PAS-klas

29 juni 2022

Tijdens de inloop werd door sommigen nog de laatste hand gelegd aan hun eigen project. Daarna zagen we een filmpje over doorzetten en dat konden we gelijk zelf ervaren bij een uitdagende puzzel. Vervolgens hebben we twee uitdagingen gedaan bij ‘superkrachten voor je hoofd’, over vriendelijk zijn en blijheid. We hebben deze volbracht en daardoor doen we volgende week met elkaar een tea party.

Daarna was het tijd om alle gemaakte producten ( over een gekozen planeet) met elkaar van feedback te voorzien. De bordspellen, lapbooks en een powerpoint werden goed en serieus bekeken. Volgende week zien we de laatste eindproducten.

Huiswerk: neem iets mee voor de tea party.

22 juni 2022

Vandaag gingen we een landingsvoertuig voor een ei-stronaut ontwerpen en maken. Met behulp van eerder opgedane kennis gingen de teams aan de slag om een veilige landing mogelijk te maken. Elk team had een tas met materiaal gekregen waarmee gewerkt kon worden. Uiteindelijk was het zover en konden de landingsvoertuigen buiten op het schoolplein landen. Drie van de vier eieren zijn heel gebleven. Terugkijkend konden de kinderen bedenken welke voorwaarden nu belangrijk zijn voor succes: De snelheid afremmen met een parachute, lichte en zachte materialen rondom als stootkussen, het ei in het midden plaatsen. Daarna gingen we met superkrachten voor je hoofd verder: Vandaag een challenge rond de kracht van emoties. Tenslotte ging ieder verder met zijn eigen project over een planeet.

Huiswerk: kraak de binaire code.

15 juni 2022

Na de inloop hebben we het creatief denken geoefend met verschillende opdrachtjes. Daarna wisselden we deze creatieve gedachtes uit met elkaar, interessant om verschillen en overeenkomsten te ontdekken. Bij het eigen project werd door sommigen de mindmap afgemaakt, maar ook is er heel hard en geconcentreerd gewerkt aan de presentaties, lapbooks en bordspellen.

De superkracht die vandaag besproken werd was de kracht van je gedachten. Met een challenge hebben we helpende en belemmerende gedachtes besproken (en uitgebeeld), hier supporters en pestkopgedachten genoemd. We sloten af met de spelletjes ‘raketlancering’ en ‘ruimtepoort’.

Huiswerk: Werk een half uur aan de opdrachten op het blad ‘ons zonnestelsel’.

8 juni 2022

Als dagopening hadden we het over nieuwsgierig zijn en jezelf verwonderen. Daarna gingen we leren door middel van experimenteren. Binnenkort gaan we een landingsvoertuig voor een ei-stronaut ontwerpen. Vandaag deden we daarvoor door experimenten de benodigde kennis op over de rol van snelheid, zwaartekracht en luchtweerstand. Ook zagen we een filmpje over de landing van André Kuipers. Na de pauze hebben we een aardappel klok in duo’s gemaakt. Wie kreeg de klok aan de praat door heel goed de handleiding te volgen?

Huiswerk: Maak de leeskraker over de planeten. Neem eventueel materialen mee voor het eigen project.

1 juni 2022

Als startopdracht deden we in tweetallen een raadsel over welk buitenaards wezen de waarheid sprak. Daarna hoorden we meer over zwaartekracht en dat kon bij de volgende opdracht gebruikt worden. En kind woog zichzelf en daarna werd er berekend met de zwaartekracht van de andere planeten, hoe zwaar je daar was. Op Jupiter blijk je heel zwaar te zijn in tegenstelling tot Mars! Ook kon je nog berekenen hoe oud je was op elke planeet. Vandaag zijn we ook aan het eigen project begonnen. Bij de gekozen planeet werd informatie opgezocht en verwerkt in een mindmap. Uiteindelijk gaat dit verwerkt worden in een eindproduct naar keuze: een bordspel, een lap boek of een powerpoint presentatie.

Bij de superkrachten voor je hoofd kwam de automatische robot aan de orde: We doen vaak dingen automatisch; soms is dat handig, maar soms ook niet.

