PAS-klas

21 oktober 2020

We begonnen vandaag met het in duo’s bespreken van ‘gereedschap’, dus tools die je kunt gebruiken als je vastloopt. Het beste gereedschap mochten de duo’s als echte verkopers van de bouwmarkt ‘verkopen’. Voorbeelden zijn: maak een plaatje in je hoofd, orden eerst alle informatie en vraag een tip. Daarna mocht er gekozen worden uit een aantal Escher- uitdagingen: maak een betegeling, maak een draaiende betegeling, maak een onmogelijk figuur. Er werd geconcentreerd gewerkt en ‘gereedschap’ werd ingezet. Vervolgens hebben we gehoord van de Möbiusring en de Penrose-trap, wiskundige fenomenen die Escher in zijn werk gebruikte. Er is een Möbiusring gemaakt en bekeken hoe dat nou in elkaar steekt. Tenslotte hebben we nog een energizer gedaan.

Huiswerk:

Maak een keuze uit de opdrachten
– Maak een onmogelijk figuur
– Maak een visuele combi (creatief denken)
– Maak een echotekening

7 oktober 2020

Vandaag stond Escher centraal in de les. We kregen eerst meer informatie. Daarna gingen we zelf een betegeling proberen te maken. Wat werd er hard en geconcentreerd gewerkt! Daarom zijn we wat langer hier mee doorgegaan. We hebben nog een voorleesverhaal over Escher gehoord en net als Escher geprobeerd gedachten te verbinden. Wat heeft bijvoorbeeld een puntenslijper met een vlag te maken?

De volgende keer gaan we nog even verder met Escher. Vanwege de herfstvakantie is er geen huiswerk.

30 september 2020

We begonnen vandaag met ‘leren leren’. Daarbij bespraken we de ‘leerkuil’, gekoppeld aan de executieve vaardigheden. We gingen dieper in op wat je kunt doen als je vastloopt in de leerkuil, welke gereedschappen kun je dan gebruiken? De kinderen worden uitgedaagd eens gereedschap in te zetten waar ze normaal niet gebruik van maken. Ook hebben ze hun persoonlijk leerdoel bepaald. Vervolgens deden we een energizer en daarna hielden we ons bezig met Van Gogh. Na wat algemene informatie over deze kunstenaar gingen we in op wat ‘goed kijken’ nu is. Dat oefenden we met met een schilderij waarbij steeds een detail veranderd was. Vervolgens leerden we wat een elfje en een haiku is, en gingen we die maken bij schilderijen van Van Gogh. De kinderen waren trots op hun resultaat!

Huiswerk:

– Maak het coördinatenblad en kies daarna of je er een ‘kunstwerk’ van maakt of dat je zelf een coördinatenpuzzel maakt.

23 september 2020

Na de inloop bespraken we welke executieve vaardigheden we tegenkwamen bij het maken van het huiswerk en bespraken we dat leren net als het rijden is van een parcours: de uitdaging aangaan, hindernissen nemen, bijsturen, gas geven, schakelen en op tijd remmen. Maar ook soms even een pitstop maken om bij te tanken, van plan te wisselen etc. Daarna deden we een oefening in creatief denken door zoveel mogelijk dingen te zien in twee rondjes. Ook gingen we verder met het opzoeken van info over een gekozen kunstenaar. Interessante minuten volgden over Chagall, Van Gogh, Bankski en Warhol. Daarna was het tijd voor een energizer met daarbij weer een joker (een extra uitdaging voor een kind). Ook deden we een geheugenuitdaging, dit omdat het ook nodig is om deze technieken onder de knie te krijgen. Vervolgens hoorden en zagen we meer over de kunstenaar Keith Haring. We gingen ook zelf aan de slag op zijn wijze. Zo vloog de ochtend weer om!

Huiswerk:

– Maak m.b.v. het dobbelblad een tekening a la Haring of Picasso.
– Denk na over je persoonlijk leerdoel.
– Kijk in je omgeving naar street-art.

16 september 2020

Na de inloop gingen we in op executieve vaardigheden, belangrijk voor je doen en denken. We bekeken het dit filmpje hierover. Daarna bespraken we hoe we dit tegenkomen bij onder andere het maken van het huiswerk. Een aantal kinderen herkenden al waar hun sterke en mindere kanten lagen: ‘Start je motor’, ‘denk aan je toerenteller’, ‘houd je motor draaiend‘, daar konden ze zich wel in herkennen! Tijdens de les worden deze termen ook aangehaald om er een beeld bij te krijgen.

