PAS-klas

26 januari 2022

Wat waren er thuis mooie tollen gemaakt door een aantal kinderen. Leuk dat dit huiswerk met enthousiasme gedaan was. Als startopdracht gingen we creatief denken. Waarom heeft de man zijn hoed vast? Hierbij ging het om originele, creatieve verklaringen te verzinnen. Daarna hoorden we nog over de leertrap: leren begint bij het nemen van een eerste stap. Ook hebben we het gehad over doorzetten en opgeven. We speelden daarbij een spel waarbij je ging staan bij doorzetten of opgeven. Bijvoorbeeld: Je wil een paard tekenen, maar het lijkt op een koe. Wat doe je, opgeven of doorzetten. Allebei is goed, het hangt van je situatie en gevoel af en volgens de kinderen ook of je het graag wil.

Ook hebben we nog voor de reisgids de nationale sport van het zelf verzonnen land bedacht (creatief denken) en wordt er een top 5 met reistips gemaakt voor het land.

Het huiswerk is zorgen dat dit af is voor de volgende les.

19 januari 2022

Met de startopdracht hebben we onze hersenen moeten laten werken. Kun je een zo lang mogelijk woord bedenken waarbij de letters in alfabetische volgorde staan? Beeld, kort en een dijkmop? (een mop over een dijk) kwamen onder andere voorbij. En hoe lukt dat als de volgorde andersom moet zijn? We denken dat de opdracht makkelijker gaat als je het, zoals zo vaak, meer oefent.

Daarna bekeken we een filmpje over een pinguïn die niet in het water durfde te springen. We bespraken helpende en niet-helpende gedachtes die de pinguïn zou kunnen hebben. Veel kinderen herkennen de situatie wel van dat ze zelf op de hoge duikplank staan. De kinderen deden tenslotte de stemmen onder het filmpje, erg leuk!

Een spel dat bij de groeitaal past is ‘helaas – gelukkig’. Er wordt een situatie gekozen en de één zegt bijvoorbeeld: “Gelukkig ben ik op dit fijne strand”. De ander zegt: “Helaas houd ik niet van zand tussen mijn tenen.” De ‘gelukkige’ moet daarop weer reageren enzovoort.

Vervolgens hoorden de kinderen dat er in Wilan (het verzonnen land van de leerkrachten) tollen de nationale sport is. De kinderen leren vandaag dan ook een tol maken. Daarna worden er experimenten mee gedaan rond vorm en kleur. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je er een stip op zet? De kinderen vonden dit erg leuk, ze kunnen er verder mee experimenteren thuis.

Huiswerk: Maak nog een tol volgens het geleerde principe of zoek op internet een andere variatie op. Doe een experiment ermee en neem je tol volgende keer mee. Denk alvast na over welke sport er in jouw verzonnen land gespeeld wordt.

12 januari 2022

We hebben even aan de hand van afbeeldingen opgefrist wat we hebben geleerd voor de vakantie. Afbeeldingen van een neuron, een foutenthermometer, een strategielijst en een leerkuil konden nog prima worden toegelicht door de kinderen. Een afbeelding van de comfort zone, leerzame en paniekzone werd ook nog besproken. Daarna deden we als startopdracht een green story: een raadsel dat door de groep opgelost kan worden door de juiste vragen te stellen. Vervolgens gingen we voor de eigen reisgids inzoomen op de taal van het land. Hoe is de taal opgebouwd en wat zijn handige woorden voor in een reisgids? De kinderen gingen hier goed mee aan de slagen hebben aan het einde van deze activiteit nog wat woorden in hun eigen taal laten horen.

Daarna beluisterden we een handige rap over situaties waar het handig is om te weten wat je dan moet doen. Welke situaties herken je? De eerste groep heeft ook nog een eigen couplet erbij gemaakt. We sloten af met terugkijken op de les aan de hand van de begrippen uit de inleiding. Wat heb je bij jezelf bemerkt?

Huiswerk: Maak de woordenlijst voor je reisgids af.

15 december 2021

De startopdracht was een pittig kerstraadsel. Gelukkig hebben we dit soort raadsels vaker gedaan, dus we weten wel een beetje wat de moeilijkheid is. Niemand zag het gelijk, het vroeg echt inspanning en soms verandering van strategie.