Huiswerk: De planetendoolhof

18 mei 2022

Na een korte inloop bespraken we het ruimtenieuws van de afgelopen week: De foto van het zwarte gat in de Melkweg. Daarna deden we het spel ‘zoek de valse’ met de kaartjes die bij het huiswerk gemaakt waren. Vervolgens gingen we op expeditie. Door het spelen van ‘expeditie Moendoes’ kwamen we spelenderwijs meer te weten over het doen van wetenschappelijk onderzoek. Door allerlei vragen te beantwoorden kwamen de kinderen meer te weten over deze nog onbekende planeet. Ze ontdekten welke eigenschappen handig zijn voor een wetenschapper.

Na de pauze en het voorlezen gingen we verder met ‘Superkrachten voor je hoofd’. Deze keer stond ‘aandacht’ centraal, oftewel je concentreren als een laserstraal. Hierbij werd ook de eerste klassenchallenge behaald.

Huiswerk: Maak de cijferpuzzel, let op het is moeilijker dan het lijkt.

Volgende week is er geen Pasklas vanwege Poldersport.

11 mei 2022

We wisselden uit wat we nog van de vorige les wisten over rekenen in de ruimte. Daarna zagen de kinderen op het bord: Maak van acht meter Japanse stof uw nachthemd. Wat is dit voor een zin? Met steeds meer hints kwamen de kinderen erachter dat dit een ezelsbruggetje is om de namen en de volgorde van de planeten te onthouden. Daarna was de uitdaging een nieuwe variant te bedenken. Hele mooie en gekke zinnen zijn verzonnen. Daarna gingen we ervaren hoe groot de planeten waren ten opzichte van de zon door de planeten met etenswaar te vergelijken. Drop, spikkels, rozijnen, spikkels, gierst en peperkorrels werden daarvoor ingezet. De zon zou dan een meloen kunnen zijn. Vervolgens werden buiten de planeten in volgorde getekend en er werden gelijk leuke spelletjes bij bedacht. Na de pauze en het voorlezen door meester Wil, gingen we verder met superkrachten in je hoofd. Vandaag stond de fantasie centraal, of te wel Netflixen in je hoofd. Daar hebben we wat experimenten mee gedaan. De kinderen ervaren dat het helpt om het juiste filmpje af te leren spelen in je hoofd.

De kinderen hebben ook nog een planeet gekozen waar ze zich de komende tijd in gaan verdiepen.

Huiswerk: Maak een ‘ zoek de valse’ over jouw planeet: Twee beweringen die waar zijn en één die verzonnen is. Oefen een netflix filmpje in je hoofd.

20 april 2022

Na de spelletjes bij de inloop deden we de startopdracht. Deze stond in het teken van creatief denken. Er moesten zoveel mogelijk verschillende dingen van een cirkel gemaakt worden en er werd een droedel gemaakt. Opvallend was dat iedereen er wat anders in zag! Vervolgens gingen we in op het enorme heelal. We leerden dat er zulke grote afstanden zijn, dat er andere maten gebruikt worden. We hoorden over machten van 10, astronomische eenheden en lichtjaren. Ook hebben we foto’s in volgorde proberen te leggen op afstand. Daarna mocht er even praktisch en creatief aan de slag gegaan worden. De opdracht was om van een vel papier een toren te maken, met als enige hulpmiddel een schaar. Vervolgens hebben we de clip gezien bij ‘superkrachten in je hoofd’, een boek waarmee we de komende tijd gaan werken. De teamuitdaging was de staart van een komeet maken van paperclips. De moeilijkheid was dat je een hand op de rug moest houden. Het ging vooral om het proces en het teamwork bij deze opdracht. We sloten af met het spelletje ‘de ruimtepoort’.

Er is geen huiswerk i.v.m. de meivakantie.

6 april 2022

Vandaag zijn we gestart met de nieuwe periode met bekende en nieuwe gezichten. Hopelijk gaat het weer een leuke en leerzame ‘cursus’ worden. Het thema is heelal en ruimtevaart. We begonnen met een aantal kennismakingsactiviteiten zoals ‘planeet’ gooien (namenspel) en een speeddate om elkaar beter te leren kennen.

Als startopdracht werden er zoveel mogelijk woorden gemaakt van ‘ huiver met een tralala’ (of te wel ruimtervaart en heelal) Naast veel woorden, zijn er ook hele mooie lange woorden gevonden. Vervolgens maakten we met elkaar een ruimte-abc en werd er gevraagd wat de kinderen rond dit thema wilden leren, zodat daar rekening mee gehouden wordt in het programma.

