De belevenissen van groep 6

april 2018

Fender uit groep 7 heeft vandaag voor ons een spreekbeurt gehouden, zodat wij een idee krijgen hoe een spreekbeurt gaat. Bedankt Fender!

November 2017

Op vrijdag 10 november was het de beurt van groep 6A om op excursie te gaan naar het Rijksmuseum.

In het project Jij & de Gouden Eeuw gingen de kinderen met de verhalen rond Nova Zembla, De Nachtwacht of Hugo de Groot op onderzoek uit.

Onder begeleiding van leden van het Genootschap der Rijksgeheimen zijn ze veel te weten gekomen. Ze begonnen met een bezoek aan het museum zelf. In drie verschillende groepen  werd onder meer de nachtwacht bekeken, zagen ze de boekenkist van Hugo de Groot en bekeken ze voorwerpen die op Nova Zembla zijn gevonden.

De excursie werd afgesloten met fantastische toneelstukjes waarin de kinderen in de huid kropen van de verschillende personages. Onder leiding van professionele acteurs speelden de kinderen de verhalen uit de 17e eeuw.  Zo zagen we Rembrandt aan het werk konden we zien hoe Hugo de Groot kon ontsnappen in de boekenkist en hoe koud het was in het Behouden Huys op Nova Zembla. Een geschiedenisles om nooit te vergeten!

 

November 2017

Op maandag 6 november is groep 6b op excursie geweest naar het Rijksmuseum.

In het project Jij & de Gouden Eeuw gingen de kinderen met de verhalen rond Nova Zembla, De Nachtwacht of Hugo de Groot op onderzoek uit.

Onder begeleiding van leden van het Genootschap der Rijksgeheimen zijn zij veel te weten gekomen.

De klas heeft geleerd over de barre omstandigheden van de bemanning van de Windhond, het verhaal achter Rembrandts meesterwerk en de ontsnapping van Hugo de Groot.

Het museumbezoek werd afgesloten met fantastische toneelstukjes die door acteurs met de leerlingen werden opgevoerd!

Al met al was het een heel leerzame en gezellige dag in Amsterdam!

Juli 2017

Vrijdag 13 juli zijn we op bezoek geweest bij een Hindoestaanse tempel. Mevrouw Tewarie heeft ons veel geleerd over hoe het gaat in een tempel. We hebben samen ook een gebed gedaan en we mochten een bloemen offer brengen en wierook aansteken. Juf Marian werd ook in een Sari gewikkeld. Dat is een doek die vrouwen aanhebben.

Juni 2017

Dinsdag 13 juni kregen de leerlingen uit groep 6 een les over de dode hoek bij de vrachtwagen. De les werd deze keer verzorgd door VVN.

Onderweg naar vriendjes, de sportvereniging of school, waar kinderen en vrachtwagens elkaar tegen komen kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan.

Het programma van VVN in samenwerking Transport en Logistiek Nederland, geeft leerlingen inzicht in hoe ze veilig kunnen fietsen en lopen bij vrachtwagens. Zowel de praktijk als theorie is in de voorlichting opgenomen. In de klas kwam een meneer vertellen over de dode hoek en hij liet de leerlingen een film zien. Ook was er een quiz en een bordspel. Dit alles om uitleg te gegeven over de twee belangrijke vuistregels:

1. Blijf er rechts en ruim achter
2. Houd meer dan drie meter afstand

Buiten stond een vrachtwagen op de parkeerplaats. Leerlingen gingen in groepjes naar buiten begeleid door ouders die deze ochtend wilde komen helpen.. Buiten mochten ze om de beurt plaatsnemen in de cabine van de vrachtwagen om te ervaren wat een chauffeur wel en vooral ook niet ziet.

Het was een nuttige en leerzame les.

Mei 2017

Dinsdag 16 mei gingen wij met de groepen 6 naar de historische tuin.
Als eerste mochten we oefenen met de echte oude veilingklok. Je moest precies op een bedrag de klok stoppen. Daarna kregen we een rondleiding en leerden we hoe ze vroeger alles deden in Aalsmeer op een kwekerij. Ook hoe ze land maakte en weer sterker maakte, zodat het niet wegspoelt.
We leerden sloten graven en land droogleggen en turfbroodjes steken. Ook zagen we alle oude rozen en bloemen in de kas en groenten in de tuin.
De groepen 6 en de groepen 5 mochten ook nog varen met de rondvaartboot. We zijn op een eiland geweest. Dat dreef op riet. Tijdens de rondvaart leerden we ook veel over de Westeinder en over hoe het vroeger was. Het is maximaal 4 meter diep. Ook over de Haarlemmermeer, die noemde ze vroeger waterwolf en was toen water en nu land, daar ligt Hoofddorp en Schiphol!

Jozefschool