Daarna gingen we door op het onderwerp van vorige week: traditionele versiering van over de wereld. Nu moest er met de gegeven materialen een nieuwe versiering gemaakt worden. ‘Hobbels’ die je tegen zou kunnen komen zijn o.a.:Hoe krijg je het binnen de tijd af krijgen en hoe bevestig je de materialen?

De kinderen gingen enthousiast aan de slag. Geregeld werd er van het plan afgeweken doordat er nieuwe (materiaal) vondsten werden gedaan. Uiteindelijk presenteerde elk kind het sieraad en vertelde daarbij waar het sieraad voor staat. Hier een paar voorbeelden:

Armband: draag je in vredestijd

Hals/hoofd ketting: deze laat je rijkdom zien en de veer geeft aan of je van koninklijke huize bent.

Hoofddeksel: geeft aan of je getrouwd bent, het aantal knopen geeft aan hoeveel jaar en zijn van het pak van de bruidegom.

Regenvanghoed: Deze heeft praktisch nut maar door hem te dragen laat je zien dat jij goed voor de natuur bent.

We zien elkaar weer na de kerstvakantie.

Huiswerk: Een blad waarbij je door strategieën te gebruiken erachter moet komen wat je moet doen.

8 december 2021

Vandaag weer een kortere les in twee groepen. Het gebruik van strategieën staat nog centraal.

De strategie ‘om hulp vragen’ is veel toegepast bij het huiswerk, hebben we gemerkt. Bij het leuke spelletje 1000-en kwam naast geluk ook strategie aan de orde. We merkten hierbij dat je de strategie steeds een beetje aanscherpt. Vervolgens hebben we aan het hoofdstuk voor de eigen reisgids gewerkt over wonen en vervoer.

Aan het begin van deze periode hebben de kinderen aangegeven waarover ze wilden leren bij het thema reizen. Gebruiken van volkeren is toen genoemd, en daar gingen we nader op in aan de hand van site/foto’s van National Geographic. Daarbij leerden we gelijk de strategie aantekeningen maken. Helaas vliegt de tijd!  Aan de creatieve verwerking kwamen we niet toe, de volgende keer doen we dat.

Huiswerk: Maak je hoofdstuk over wonen en vervoer af.

1 december 2021

Vandaag gingen we in twee groepen (de starttijd van groep 1 is 8.30 uur en van groep 2 10.00 uur) werken om zo rekening te houden met de Corona-maatregelen. Fijn dat het in ieder geval zo toch aangepast door kan gaan!

Bij de startopdracht mochten er weer allerlei toepassingen voor het vreemde voorwerp bedacht worden. Dit daagde uit om creatief te denken en ook om zoveel mogelijk oplossingen te bedenken. Het sloot aan op het onderwerp van vandaag: gebruik maken van strategieën. Hoe effectief je werkt bepaalt immers ook voor een groot gedeelte je leersucces. We lazen welke strategieën er zijn en gingen ontdekken welke we toepasten tijdens het werken aan het hoofdstuk voor de eigen reisgids. We zagen ook een filmpje over Ormi, een varkentje dat de koekjespot van de koelkast wil pakken. Wat hij niet aan manieren bedenkt om dat doel te bereiken! We bespraken welke echt niet handig waren en welke misschien nog wel het proberen waard.

Huiswerk: Een blad waar ik expres nog niets over uitgelegd heb. Welke strategie ga je gebruiken om erachter te komen wat je moet doen en hoe los je het op?

17 november 2021

We begonnen na de inloop met het uitwisselen van het huiswerk, daarom wel handig als dit mee en gemaakt is. De startopdracht was verzorgd door de kinderen van de Pas-les. Zij hadden metaforen bedacht en daarbij getekend. Aan onze groep de vraag of ze met post-its konden aangeven wat de betekenis volgens hen was. Daarna deden we een quiz zodat we de betekenissen van de kinderen te weten kwamen. Erg leuk, deze samenwerking!