Daarna probeerden we met elkaar een hoepel die op de vingers ligt, omlaag te brengen. Erg lastig, want de hoepel gaat omhoog!

De teamuitdaging was het maken van een raketstellage met een marshmallow bovenop. Dit moest gebeuren met spaghetti, touw en een stuk tape. Het materiaal was al een uitdaging op zich, maar ook het samenwerken is een uitdaging. Het was gelijk een ervaring dat het bij de pasklas niet om het resultaat gaat, maar om het proces. Wat heb je geleerd van het bouwen en het samenwerken? Wat doe je hetzelfde, wat zou je anders doen een volgende keer? Wat was je beste fout?

We sloten af met het denkspel ‘de ruimtepoort’. Welk woord mag erdoor? Wat is de logica?

We keken met elkaar terug op een fijne eerste pasklas. Volgende week is de paasviering, de pasklas is de week daarna weer.

30 maart 2022

Vandaag was de laatste keer van deze periode. Sommige leerlingen stoppen, anderen doen nog een vervolgcursus. We hebben er in ieder geval een gezellige laatste ochtend van gemaakt. De kinderen hadden aangegeven wat ze nog graag wilden doen, en daar is een programma rond gemaakt. 

Zo zijn we van start gegaan met een kleed omdraaien met iedereen erop… Daarna werkten we met keuzetafels: Er kon een spel bij meester Wil gedaan worden, Dixit bij juf Andrea en er lag een tafel vol met breinkrakers en andere puzzels voor de liefhebber. Wat werd er heerlijk gewerkt/gespeeld!

Na de pauze met traktatie gingen we de portfolio in elkaar zetten. De kinderen kunnen die met trots laten zien aan thuis en de leerkracht. We sloten af met een potje ‘Weerwolven’ en een rondje tips/tops.

Meester Wil en ik hebben genoten van de afgelopen periode, iedereen hartelijk dank voor de inzet!

23 maart 2022

Een korte inloop, want er stond veel op het programma vandaag. Als startopdracht gingen we een verknipte kleurplaat weer tot een geheel maken. Hierbij moest je als team goed afstemmen op elkaar. Het resultaat is goed gelukt en vormt gelijk de voorkant van de portfolio. In Lefland hebben we het over groeitaal gehad. Wat zeg je tegen jezelf als het lastig is? Iedereen verzamelde zijn/haar beste zinnen. Daarna gingen we een ‘groeirecept ‘ maken, zo kwam er doorzetspaghetti en leersoep voorbij.  Alles wat we tot nu toe geleerd hadden kon terug komen in het recept, van gebakken leertrappetjes tot een snufje strategie… Volgende week de laatste les van deze periode!

Huiswerk: recept afmaken

16 maart 2022

Vandaag ging het over doorgaan als het even tegenzit. De startopdracht was een coördinatenpuzzel, waar het symbool van Canada verscheen als je het goed aanpakte. Daarna hebben we filmpjes bekeken van kettingreacties. Daarbij ook besproken wat je doet als het even misgaat. Daarna moest er in twee teams zelf een kettingreactie gebouwd worden. Dit was ook een goede oefening in samenwerken!

Huiswerk: maak de coördinatenpuzzel

9 maart 2022

Na de inloop hebben we met elkaar gesproken over inzet en gingen de kinderen zichzelf inschalen aan de hand van het werken aan de reisgids. Omdat we de reisgidsen zouden gaan uitwisselen hebben we eerst aandacht besteed aan het geven van kritiek. Het filmpje van Austin’s butterfly was hierbij inspirerend. Daarna werden in groepjes de reisgidsen gelezen en van feedback voorzien. Aandachtspunt was dat hoe je een tip kon formuleren zodat het niet te negatief overkomt en het dus wel specifiek en helpend is. Na een verhaal over Paaseiland zijn we in teams gaan werken aan de opdracht: zoo-ken naar dieren. Er moest aan de hand van allerlei berekeningen bedacht worden wie het nachthok niet op slot had gedaan. Dit raadsel vormde een flinke leerkuil en het doorzettingsvermogen werd op de proef gesteld!

Huiswerk: zoeken naar dieren in zinnen

2 maart 2022

Vol enthousiasme kwam iedereen weer binnen op de oude tijd. Wat leuk om iedereen weer bij elkaar te hebben in de Pas-klas! Meester Wil was er ook gezellig weer bij.