We gaven elkaar feedback op de gemaakte schilderijen, volgens de wijze van de feedbackburger: compliment- tip- compliment. We gingen verder een puzzelopdracht rond ruimtelijk inzicht doen. Daarna gingen we een hoog kunstwerk ontwerpen met als materiaal 10 rietjes en een stukje tape. Tussendoor mocht je bij elkaar ideeën opdoen ter verbetering. Vervolgens deden we de energizer om een tafelkleed om te draaien zonder dat iemand eraf stapte. Daarbij kreeg iemand een joker met een speciale opdracht. Daarna werd in tweetallen een kunstenaar uitgekozen waarbij info gezocht moest worden. Hier gaan we volgende keer mee verder en dan wordt de info aan elkaar gepresenteerd. Daarna evalueerden we nog onze geoefende vaardigheden.

Huiswerk:

– Maak het blad ‘Dit is kunst in mijn huis’
– Maak een kant van het blad met een uitdagende opdracht en houd daarbij het blad met de autometafoor: Vertel volgende keer wat eventueel nog lastig gaat.

9 september 2020

Voor sommigen is het nog even wennen dat het huiswerk op website te vinden is, maar dat gaat vast goed komen. Er zijn weer allerlei vaardigheden geoefend: Er is in duo’s gepuzzeld op het aantal vierkantjes, we hebben in teams overeenkomsten tussen schilderijen gezocht en de energizer van vorige week herhaald. Daarna kregen de kinderen een uitleg over verschillende stromingen in de kunst. Vervolgens moest een dier op de wijze van vier verschillende kunststromingen getekend worden. Zo kwamen er onder andere kubistische leeuwen en expressionistische vissen voorbij. Voor een aantal een heel bijzondere ervaring om iets op een andere wijze weer te geven dan het bekende. Daarna hebben we nog een filmpje over het surrealisme bekeken en nog een paar raadsels opgelost.

Huiswerk:

– Maak de dierenschilderijtjes af.
– Maak de breinbreker.

2 september 2020

Wat fijn om elkaar weer te zien in de Pas-klas na zo’n lange tijd! Vandaag hebben we weer uitdagende puzzels en opdrachten gedaan om zo een beroep te doen op verschillende vaardigheden. We werken rond het thema ‘kunst’ en zijn begonnen met het bekijken hoeveel woorden je kunt maken van ‘schilderij’ en door inktvlekken te bekijken. We hebben besproken wat er onder kunst valt. Na een energizer, hebben de kinderen zich in duo’s gebogen over een moeilijke taalpuzzel rond Rembrandt. Vervolgens hebben we de samenvatting van het bekende verhaal van ‘Romeo en Julia’ van Shakespeare gehoord. Hier is een muziekstuk op geschreven door Prokofiev. De kinderen beluisterden dit en en tekenden ondertussen met hun ogen dicht op papier. We bekeken de resultaten en filosofeerden of dit nu kunst was. De uitzending ‘Dus ik ben een kunstkenner’ sloot hier goed op aan.

We evalueerden de les en dit is het huiswerk voor de volgende keer:

– Maak de zoek platen.
– Kijk wat je in jouw huis kunst vindt en waarom.

26 februari 2020

Vandaag is de tweede periode gestart. Omdat er een aantal nieuwe kinderen waren begonnen we met activiteiten rond kennismaking met elkaar en de Pas-klas, zoals het schuilnamenspel en een speeddate. Met elkaar samenwerken werd geoefend door het hoepelspel. Daarna was juf Andrea in een robot veranderd. Het doel was door haar heel specifiek opdrachten te geven, haar een boterham met chocopasta te laten beleggen. Dat leidde soms tot vreemde, hilarische handelingen. Vervolgens gingen de kinderen in groepjes een zo lang mogelijk dominoparcours maken met maar 25 stenen. Hierbij stonden samenwerken, praktisch en creatief denken centraal.
We sloten af met de evaluatie van de les. De volgende keer is na 3 weken. Volgende woensdag is het studiedag en daarna volgen er 2 themaweken binnen school.

Huiswerk:

– Maak het werkblad over woorden maken en inktvlekken. Denk aan de verzorging.