Aan de hand van een filmpje van Meester Michel gingen we uitzoeken hoeveel kleuren er minimaal nodig zijn om een landkaart in te kleuren, zonder dat dezelfde kleuren aan elkaar grenzen. Dit blijken er vier te zijn. Door te experimenteren en het uitwisselen van strategieën kwam uiteindelijk iedereen tot deze ontdekking. Aan de pauze hebben we een filmpje gekeken waardoor we nu weten waarom het zo moeilijk is om een wereldkaart te maken van de aardbol. In Wilan ging het over het verschil tussen en… / ja maar…in je reactie. ‘En..’ biedt meer ruimte en is positiever vinden de kinderen. In Lefland hoorden we verder een voetbalverhaal, waarbij we ontdekten dat hoe je over een fout denkt, je gevoel en je gedrag beïnvloedt. Een ander item ging over welke strategie je gebruikt als je een nieuw (ingewikkeld) spel krijgt. Daar hadden we allemaal wel zo onze ervaringen mee.

Daarna mocht er aan het hoofdstuk voor de eigen reisgids verder gewerkt worden. We sloten af met een kleine teamuitdaging rond een denkvierkant.

Volgende week is er geen Pas-klas, maar Jozeftheater.
Huiswerk: Maak het werkblad over verkeersborden in sprookjesland.

3 november 2021

Na de inloop werd het huiswerk uitgewisseld. Interessant om elkaars fout van de week te horen en hoe die ingeschaald werd. De startopdracht was een pittige: De volgorde van de mensen in de rij bij de campingwinkel moest beredeneerd worden. Een aantal doken de leerkuil in, mooi om te zien dat er op tijd hulp gevraagd werd. In Wilan ging het over wanneer je de schouders op kon halen bij een fout en werd er een interviewspel gespeeld. Hierbij moesten experts op het gebied van een vreemde hobby (bijvoorbeeld olifanten nadoen) woord voor woord de vragen over hun hobby beantwoorden.

Aan de hand van bekende kinderboeken werd het volgende hoofdstuk voor de reisgids geïntroduceerd: wonen en vervoer. Hierbij moest er ook een koppeling gemaakt worden met de landkaart. De kinderen zijn alweer enthousiast begonnen. Volgende week gaan we hier mee verder.

Vervolgens was het tijd voor een teamuitdaging. In een team van twee of drie moest met het gegeven materiaal een huis van bepaalde afmetingen gemaakt worden. Het was een succes als er goed samengewerkt werd (naar elkaar luisteren, iedereen inbreng) en als het huisje een storm (föhn) kon weerstaan. Beide succescriteria zijn in elk groepje behaald!

In verband met de culturele dagen, is er volgende week geen Pas-klas.

Huiswerk voor over twee weken:
Maak het punt tot punt blad: Welk Europees gebouw zie je? Maak op de achterkant zelf een punt tot punt puzzel rond het thema reizen.

27 oktober 2021

Tijdens de inloop werd er nog even gewerkt aan het hoofdstuk voor de eigen reisgids. We gingen daarna het denken ‘opwarmen’ met luciferraadsels. Voor veel kinderen een leerkuilmoment. Dit paste goed bij de reis naar ‘Lefland’ want daar ging het over fouten maken. We hebben de uitspraak van Edison besproken bij zijn uitvinding van de gloeilamp: Ik heb niet gefaald…Ik heb 10000 manieren gevonden die niet werken. We hebben verder over fouten gefilosofeerd in twee groepen. Wat hebben de kinderen daarbij een goede en mooie inbreng! Na een kort bezoekje aan Wilan, gingen we verder met knoeikunst: een foutje (vlek) als basis voor je kunstwerk. Hierna gingen we op reis naar het land van Minecraft. Door middel van de vaardigheid coördinaten aflezen, kon er een Minecraftfiguur getekend worden. Ook hier werden soms foutjes bij gemaakt, mooi want dat past helemaal bij het onderwerp en geeft gespreksstof!

Huiswerk: Noteer een fout van de week. Geef op de thermometer aan hoe deze fout voor je voelde.

Een paar kinderen maken thuis nog even het hoofdstuk af voor de reisgids.