Tijdens de inloop was er even tijd voor een spelletje doen met elkaar. Daarna deden we als startopdracht een pittig raadsel rond cirkels. We wisselden uit hoe dit was qua leerkuil, leertrap, inzet en doorzetten. Vervolgens was het tijd om de reisgids in elkaar te zetten. Letters in perspectief tekenen was hierbij nog een extra uitdaging. Als team uitdaging deden we de alfabetsleutel. Er moest een bijvoeglijk naamwoord, een dier en een locatie genoemd worden bij elke letter van het alfabet. Dit leidde tot grappige vondsten als ‘ de irritante inktvis uit India’.

Huiswerk: zorg dat je reisgids helemaal af is en neem hem mee.

9 februari 2022

Met twee kleine clubjes (extra klein door een aantal zieken) hebben we vandaag de Pas-klas gedaan. Als startopdracht hebben we een red story opgelost. We hebben ook gekeken of we de afgelopen week nog een moment hebben meegemaakt waarin de leertrap of doorzetten/opgeven een rol speelde. Je kwaliteiten kunnen je helpen als je iets lastig vindt, daarom gaan we daar vandaag nader op in. Gevraagd werd waar je echt goed in bent en hoe je dat geworden bent. Ook werden de drie sterkste kwaliteiten van jezelf gekozen. De anderen herkenden deze vaak ook in de ander. Ook kon aangegeven worden hoe je van die kwaliteit profijt kan hebben.

Vervolgens bespraken we de formule: talent x inzet x strategie = resultaat. Kunnen de kinderen zich hierin vinden? Daarna gingen we ons doorzettingsvermogen op de proef stellen met pittige paardensprongpuzzels. Ook hier ging het om strategie gebruik.

Volgende week is er geen pasklas vanwege carnaval, we zien elkaar dus weer na de voorjaarsvakantie.

Huiswerk: zorg dat je helemaal bij bent qua reisgids

26 januari 2022

Wat waren er thuis mooie tollen gemaakt door een aantal kinderen. Leuk dat dit huiswerk met enthousiasme gedaan was. Als startopdracht gingen we creatief denken. Waarom heeft de man zijn hoed vast? Hierbij ging het om originele, creatieve verklaringen te verzinnen. Daarna hoorden we nog over de leertrap: leren begint bij het nemen van een eerste stap. Ook hebben we het gehad over doorzetten en opgeven. We speelden daarbij een spel waarbij je ging staan bij doorzetten of opgeven. Bijvoorbeeld: Je wil een paard tekenen, maar het lijkt op een koe. Wat doe je, opgeven of doorzetten. Allebei is goed, het hangt van je situatie en gevoel af en volgens de kinderen ook of je het graag wil.

Ook hebben we nog voor de reisgids de nationale sport van het zelf verzonnen land bedacht (creatief denken) en wordt er een top 5 met reistips gemaakt voor het land.

Het huiswerk is zorgen dat dit af is voor de volgende les.

19 januari 2022

Met de startopdracht hebben we onze hersenen moeten laten werken. Kun je een zo lang mogelijk woord bedenken waarbij de letters in alfabetische volgorde staan? Beeld, kort en een dijkmop? (een mop over een dijk) kwamen onder andere voorbij. En hoe lukt dat als de volgorde andersom moet zijn? We denken dat de opdracht makkelijker gaat als je het, zoals zo vaak, meer oefent.

Daarna bekeken we een filmpje over een pinguïn die niet in het water durfde te springen. We bespraken helpende en niet-helpende gedachtes die de pinguïn zou kunnen hebben. Veel kinderen herkennen de situatie wel van dat ze zelf op de hoge duikplank staan. De kinderen deden tenslotte de stemmen onder het filmpje, erg leuk!

Een spel dat bij de groeitaal past is ‘helaas – gelukkig’. Er wordt een situatie gekozen en de één zegt bijvoorbeeld: “Gelukkig ben ik op dit fijne strand”. De ander zegt: “Helaas houd ik niet van zand tussen mijn tenen.” De ‘gelukkige’ moet daarop weer reageren enzovoort.

Vervolgens hoorden de kinderen dat er in Wilan (het verzonnen land van de leerkrachten) tollen de nationale sport is. De kinderen leren vandaag dan ook een tol maken. Daarna worden er experimenten mee gedaan rond vorm en kleur. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je er een stip op zet? De kinderen vonden dit erg leuk, ze kunnen er verder mee experimenteren thuis.