5 februari 2020

Alle kinderen gingen bij binnenkomst gelijk verder werken aan hun landkaart. Daarna mochten ze hun reis uitstippelen en daarover vertellen aan de groep. Prachtige reizen zijn er gemaakt langs het Metacognitiegebergte, Geitendam, Hamelen, Playa de planning etc. Een aantal konden hiermee ook hun leerproces goed aangeven. Daarna even kort mix en koppel gedaan, om vervolgens naar de resterende sprookjes te luisteren. Ook daar weer mooie vondsten. Eva had cakejes gebakken, samen met limo was dat een lekkere verrassing. We gingen door met het spel ‘De kwaal’. Daarna sloten we af. Iedereen heeft een mooie portfolio om te laten zien aan de leerkracht en thuis. Als laatste nog even het museumspel gedaan, altijd goed!

Wij (meester Wil en juf Andrea) hebben genoten deze periode van de kinderen en de lessen. Na de krokusvakantie start de nieuwe periode.

29 januari 2020

Met behulp van het gemaakte huiswerk konden de kinderen goed voorbereid aan het ballondebat beginnen. Na afloop bemerkten de kinderen dat er groei te zien was in de uitvoering. Vervolgens werden er vier sprookjes voorgelezen die vorige week gemaakt waren. Ze werden door de kinderen van feedback voorzien. Heel originele vondsten zijn voorbij gekomen! Daarna werd een landkaart gemaakt over de afgelopen periode in de Pas-klas. Hier zijn de kinderen zo enthousiast mee bezig, dat we volgende week nog verder gaan hiermee. Dan is ook de laatste les van deze periode.

Huiswerk:

– Evaluatievragen over executieve vaardigheden invullen. Neem er de tijd voor!

22 januari 2020

Na de inloop gingen we aan de slag met de schrijfopdracht. Van tevoren moest je inschatten of je thuis nog voorbereidingen moest treffen om het in een uur af te krijgen. Dit was verschillend ingeschat, maar ook daar leer je weer van. Er werd geconcentreerd gewerkt. Na afloop werd geëvalueerd hoe je de executieve vaardigheden bij deze opdracht had ingezet. Daarna deden we een spel om de begrippen op dit gebied nog eens te koppelen. Het werd een soort experiment want we gingen mix en koppel met in de hand twee verschillende kaartje doen. Het moest kunnen volgens de groep….en het kon! Daarna deden we het spel ‘de kwaal’, waarbij geraden moest worden wat de afgesproken kwaal was. Volgende week worden de gemaakte verhalen voorgelezen.

Huiswerk:

– Maak een creatief/ verzorgd blad met een personage en argumenten voor het ballondebat.

15 januari 2020

Het huiswerk werd uitgewisseld. Daarbij werd feedback gegeven en ontvangen op de ontworpen machines. De executieve vaardigheden werden daarbij ook meegenomen: Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet op het laatst de opdracht nog moet doen?

Vervolgens gingen we het ballondebat wat uitdiepen. Voor Josje van K3 gingen we plenair goede argumenten bedenken, en bespreken wat wel en niet werkt daarbij. Vervolgens namen Gretha, Lieke Martens, Martin Garrix en Britt Dekker plaats in de ballon. Zij maakten het publiek goed lastig om een keuze te maken! Daarna hebben we een aantal foto’s bekeken van sprookjesachtige bomen en daarna zijn we van start gegaan met een schrijfopdracht. Er kon gekozen worden uit drie opdrachten: een sprookje voor groep 3/4, een sprookje met doorbroken stereotypen, en een sprookjesmix. De kinderen zijn bezig met de voorbereiding en gaan de volgende keer mee verder.

Huiswerk:

– Genoeg voorbereid zijn voor je sprookje zodat je het de volgende les in een uur kunt afmaken. En …kijk eens om je heen naar vormen in bomen.

