een vampiersbeet, rode biet poepende vogel, en een boze Mac Donalds medewerker voorbij. Voor het ene kind was dit een lastigere opdracht dan voor het andere. Wat voor gereedschap kun je inzetten als het lastig gaat? De kinderen bedachten zelf nog handig, nieuw gereedschap. Daarna gingen we impressionistische schilderijen bekijken door er flink op in te zoomen, met speciale aandacht voor Monet. Hij is bekend van zijn waterlelies en bruggetje. Met een som over waterlelies gingen we aan het werk met exponentiële groei. Helemaal verbouwereerd waren de kinderen over de som rond het schaakbord, zie de foto. Vervolgens gingen de kinderen een brug ontwerpen en bouwen van papier. Verschillende aanpakken kwamen naar voren. Niet allemaal even succesvol, maar ook daar leer je weer van!

Huiswerk:

– Maak een kant van het zoek blad.

4 november 2020

Nadat we onze persoonlijke leerdoelen nog eens besproken hadden, gingen we een opwarmer in creatief denken doen: Wat kan je allemaal zien in driehoeken? Vervolgens gingen we een ‘Picasso vouwen’. Ook hierbij vroeg het weer een heel andere zienswijze dan je gewend bent. Ook hebben we nog een verhaal gehoord over Picasso.
Picasso heeft de uitspraak gedaan: ‘Ik doe altijd wat ik kan in de hoop te leren wat ik niet kan.’ Dit leverde mooie gespreksstof op in de groep.
In twee teams hebben we daarna charade gespeeld en dat gaan we zeker nog eens doen. Daarna moesten de kinderen verklaren waarom het meisje een rode vlek op haar schouder heeft: hierbij konden vier logische verklaringen bedacht worden en vier die ‘out of the box’ zijn. De kinderen maken dit als huiswerk af. Volgende keer vertellen ze hun meest creatieve verhaal.

28 oktober 2020

Picasso stond vandaag centraal in de les en daarbij kreeg het samenwerken speciale nadruk. We begonnen met de pittige opdracht om de vervalsing te ontdekken, een echte breinbreker! Daarna deden we een energizer waarbij de groep een lange sliert van paperclips moest maken, met één hand op de rug. Hiermee kwamen de kinderen er goed achter wat samenwerken hier in is (en niet is..) Die info kon weer meegenomen worden voor de teamopdracht later in de les. We hoorden en zagen wat meer over Picasso en gingen daarna als opwarmer voor de opdracht een dubbelportretje maken. Vervolgens begon de teamopdracht: Maak een sculpture a la Picasso. Je mag alleen de gegeven materialen gebruiken en als bevestigingstechniek moeten inkepingen gebruikt worden. Het standbeeld moet blijven staan en ieders bijdrage moet te zien zijn. De uitdaging moest aangegaan worden als bij het maken van een autorit, de voor de kinderen inmiddels bekende metafoor. Extra gelet werd op een goede samenwerking. De kinderen gingen goed aan de slag. Daarna hebben we het proces geëvalueerd, en met elkaar de standbeelden bekeken. Tips en tops werden aan elkaar gegeven.

Huiswerk:
– Maak de leeskraker

21 oktober 2020

We begonnen vandaag met het in duo’s bespreken van ‘gereedschap’, dus tools die je kunt gebruiken als je vastloopt. Het beste gereedschap mochten de duo’s als echte verkopers van de bouwmarkt ‘verkopen’. Voorbeelden zijn: maak een plaatje in je hoofd, orden eerst alle informatie en vraag een tip. Daarna mocht er gekozen worden uit een aantal Escher- uitdagingen: maak een betegeling, maak een draaiende betegeling, maak een onmogelijk figuur. Er werd geconcentreerd gewerkt en ‘gereedschap’ werd ingezet. Vervolgens hebben we gehoord van de Möbiusring en de Penrose-trap, wiskundige fenomenen die Escher in zijn werk gebruikte. Er is een Möbiusring gemaakt en bekeken hoe dat nou in elkaar steekt. Tenslotte hebben we nog een energizer gedaan.