Huiswerk: Maak nog een tol volgens het geleerde principe of zoek op internet een andere variatie op. Doe een experiment ermee en neem je tol volgende keer mee. Denk alvast na over welke sport er in jouw verzonnen land gespeeld wordt.

12 januari 2022

We hebben even aan de hand van afbeeldingen opgefrist wat we hebben geleerd voor de vakantie. Afbeeldingen van een neuron, een foutenthermometer, een strategielijst en een leerkuil konden nog prima worden toegelicht door de kinderen. Een afbeelding van de comfort zone, leerzame en paniekzone werd ook nog besproken. Daarna deden we als startopdracht een green story: een raadsel dat door de groep opgelost kan worden door de juiste vragen te stellen. Vervolgens gingen we voor de eigen reisgids inzoomen op de taal van het land. Hoe is de taal opgebouwd en wat zijn handige woorden voor in een reisgids? De kinderen gingen hier goed mee aan de slagen hebben aan het einde van deze activiteit nog wat woorden in hun eigen taal laten horen.

Daarna beluisterden we een handige rap over situaties waar het handig is om te weten wat je dan moet doen. Welke situaties herken je? De eerste groep heeft ook nog een eigen couplet erbij gemaakt. We sloten af met terugkijken op de les aan de hand van de begrippen uit de inleiding. Wat heb je bij jezelf bemerkt?

Huiswerk: Maak de woordenlijst voor je reisgids af.

15 december 2021

De startopdracht was een pittig kerstraadsel. Gelukkig hebben we dit soort raadsels vaker gedaan, dus we weten wel een beetje wat de moeilijkheid is. Niemand zag het gelijk, het vroeg echt inspanning en soms verandering van strategie.

Daarna gingen we door op het onderwerp van vorige week: traditionele versiering van over de wereld. Nu moest er met de gegeven materialen een nieuwe versiering gemaakt worden. ‘Hobbels’ die je tegen zou kunnen komen zijn o.a.:Hoe krijg je het binnen de tijd af krijgen en hoe bevestig je de materialen?

De kinderen gingen enthousiast aan de slag. Geregeld werd er van het plan afgeweken doordat er nieuwe (materiaal) vondsten werden gedaan. Uiteindelijk presenteerde elk kind het sieraad en vertelde daarbij waar het sieraad voor staat. Hier een paar voorbeelden:

Armband: draag je in vredestijd

Hals/hoofd ketting: deze laat je rijkdom zien en de veer geeft aan of je van koninklijke huize bent.

Hoofddeksel: geeft aan of je getrouwd bent, het aantal knopen geeft aan hoeveel jaar en zijn van het pak van de bruidegom.

Regenvanghoed: Deze heeft praktisch nut maar door hem te dragen laat je zien dat jij goed voor de natuur bent.

We zien elkaar weer na de kerstvakantie.

Huiswerk: Een blad waarbij je door strategieën te gebruiken erachter moet komen wat je moet doen.

8 december 2021

Vandaag weer een kortere les in twee groepen. Het gebruik van strategieën staat nog centraal.

De strategie ‘om hulp vragen’ is veel toegepast bij het huiswerk, hebben we gemerkt. Bij het leuke spelletje 1000-en kwam naast geluk ook strategie aan de orde. We merkten hierbij dat je de strategie steeds een beetje aanscherpt. Vervolgens hebben we aan het hoofdstuk voor de eigen reisgids gewerkt over wonen en vervoer.

Aan het begin van deze periode hebben de kinderen aangegeven waarover ze wilden leren bij het thema reizen. Gebruiken van volkeren is toen genoemd, en daar gingen we nader op in aan de hand van site/foto’s van National Geographic. Daarbij leerden we gelijk de strategie aantekeningen maken. Helaas vliegt de tijd!  Aan de creatieve verwerking kwamen we niet toe, de volgende keer doen we dat.

Huiswerk: Maak je hoofdstuk over wonen en vervoer af.

1 december 2021

Vandaag gingen we in twee groepen (de starttijd van groep 1 is 8.30 uur en van groep 2 10.00 uur) werken om zo rekening te houden met de Corona-maatregelen. Fijn dat het in ieder geval zo toch aangepast door kan gaan!