8 januari 2020

Het sprookje ‘De rattenvanger van Hamelen’ werd voorgelezen. Aan de hand daarvan gingen de kinderen bedenken wie welke uitspraken gedaan kon hebben. Daarna werd kritisch nagedacht over de vraag wie er het meest redelijk was, de fluitspeler of de burgemeester. Een goede argumentatie speelde hierbij een rol. Creatief denken oefenden de kinderen met denksleutels rond het thema sprookjes. Er kon zelf gekozen worden welke denksleutel er uitgewerkt werd. Dit werd met elkaar uitgewisseld. Vervolgens werd uitgelegd wat een ballondebat was. Dit werd geoefend. In onze luchtballon zaten Ali B, Freek Vonk, Geert Wilders en Willem-Alexander. Zij probeerden de kijkers te overtuigen waarom zij niet uit de ballon gegooid moesten worden. En daarna waarom de ander wel misbaar was. Een aparte manier om de beginselen van debatteren te oefenen!

Huiswerk:

– Maak het blad met ingewikkelde machines. Maak op de achterkant een ontwerp van een (originele) machine die helpend kan zijn voor een sprookjesfiguur.

11 december 2019

We hebben vandaag de diverse presentaties gezien; Van een zelfbedacht sprookje, muurkrant, model, powerpoint tot gedicht. De kinderen gaven elkaar feedback hierop, zodat ieder helder kreeg waar nog groeimogelijkheden liggen. Daarna werd het creatieve denken geprikkeld, door te bedenken waarom de man op papier zijn hoed zo vast had. Vervolgens gingen we aan de slag met een papieruitdaging: kun je door een A4? Van tevoren was verteld dat dit waarschijnlijk een ervaring in de leerkuil zal opleveren. Velen herkenden dit tijdens het doen. Met veel enthousiasme werd met de oplossingen nog andere variaties uitgeprobeerd. Zo konden uiteindelijk alle aanwezigen van de Pas-klas door een A4!

Na de kerstvakantie zien we elkaar weer.
Wij wensen jullie een sprookjesachtige kerst!

4 december 2019

Vandaag gingen we verder met het verdiepend onderzoek bij een sprookje. Vragen die onderzocht worden zijn bijvoorbeeld: Hoe maak je huizen bestand tegen tornado’s? (de drie biggetjes) Wat is de voorvader van van de walvis en wat weten we over zijn leefwijze? (Pinokkio) Hoe komt het dat de mensen door de jaren steeds langer worden? (Klein Duimpje) Hierbij moesten opzoekvaardigheden en andere denkvaardigheden worden ingezet. Tevens heeft ieder zijn aandachtspunt qua executieve vaardigheid bewust ingezet. Bij velen was dat ‘let op de tijd’. Nadat het antwoord vandaag gevonden is, moet het omgezet worden in een product of presentatievorm. De kinderen hebben een lijst met producteisen gekregen en kiezen iets wat ze thuis in een week kunnen realiseren.(executieve vaardigheden nodig!) Tussendoor hebben we nog wat creatieve spellen gedaan als: Geef het onzichtbare sprookjesattribuut door en verkoop het onmogelijke. Bij dit laatste spel bleken er bijzondere goede verkopers te zijn, want er was serieuze interesse in en potloodpunt, een gebroken vaas en een tandenborstel zonder steel!

Huiswerk:

– Bereid de presentatie voor. Op de foto kun je de ‘eisen’ nog eens lezen.

13 november 2019

De kinderen zijn geïnformeerd dat het einde van deze periode (voortaan) tot de krokusvakantie loopt. Het huiswerk werd bekeken en er werd uitgewisseld hoe je dit handig kon plannen. We gingen spellen doen en uitwisselen op welke executieve vaardigheden de spellen een groot beroep doen. Bij Pim-Pam-Pet werd volgehouden aandacht en emotieregulatie genoemd. Dit laatste kwam ook terug bij de kubus en Rush Hour, je zit gauw op frustratiepunt. Bij Tangram werd flexibiliteit genoemd, je moet steeds weer een andere manier proberen.  Daarna gingen we bij het thema sprookjes allerlei rekenopdrachten doen. Zo moest een getal zo dicht mogelijk benaderd worden door bewerkingen met vier getallen uit te voeren, deden we een raadsel rond priemgetallen en werd in tweetallen uitgezocht of je figuren in één lijn kan tekenen of niet. Zit daar een systeem achter? De kinderen beten zich goed in de opdrachten vast. Vervolgens gingen we m.b.v. de thuis gemaakte mindmaps kijken wat het onderzoeksonderwerp gaat worden en wat precies de onderzoeksvraag wordt.

De volgende les is op 4-12.

Huiswerk:

– Bereid je onderzoeksvraag zo voor, dat je in de les aan de slag kan met het beantwoorden daarvan.