13 oktober 2021

In de inloop is onder andere het spelletje ‘Similo’ uitgeprobeerd, erg leuk. Daarna wisselden we het huiswerk uit en bekeken we zo de ontwerpen voor het survival-kledingstuk. De startopdracht was een green story. Door met elkaar vragen te stellen moest er achter gekomen worden hoe de vork in de steel zat. Vervolgens gingen we verder met het bedenken van de wetten, feestdagen en gewoontes van het zelfverzonnen land. Dit bleek best een pittige opdracht, want waar kun je wel niet allemaal aan denken bij bijvoorbeeld een gewoonte? Daarna gingen we naar Wilan, het verzonnen land van de meester en juf. De kinderen probeerden de gewoonte (spiegelen is beleefd) te herkennen en oefenden in het rugschrijven, dat daar veel op school wordt gedaan. Hierna gingen we naar Lefland. In tweetallen werden beroemde fouten (toren van Pisa, cola, waterijs) gepresenteerd en geraden door de anderen. Het tweetal had namelijk eerst veelzeggende woorden mogen vervangen door ‘piep’. We bespraken tenslotte de les nog even na op leerkuilen, fouten en uitdagingen.

Huiswerk: Maak het zoekblad

6 oktober 2021

Na de inloop begonnen we met een ingewikkeld Japans startraadsel, waarbij we echt de hersens moesten laten kraken. Daarna besteedden we aandacht aan de kinderboekenweek, thema ‘Worden wat je wil’. We vroegen ons af of dit echt zo is. Ook bespraken we met het schoudermaatje welk beroep je wel of juist niet wil hebben. Ook vreemde beroepen en beroepen die verdwijnen/erbij komen over tien jaar kwamen aan de orde. Meester Wil vertelde wat meer over een ingenieur. Aansluitend lazen we ‘ Roza Rozeur, ingenieur’ Dit boek sloot heel goed aan bij Lefland, en Roza maakte de ‘verbeterboog’ door. Na een energizer ‘het eiland’ (= kleed omdraaien zonder met de voeten eraf te gaan) gespeeld te hebben, gingen wij ook als Roza Rozeur te werk. De opdracht was het ontwerpen van een kledingstuk waarmee je kunt overleven op een onbewoond eiland. Eerst deden we een brainstormronde zodat we wisten dat er rekening gehouden moest worden met eten/ drinken, onderdak, gereedschap. De kinderen zijn met de opdracht begonnen en maken hem af als huiswerk.

Na het voorlezen gingen we verder met de reisgids. Er is al creatief nagedacht over wetten, tradities en feestdagen van het zelf verzonnen land. Volgende week gaan we hier mee verder.

Huiswerk: Maak het ontwerp voor het kledingstuk om te overleven op een onbewoond eiland af.

29 september 2021

Na de inloop hebben we als startopdracht rebussen rond landen opgelost en ook zelf bedacht. Daarna mocht er nog even aan de landkaart gewerkt worden voor de reisgids. Thuis mag die nog verder afgemaakt worden als die nog niet helemaal klaar is. Vervolgens gingen we naar Lefland. We hebben het gehad over recente leerkuil ervaringen en er een gezamenlijk lettergedicht gemaakt erbij. Ook keken we naar het filmpje ‘Pip’, waarbij een hondje ook de leerkuil ervaart. Hoe zou je hem bemoedigen? En hoe zou je dat zelf ervaren? Naar aanleiding van het lied ‘Oeps’ van Kinderen voor Kinderen keken we daarna naar onze ‘vetste’ fout. Mooi hoe eerlijk en open de kinderen uitwisselden.

Na de pauze gingen we op reis naar Frankrijk. Aan de hand van een gevarieerde dia moest er zoveel mogelijk onthouden worden. Lastig, als je niet weet wat voor vragen het zullen worden. Logisch dus ook dat je wat fout hebt. En hoe voelt dat dan en hoe ga je dan verder? We waren benieuwd of je hier beter in kunt worden doordat je meer ervaring krijgt met de opdracht.

De teamuitdaging was dan ook om zelf twee nieuwe vragen bij de dia te bedenken. De opdracht werd opnieuw gedaan, sommigen deden het beter en anderen niet. Dat kon goed uitgelegd worden door de kinderen. (niet alles zichtbaar, opdracht te ruim etc..) Tenslotte bekeken we als voorproefje op volgende week een aantal tradities, wetten en feestdagen van over de wereld.