Bij de startopdracht mochten er weer allerlei toepassingen voor het vreemde voorwerp bedacht worden. Dit daagde uit om creatief te denken en ook om zoveel mogelijk oplossingen te bedenken. Het sloot aan op het onderwerp van vandaag: gebruik maken van strategieën. Hoe effectief je werkt bepaalt immers ook voor een groot gedeelte je leersucces. We lazen welke strategieën er zijn en gingen ontdekken welke we toepasten tijdens het werken aan het hoofdstuk voor de eigen reisgids. We zagen ook een filmpje over Ormi, een varkentje dat de koekjespot van de koelkast wil pakken. Wat hij niet aan manieren bedenkt om dat doel te bereiken! We bespraken welke echt niet handig waren en welke misschien nog wel het proberen waard.

Huiswerk: Een blad waar ik expres nog niets over uitgelegd heb. Welke strategie ga je gebruiken om erachter te komen wat je moet doen en hoe los je het op?

17 november 2021

We begonnen na de inloop met het uitwisselen van het huiswerk, daarom wel handig als dit mee en gemaakt is. De startopdracht was verzorgd door de kinderen van de Pas-les. Zij hadden metaforen bedacht en daarbij getekend. Aan onze groep de vraag of ze met post-its konden aangeven wat de betekenis volgens hen was. Daarna deden we een quiz zodat we de betekenissen van de kinderen te weten kwamen. Erg leuk, deze samenwerking!

Aan de hand van een filmpje van Meester Michel gingen we uitzoeken hoeveel kleuren er minimaal nodig zijn om een landkaart in te kleuren, zonder dat dezelfde kleuren aan elkaar grenzen. Dit blijken er vier te zijn. Door te experimenteren en het uitwisselen van strategieën kwam uiteindelijk iedereen tot deze ontdekking. Aan de pauze hebben we een filmpje gekeken waardoor we nu weten waarom het zo moeilijk is om een wereldkaart te maken van de aardbol. In Wilan ging het over het verschil tussen en… / ja maar…in je reactie. ‘En..’ biedt meer ruimte en is positiever vinden de kinderen. In Lefland hoorden we verder een voetbalverhaal, waarbij we ontdekten dat hoe je over een fout denkt, je gevoel en je gedrag beïnvloedt. Een ander item ging over welke strategie je gebruikt als je een nieuw (ingewikkeld) spel krijgt. Daar hadden we allemaal wel zo onze ervaringen mee.

Daarna mocht er aan het hoofdstuk voor de eigen reisgids verder gewerkt worden. We sloten af met een kleine teamuitdaging rond een denkvierkant.

Volgende week is er geen Pas-klas, maar Jozeftheater.
Huiswerk: Maak het werkblad over verkeersborden in sprookjesland.

3 november 2021

Na de inloop werd het huiswerk uitgewisseld. Interessant om elkaars fout van de week te horen en hoe die ingeschaald werd. De startopdracht was een pittige: De volgorde van de mensen in de rij bij de campingwinkel moest beredeneerd worden. Een aantal doken de leerkuil in, mooi om te zien dat er op tijd hulp gevraagd werd. In Wilan ging het over wanneer je de schouders op kon halen bij een fout en werd er een interviewspel gespeeld. Hierbij moesten experts op het gebied van een vreemde hobby (bijvoorbeeld olifanten nadoen) woord voor woord de vragen over hun hobby beantwoorden.

Aan de hand van bekende kinderboeken werd het volgende hoofdstuk voor de reisgids geïntroduceerd: wonen en vervoer. Hierbij moest er ook een koppeling gemaakt worden met de landkaart. De kinderen zijn alweer enthousiast begonnen. Volgende week gaan we hier mee verder.

Vervolgens was het tijd voor een teamuitdaging. In een team van twee of drie moest met het gegeven materiaal een huis van bepaalde afmetingen gemaakt worden. Het was een succes als er goed samengewerkt werd (naar elkaar luisteren, iedereen inbreng) en als het huisje een storm (föhn) kon weerstaan. Beide succescriteria zijn in elk groepje behaald!

In verband met de culturele dagen, is er volgende week geen Pas-klas.

Huiswerk voor over twee weken:
Maak het punt tot punt blad: Welk Europees gebouw zie je? Maak op de achterkant zelf een punt tot punt puzzel rond het thema reizen.