Huiswerk:

Maak een keuze uit de opdrachten
– Maak een onmogelijk figuur
– Maak een visuele combi (creatief denken)
– Maak een echotekening

7 oktober 2020

Vandaag stond Escher centraal in de les. We kregen eerst meer informatie. Daarna gingen we zelf een betegeling proberen te maken. Wat werd er hard en geconcentreerd gewerkt! Daarom zijn we wat langer hier mee doorgegaan. We hebben nog een voorleesverhaal over Escher gehoord en net als Escher geprobeerd gedachten te verbinden. Wat heeft bijvoorbeeld een puntenslijper met een vlag te maken?

De volgende keer gaan we nog even verder met Escher. Vanwege de herfstvakantie is er geen huiswerk.

30 september 2020

We begonnen vandaag met ‘leren leren’. Daarbij bespraken we de ‘leerkuil’, gekoppeld aan de executieve vaardigheden. We gingen dieper in op wat je kunt doen als je vastloopt in de leerkuil, welke gereedschappen kun je dan gebruiken? De kinderen worden uitgedaagd eens gereedschap in te zetten waar ze normaal niet gebruik van maken. Ook hebben ze hun persoonlijk leerdoel bepaald. Vervolgens deden we een energizer en daarna hielden we ons bezig met Van Gogh. Na wat algemene informatie over deze kunstenaar gingen we in op wat ‘goed kijken’ nu is. Dat oefenden we met met een schilderij waarbij steeds een detail veranderd was. Vervolgens leerden we wat een elfje en een haiku is, en gingen we die maken bij schilderijen van Van Gogh. De kinderen waren trots op hun resultaat!

Huiswerk:

– Maak het coördinatenblad en kies daarna of je er een ‘kunstwerk’ van maakt of dat je zelf een coördinatenpuzzel maakt.

23 september 2020

Na de inloop bespraken we welke executieve vaardigheden we tegenkwamen bij het maken van het huiswerk en bespraken we dat leren net als het rijden is van een parcours: de uitdaging aangaan, hindernissen nemen, bijsturen, gas geven, schakelen en op tijd remmen. Maar ook soms even een pitstop maken om bij te tanken, van plan te wisselen etc. Daarna deden we een oefening in creatief denken door zoveel mogelijk dingen te zien in twee rondjes. Ook gingen we verder met het opzoeken van info over een gekozen kunstenaar. Interessante minuten volgden over Chagall, Van Gogh, Bankski en Warhol. Daarna was het tijd voor een energizer met daarbij weer een joker (een extra uitdaging voor een kind). Ook deden we een geheugenuitdaging, dit omdat het ook nodig is om deze technieken onder de knie te krijgen. Vervolgens hoorden en zagen we meer over de kunstenaar Keith Haring. We gingen ook zelf aan de slag op zijn wijze. Zo vloog de ochtend weer om!

Huiswerk:

– Maak m.b.v. het dobbelblad een tekening a la Haring of Picasso.
– Denk na over je persoonlijk leerdoel.
– Kijk in je omgeving naar street-art.

16 september 2020

Na de inloop gingen we in op executieve vaardigheden, belangrijk voor je doen en denken. We bekeken het dit filmpje hierover. Daarna bespraken we hoe we dit tegenkomen bij onder andere het maken van het huiswerk. Een aantal kinderen herkenden al waar hun sterke en mindere kanten lagen: ‘Start je motor’, ‘denk aan je toerenteller’, ‘houd je motor draaiend‘, daar konden ze zich wel in herkennen! Tijdens de les worden deze termen ook aangehaald om er een beeld bij te krijgen.

We gaven elkaar feedback op de gemaakte schilderijen, volgens de wijze van de feedbackburger: compliment- tip- compliment. We gingen verder een puzzelopdracht rond ruimtelijk inzicht doen. Daarna gingen we een hoog kunstwerk ontwerpen met als materiaal 10 rietjes en een stukje tape. Tussendoor mocht je bij elkaar ideeën opdoen ter verbetering. Vervolgens deden we de energizer om een tafelkleed om te draaien zonder dat iemand eraf stapte. Daarbij kreeg iemand een joker met een speciale opdracht. Daarna werd in tweetallen een kunstenaar uitgekozen waarbij info gezocht moest worden. Hier gaan we volgende keer mee verder en dan wordt de info aan elkaar gepresenteerd. Daarna evalueerden we nog onze geoefende vaardigheden.

Huiswerk:

– Maak het blad ‘Dit is kunst in mijn huis’
– Maak een kant van het blad met een uitdagende opdracht en houd daarbij het blad met de autometafoor: Vertel volgende keer wat eventueel nog lastig gaat.