Huiswerk: maak het Franse puzzelblad

22 september 2021

Tot 9 uur hebben we heerlijk spelletjes gedaan. De startopdracht om ons denken op te warmen, was er eentje om de fantasie te stimuleren. De kinderen kregen een onbekend voorwerp en moesten daar vijf toepassingen voor bedenken. Daarna probeerden de kinderen hun toepassing bij elkaar ‘aan de man’ te brengen. Wat een leuke ideeën zijn langsgekomen!

Daarna werd met elkaar de ervaringen met het huiswerk in Lefland uitgewisseld. Vervolgens hoorden we over echte reisgidsen voor bestaande landen, maar zagen we ook voorbeelden van niet bestaande reisgidsen en landen. Dit laatste is van toepassing voor het eigen project waar we de komende tijd aan gaan werken. We bekeken bestaande landen op hun naam en konden zo een naam van een land bedenken dat wel echt lijkt, maar het niet is. Ook analyseerden we met elkaar wat kenmerken van vlaggen zijn. Daarna is nog even een begin gemaakt met het maken van de landkaart van het zelfverzonnen land.

Na de pauze bespraken we de leerkuil, voor sommigen nieuw, voor de meesten een opfrissing. Wel heel goed om die nu gelijk te koppelen aan de ervaringen in de Pas-klas. Bij de teamuitdaging ‘bouw een toren van aluminiumfolie’ mocht er ‘joepie’ geroepen worden bij een leerkuilmoment, en dat is zeker gebeurd. Er werd stil gestaan bij dat proces, en ook erkend dat een leerkuil ingaan allerlei emoties oproept.

Het huiswerk voor volgende week: Maak op 1/4 a4 een vlag voor jouw verzonnen land.

15 september 2021

We zijn weer lekker begonnen met het spelen van spelletjes tijdens de inloop. Bij de startopdracht gingen we speuren naar steden en landen, verstopt in zinnen en anagrammen.

Vervolgens wisselden we onze ervaringen uit rond het huiswerk. Uiteindelijk bleek het bij ieder gelukt te zijn het lange woord voor angst voor lange woorden, te onthouden. Daarna gingen we verder op reis naar Lefland. We begonnen met het filosoferen van allerlei vragen rond het brein zoals ‘ Wat is slim zijn?’ en ‘Zijn er dingen die je niet kunt leren?’. Daarna hoorden we over vastdenken en groeidenken. Ook gingen we in kleine groepjes bedenken wat Lefland en Makkieland voor je was.

Heel belangrijk is dat het hier niet om afkeuren van het ene of het andere gaat. Alles komt voor in het leven, het is alleen handig dat je het bij jezelf herkent, zodat je er soms een bewuste keus in kan maken. Na een korte energizer gingen we verder met het onderwerp torens. Na het voorleesverhaal over de Eiffeltoren maakten we een reisje naar New York: We leerden wolkenkrabber puzzels te maken. Voor velen een echte uitdaging in Lefland!

Als huiswerk mochten de kinderen zelf een blad kiezen met een uitdaging die voor hen in Lefland ligt.

8 september 2021

Wat fijn om weer echt met elkaar van start te gaan in de Pas-klas. Bij binnenkomst zijn de spelletjes al goed uitgeprobeerd. We begonnen met een startraadsel waarbij de code gekraakt moest worden. Met zo’n startraadsel warmen we het denken even op. Met steeds meer hints kwamen we eruit.

Daarna hebben we nader kennisgemaakt met elkaar met behulp van door de kinderen uitgekozen vragenkaartjes. Door middel van een korte quiz kwamen de kinderen achter het thema van de komende periode: Op reis. We gaan de wereld rond met verschillende opdrachten, we gaan een reisgids voor een zelfverzonnen land maken en we gaan op reis naar Lefland. Ook konden de kinderen aangeven waar ze nog meer nieuwsgierig naar waren rond dit thema.

Vervolgens gingen we eerst op reis naar Lefland, waarbij we ‘breinologie’ kregen. We leerden van alles over hoe het werkt met het maken van verbindingen in de hersenen. Dat neuropaden verstevigd worden en myeline daarbij helpt, gaan we zelf ervaren met een enorme uitdaging: Kunnen wij volgende week “hippopotomonstrosesquippedaliofobie” (=angst voor lange woorden) uitspreken en schrijven? Dit wordt ook gelijk het huiswerk, ervaar wat er gebeurt als je oefent.