27 oktober 2021

Tijdens de inloop werd er nog even gewerkt aan het hoofdstuk voor de eigen reisgids. We gingen daarna het denken ‘opwarmen’ met luciferraadsels. Voor veel kinderen een leerkuilmoment. Dit paste goed bij de reis naar ‘Lefland’ want daar ging het over fouten maken. We hebben de uitspraak van Edison besproken bij zijn uitvinding van de gloeilamp: Ik heb niet gefaald…Ik heb 10000 manieren gevonden die niet werken. We hebben verder over fouten gefilosofeerd in twee groepen. Wat hebben de kinderen daarbij een goede en mooie inbreng! Na een kort bezoekje aan Wilan, gingen we verder met knoeikunst: een foutje (vlek) als basis voor je kunstwerk. Hierna gingen we op reis naar het land van Minecraft. Door middel van de vaardigheid coördinaten aflezen, kon er een Minecraftfiguur getekend worden. Ook hier werden soms foutjes bij gemaakt, mooi want dat past helemaal bij het onderwerp en geeft gespreksstof!

Huiswerk: Noteer een fout van de week. Geef op de thermometer aan hoe deze fout voor je voelde.

Een paar kinderen maken thuis nog even het hoofdstuk af voor de reisgids.

13 oktober 2021

In de inloop is onder andere het spelletje ‘Similo’ uitgeprobeerd, erg leuk. Daarna wisselden we het huiswerk uit en bekeken we zo de ontwerpen voor het survival-kledingstuk. De startopdracht was een green story. Door met elkaar vragen te stellen moest er achter gekomen worden hoe de vork in de steel zat. Vervolgens gingen we verder met het bedenken van de wetten, feestdagen en gewoontes van het zelfverzonnen land. Dit bleek best een pittige opdracht, want waar kun je wel niet allemaal aan denken bij bijvoorbeeld een gewoonte? Daarna gingen we naar Wilan, het verzonnen land van de meester en juf. De kinderen probeerden de gewoonte (spiegelen is beleefd) te herkennen en oefenden in het rugschrijven, dat daar veel op school wordt gedaan. Hierna gingen we naar Lefland. In tweetallen werden beroemde fouten (toren van Pisa, cola, waterijs) gepresenteerd en geraden door de anderen. Het tweetal had namelijk eerst veelzeggende woorden mogen vervangen door ‘piep’. We bespraken tenslotte de les nog even na op leerkuilen, fouten en uitdagingen.

Huiswerk: Maak het zoekblad

6 oktober 2021

Na de inloop begonnen we met een ingewikkeld Japans startraadsel, waarbij we echt de hersens moesten laten kraken. Daarna besteedden we aandacht aan de kinderboekenweek, thema ‘Worden wat je wil’. We vroegen ons af of dit echt zo is. Ook bespraken we met het schoudermaatje welk beroep je wel of juist niet wil hebben. Ook vreemde beroepen en beroepen die verdwijnen/erbij komen over tien jaar kwamen aan de orde. Meester Wil vertelde wat meer over een ingenieur. Aansluitend lazen we ‘ Roza Rozeur, ingenieur’ Dit boek sloot heel goed aan bij Lefland, en Roza maakte de ‘verbeterboog’ door. Na een energizer ‘het eiland’ (= kleed omdraaien zonder met de voeten eraf te gaan) gespeeld te hebben, gingen wij ook als Roza Rozeur te werk. De opdracht was het ontwerpen van een kledingstuk waarmee je kunt overleven op een onbewoond eiland. Eerst deden we een brainstormronde zodat we wisten dat er rekening gehouden moest worden met eten/ drinken, onderdak, gereedschap. De kinderen zijn met de opdracht begonnen en maken hem af als huiswerk.

Na het voorlezen gingen we verder met de reisgids. Er is al creatief nagedacht over wetten, tradities en feestdagen van het zelf verzonnen land. Volgende week gaan we hier mee verder.

Huiswerk: Maak het ontwerp voor het kledingstuk om te overleven op een onbewoond eiland af.

29 september 2021

Na de inloop hebben we als startopdracht rebussen rond landen opgelost en ook zelf bedacht. Daarna mocht er nog even aan de landkaart gewerkt worden voor de reisgids. Thuis mag die nog verder afgemaakt worden als die nog niet helemaal klaar is. Vervolgens gingen we naar Lefland. We hebben het gehad over recente leerkuil ervaringen en er een gezamenlijk lettergedicht gemaakt erbij. Ook keken we naar het filmpje ‘Pip’, waarbij een hondje ook de leerkuil ervaart. Hoe zou je hem bemoedigen? En hoe zou je dat zelf ervaren? Naar aanleiding van het lied ‘Oeps’ van Kinderen voor Kinderen keken we daarna naar onze ‘vetste’ fout. Mooi hoe eerlijk en open de kinderen uitwisselden.

Na de pauze gingen we op reis naar Frankrijk. Aan de hand van een gevarieerde dia moest er zoveel mogelijk onthouden worden. Lastig, als je niet weet wat voor vragen het zullen worden. Logisch dus ook dat je wat fout hebt. En hoe voelt dat dan en hoe ga je dan verder? We waren benieuwd of je hier beter in kunt worden doordat je meer ervaring krijgt met de opdracht.

De teamuitdaging was dan ook om zelf twee nieuwe vragen bij de dia te bedenken. De opdracht werd opnieuw gedaan, sommigen deden het beter en anderen niet. Dat kon goed uitgelegd worden door de kinderen. (niet alles zichtbaar, opdracht te ruim etc..) Tenslotte bekeken we als voorproefje op volgende week een aantal tradities, wetten en feestdagen van over de wereld.

Huiswerk: maak het Franse puzzelblad

22 september 2021

Tot 9 uur hebben we heerlijk spelletjes gedaan. De startopdracht om ons denken op te warmen, was er eentje om de fantasie te stimuleren. De kinderen kregen een onbekend voorwerp en moesten daar vijf toepassingen voor bedenken. Daarna probeerden de kinderen hun toepassing bij elkaar ‘aan de man’ te brengen. Wat een leuke ideeën zijn langsgekomen!

Daarna werd met elkaar de ervaringen met het huiswerk in Lefland uitgewisseld. Vervolgens hoorden we over echte reisgidsen voor bestaande landen, maar zagen we ook voorbeelden van niet bestaande reisgidsen en landen. Dit laatste is van toepassing voor het eigen project waar we de komende tijd aan gaan werken. We bekeken bestaande landen op hun naam en konden zo een naam van een land bedenken dat wel echt lijkt, maar het niet is. Ook analyseerden we met elkaar wat kenmerken van vlaggen zijn. Daarna is nog even een begin gemaakt met het maken van de landkaart van het zelfverzonnen land.

Na de pauze bespraken we de leerkuil, voor sommigen nieuw, voor de meesten een opfrissing. Wel heel goed om die nu gelijk te koppelen aan de ervaringen in de Pas-klas. Bij de teamuitdaging ‘bouw een toren van aluminiumfolie’ mocht er ‘joepie’ geroepen worden bij een leerkuilmoment, en dat is zeker gebeurd. Er werd stil gestaan bij dat proces, en ook erkend dat een leerkuil ingaan allerlei emoties oproept.

Het huiswerk voor volgende week: Maak op 1/4 a4 een vlag voor jouw verzonnen land.

15 september 2021

We zijn weer lekker begonnen met het spelen van spelletjes tijdens de inloop. Bij de startopdracht gingen we speuren naar steden en landen, verstopt in zinnen en anagrammen.

Vervolgens wisselden we onze ervaringen uit rond het huiswerk. Uiteindelijk bleek het bij ieder gelukt te zijn het lange woord voor angst voor lange woorden, te onthouden. Daarna gingen we verder op reis naar Lefland. We begonnen met het filosoferen van allerlei vragen rond het brein zoals ‘ Wat is slim zijn?’ en ‘Zijn er dingen die je niet kunt leren?’. Daarna hoorden we over vastdenken en groeidenken. Ook gingen we in kleine groepjes bedenken wat Lefland en Makkieland voor je was.

Heel belangrijk is dat het hier niet om afkeuren van het ene of het andere gaat. Alles komt voor in het leven, het is alleen handig dat je het bij jezelf herkent, zodat je er soms een bewuste keus in kan maken. Na een korte energizer gingen we verder met het onderwerp torens. Na het voorleesverhaal over de Eiffeltoren maakten we een reisje naar New York: We leerden wolkenkrabber puzzels te maken. Voor velen een echte uitdaging in Lefland!

Als huiswerk mochten de kinderen zelf een blad kiezen met een uitdaging die voor hen in Lefland ligt.