Vervolgens gingen we op reis langs beroemde torens. We weten nu meer over de hoogste toren op de wereld. De kinderen hebben zelf uitgerekend dat de watertoren er maar liefst 16 keer in past! We gingen daarna zelf een bekertoren maken, een echte teamuitdaging. Voor een aantal kinderen nog even wennen dat het vooral om het proces gaat en niet om het resultaat. Ze vonden het in ieder geval erg leuk om uit te proberen.

Aan het einde speelden we het spel ‘Ik ging op reis en nam mee..’ waarbij er een vakantieherinnering werd meegenomen. Naast een geheugentraining ook interessant om te horen voor welke herinnering de woorden stonden. Na het evalueren van de ochtend was het (volgens de kinderen veel te vroeg) tijd om weer terug te gaan naar de klas. Het was een geslaagde eerste les!

2 december 2020

Na nogmaals de Cobra-rap van het Klokhuis beluisterd te hebben gingen we van start. Als eerste bekeken we twee raadgedichten. We hebben het ontbrekende woord geraden en besproken wat het gedicht bij ons opriep. Daarna gingen we de poëzie- opdracht van de vorige keer afmaken. Degene die dat al afhadden maakten via een bepaalde werkwijze een gedicht over een groente of stuk fruit. Vervolgens werden de gedichten voorgedragen (ook dat is een kunst!) en mochten de kinderen vertellen over het proces en over of ze tevreden waren met de resultaten. Velen waren trots op hun resultaat. Daarna deden we charade, het spel waarbij letters moeten worden uitgebeeld. Wat een positief verschil met de vorige keer! We hebben verder gewerkt aan een beeldgedicht (=kalligram). Dit was weer een andere ervaring met het maken van poëzie.

Volgende week is er geen Pas-klas i.v.m. een cursus van juf Andrea.

Huiswerk voor over twee weken:

– Maak het beeldgedicht af

25 november 2020

We begonnen met een rekensom die makkelijk leek, maar dat toch niet was! Daarna hoorden we een verhaal over Karel Appel en kwamen we meer te weten over Cobra. Interessant was het dat in bepaalde schilderijen iedereen iets anders zag.

Vervolgens deden we een energizer waarbij steeds kinderen met de joker spelenderwijs dingen oefenen die buiten hun comfortzone liggen. Daarna gingen we in op poëzie, bij de Cobra-beweging waren ook dichters aangesloten. We bekeken gedichten en namen de schrijftips door. Daarna mocht je kiezen of je een elfje, een boek gedicht of een tijdschriften gedicht ging maken. Deze laatste dichtvormen waren voor veel kinderen helemaal nieuw en vormden daarmee een goede uitdaging.

Huiswerk:

Maak een keuze uit:
– Boekgedicht
– Roosterpuzzelblad
– Alfabetblad

18 november 2020

Vorige week hadden we het over gereedschap gehad, dat handig is om te gebruiken bij het leren. Vandaag mocht je een gereedschap ‘kopen’ voor jezelf en de groep gaf een passend gereedschap aan jou cadeau. Zo zijn er onder andere een checker, een ik doe het gewoon ding, een leidingnemer en een tijdsplanner gekozen en cadeau gegeven.

Daarna was het flink puzzelen bij de bruggenpuzzels. Er werd ook bemerkt hoeveel voldoening het kan geven als het toch lukt. Vervolgens gingen we met zijn allen een stukje van een kleur plaat van Monet doen. Dit vroeg een goede afstemming. We sloten af met een energizer.

Huiswerk:

– Werk een half uur aan de bruggenpuzzels of maak van het puzzel blad drie puzzels naar keuze.
– Maak een gereedschapkaartje dat voor jou handig is.

11 november 2020

In groepjes van vier bespraken we het huiswerk waarbij op creatieve wijze de rode vlek verklaard moest worden. Zo kwamen er een vampiersbeet, rode biet poepende vogel, en een boze Mac Donalds medewerker voorbij. Voor het ene kind was dit een lastigere opdracht dan voor het andere. Wat voor gereedschap kun je inzetten als het lastig gaat? De kinderen bedachten zelf nog handig, nieuw gereedschap. Daarna gingen we impressionistische schilderijen bekijken door er flink op in te zoomen, met speciale aandacht voor Monet. Hij is bekend van zijn waterlelies en bruggetje. Met een som over waterlelies gingen we aan het werk met exponentiële groei. Helemaal verbouwereerd waren de kinderen over de som rond het schaakbord, zie de foto. Vervolgens gingen de kinderen een brug ontwerpen en bouwen van papier. Verschillende aanpakken kwamen naar voren. Niet allemaal even succesvol, maar ook daar leer je weer van!

Huiswerk:

– Maak een kant van het zoek blad.

4 november 2020

Nadat we onze persoonlijke leerdoelen nog eens besproken hadden, gingen we een opwarmer in creatief denken doen: Wat kan je allemaal zien in driehoeken? Vervolgens gingen we een ‘Picasso vouwen’. Ook hierbij vroeg het weer een heel andere zienswijze dan je gewend bent. Ook hebben we nog een verhaal gehoord over Picasso.
Picasso heeft de uitspraak gedaan: ‘Ik doe altijd wat ik kan in de hoop te leren wat ik niet kan.’ Dit leverde mooie gespreksstof op in de groep.
In twee teams hebben we daarna charade gespeeld en dat gaan we zeker nog eens doen. Daarna moesten de kinderen verklaren waarom het meisje een rode vlek op haar schouder heeft: hierbij konden vier logische verklaringen bedacht worden en vier die ‘out of the box’ zijn. De kinderen maken dit als huiswerk af. Volgende keer vertellen ze hun meest creatieve verhaal.

28 oktober 2020

Picasso stond vandaag centraal in de les en daarbij kreeg het samenwerken speciale nadruk. We begonnen met de pittige opdracht om de vervalsing te ontdekken, een echte breinbreker! Daarna deden we een energizer waarbij de groep een lange sliert van paperclips moest maken, met één hand op de rug. Hiermee kwamen de kinderen er goed achter wat samenwerken hier in is (en niet is..) Die info kon weer meegenomen worden voor de teamopdracht later in de les. We hoorden en zagen wat meer over Picasso en gingen daarna als opwarmer voor de opdracht een dubbelportretje maken. Vervolgens begon de teamopdracht: Maak een sculpture a la Picasso. Je mag alleen de gegeven materialen gebruiken en als bevestigingstechniek moeten inkepingen gebruikt worden. Het standbeeld moet blijven staan en ieders bijdrage moet te zien zijn. De uitdaging moest aangegaan worden als bij het maken van een autorit, de voor de kinderen inmiddels bekende metafoor. Extra gelet werd op een goede samenwerking. De kinderen gingen goed aan de slag. Daarna hebben we het proces geëvalueerd, en met elkaar de standbeelden bekeken. Tips en tops werden aan elkaar gegeven.

Huiswerk:
– Maak de leeskraker

21 oktober 2020

We begonnen vandaag met het in duo’s bespreken van ‘gereedschap’, dus tools die je kunt gebruiken als je vastloopt. Het beste gereedschap mochten de duo’s als echte verkopers van de bouwmarkt ‘verkopen’. Voorbeelden zijn: maak een plaatje in je hoofd, orden eerst alle informatie en vraag een tip. Daarna mocht er gekozen worden uit een aantal Escher- uitdagingen: maak een betegeling, maak een draaiende betegeling, maak een onmogelijk figuur. Er werd geconcentreerd gewerkt en ‘gereedschap’ werd ingezet. Vervolgens hebben we gehoord van de Möbiusring en de Penrose-trap, wiskundige fenomenen die Escher in zijn werk gebruikte. Er is een Möbiusring gemaakt en bekeken hoe dat nou in elkaar steekt. Tenslotte hebben we nog een energizer gedaan.

Huiswerk:

Maak een keuze uit de opdrachten
– Maak een onmogelijk figuur
– Maak een visuele combi (creatief denken)
– Maak een echotekening

7 oktober 2020

Vandaag stond Escher centraal in de les. We kregen eerst meer informatie. Daarna gingen we zelf een betegeling proberen te maken. Wat werd er hard en geconcentreerd gewerkt! Daarom zijn we wat langer hier mee doorgegaan. We hebben nog een voorleesverhaal over Escher gehoord en net als Escher geprobeerd gedachten te verbinden. Wat heeft bijvoorbeeld een puntenslijper met een vlag te maken?

De volgende keer gaan we nog even verder met Escher. Vanwege de herfstvakantie is er geen huiswerk.

30 september 2020

We begonnen vandaag met ‘leren leren’. Daarbij bespraken we de ‘leerkuil’, gekoppeld aan de executieve vaardigheden. We gingen dieper in op wat je kunt doen als je vastloopt in de leerkuil, welke gereedschappen kun je dan gebruiken? De kinderen worden uitgedaagd eens gereedschap in te zetten waar ze normaal niet gebruik van maken. Ook hebben ze hun persoonlijk leerdoel bepaald. Vervolgens deden we een energizer en daarna hielden we ons bezig met Van Gogh. Na wat algemene informatie over deze kunstenaar gingen we in op wat ‘goed kijken’ nu is. Dat oefenden we met met een schilderij waarbij steeds een detail veranderd was. Vervolgens leerden we wat een elfje en een haiku is, en gingen we die maken bij schilderijen van Van Gogh. De kinderen waren trots op hun resultaat!

Huiswerk:

– Maak het coördinatenblad en kies daarna of je er een ‘kunstwerk’ van maakt of dat je zelf een coördinatenpuzzel maakt.

23 september 2020

Na de inloop bespraken we welke executieve vaardigheden we tegenkwamen bij het maken van het huiswerk en bespraken we dat leren net als het rijden is van een parcours: de uitdaging aangaan, hindernissen nemen, bijsturen, gas geven, schakelen en op tijd remmen. Maar ook soms even een pitstop maken om bij te tanken, van plan te wisselen etc. Daarna deden we een oefening in creatief denken door zoveel mogelijk dingen te zien in twee rondjes. Ook gingen we verder met het opzoeken van info over een gekozen kunstenaar. Interessante minuten volgden over Chagall, Van Gogh, Bankski en Warhol. Daarna was het tijd voor een energizer met daarbij weer een joker (een extra uitdaging voor een kind). Ook deden we een geheugenuitdaging, dit omdat het ook nodig is om deze technieken onder de knie te krijgen. Vervolgens hoorden en zagen we meer over de kunstenaar Keith Haring. We gingen ook zelf aan de slag op zijn wijze. Zo vloog de ochtend weer om!

Huiswerk:

– Maak m.b.v. het dobbelblad een tekening a la Haring of Picasso.
– Denk na over je persoonlijk leerdoel.
– Kijk in je omgeving naar street-art.

16 september 2020

Na de inloop gingen we in op executieve vaardigheden, belangrijk voor je doen en denken. We bekeken het dit filmpje hierover. Daarna bespraken we hoe we dit tegenkomen bij onder andere het maken van het huiswerk. Een aantal kinderen herkenden al waar hun sterke en mindere kanten lagen: ‘Start je motor’, ‘denk aan je toerenteller’, ‘houd je motor draaiend‘, daar konden ze zich wel in herkennen! Tijdens de les worden deze termen ook aangehaald om er een beeld bij te krijgen.

We gaven elkaar feedback op de gemaakte schilderijen, volgens de wijze van de feedbackburger: compliment- tip- compliment. We gingen verder een puzzelopdracht rond ruimtelijk inzicht doen. Daarna gingen we een hoog kunstwerk ontwerpen met als materiaal 10 rietjes en een stukje tape. Tussendoor mocht je bij elkaar ideeën opdoen ter verbetering. Vervolgens deden we de energizer om een tafelkleed om te draaien zonder dat iemand eraf stapte. Daarbij kreeg iemand een joker met een speciale opdracht. Daarna werd in tweetallen een kunstenaar uitgekozen waarbij info gezocht moest worden. Hier gaan we volgende keer mee verder en dan wordt de info aan elkaar gepresenteerd. Daarna evalueerden we nog onze geoefende vaardigheden.

Huiswerk:

– Maak het blad ‘Dit is kunst in mijn huis’
– Maak een kant van het blad met een uitdagende opdracht en houd daarbij het blad met de autometafoor: Vertel volgende keer wat eventueel nog lastig gaat.