Groep 6

Juli 2022

Wat een inzet en enthousiasme van zowel kinderen als ouders om het project “wereldrestaurant” tot een geweldig einde te maken.

De kinderen hebben in groepjes besproken hoe ze de verschillende gewoontes wat betreft eten duidelijk konden maken. Er was muziek, er kon aan verschillende kruiden e.d. geroken worden, zelfs gevoeld en niet onbelangrijk….geproefd.

Wat een fantastisch eindresultaat.

Kinderen, maar zeker ook de ouders: BEDANKT

April 2022

De voorbereidingen voor de Paasviering zijn in volle gang.

Maart 2022

Het bezoek aan de bibliotheek was zeer geslaagd. Na een uitleg, gesteund door filmpjes en foto’s, over nepnieuws en hoe te onderscheiden van echt nieuws gingen de kinderen zelf aan het werk.

De opdracht was om twee foto’s te maken, waarvan 1 foto de achtergrond zou worden. De andere foto werd door de kinderen bewerkt en zo ontstond hun zelfgemaakte “nepnieuwsfoto”.

De kinderen waren enthousiast en de resultaten zijn erg geslaagd.

Maart 2022

De wiskundekanjers van groep 6 en 7 

Vrijdag 18 maart was het zo ver!! 10 Kinderen deden mee aan de landelijke Wiskundewedstrijd van Kangoeroe. Een uur lang hebben ze gezwoegd en allerlei wiskundige obstakels overwonnen. Nu zijn alle antwoorden ingeleverd en is het wachten op de uitslag. Spannend hoor! Maar, wat er ook uit komt…wij zijn nu al hartstikke trots op ze. 

Maart 2022

Groep 6 is gestart met het hoofdstuk: Wonderlijke uitvindingen uit de methode Blink. Vandaag ging groep 6A aan het werk met het raadsel van de Hunebedden. 

De prehistorische bouwwerken die gemaakt zijn met die enorme stenen roepen al eeuwenlang vragen op. Waarom zijn ze zo neergezet? En vooral: Hoe hebben de mensen in de prehistorie dat voor elkaar gekregen? Hijskranen en heftrucks waren er natuurlijk niet. Sommige vragen zijn inmiddels beantwoord. Antwoorden op andere vragen hebben we nog steeds niet. De bouwwerken blijven raadselachtig. Heb jij bijvoorbeeld een idee hoe een hunebed gebouwd kon worden?

Met keien, zand en stokjes zijn de leerlingen in groepjes aan het werk gegaan. Hoe zouden ze die hunebedden toch gemaakt hebben? In welke volgorde? En hoe kwamen die enorme keien op elkaar?  Allerlei manieren werden besproken en enthousiast uitgeprobeerd. Daarna presenteerden de groepjes aan elkaar hoe zij dachten dat de Hunebedden vroeger zijn gemaakt. Op de foto’s zijn de bouwwerken en de samenwerking te zien.

Maart 2022

Na vele uren werk zijn hier de eindresultaten zichtbaar. Helaas zijn er van een paar groepen geen foto’s gemaakt. De kinderen hebben de presentatie eerst voorbereid, soms met een PowerPoint.

De taakverdeling (wie gaat wanneer wat vertellen) is eerst verdeeld en daarna volgden de presentaties.

Maart 2022

Vandaag hebben de kinderen bij juf Simone acrogym gedaan. Jullie kunnen wel zien dat wij echte acrobaten in de klas hebben zitten. 

Wat was het een leuke les van juf Simone!

Maart 2022

De kinderen zijn aan het werk met het onderwerp: het bouwen van een stad met twee middeleeuwse elementen.

Bij dit soort opdrachten zijn samenwerken, luisteren naar elkaar, overleggen, ideeën uitwisselen en aan elkaar uitleggen erg belangrijk

Februari 2022

Na een inleiding van juf Femke over kabouters en de eigenschappen die je ziet bij de beelden, konden de kinderen aan het werk. De juf had al stukken klei klaarliggen, zodat de kinderen meteen uit deze stukken klei een kabouter konden gaan kneden.

Uw kind kan zelf hun werkstuk aanwijzen.

Februari 2022

Een klas vol met prachtig verklede kinderen!

Januari 2022

De kinderen kregen bij de muziekles geluiden van verschillende machines te horen. Ze letten hierbij op het ritme, het herhalen van geluiden, harde en zachte geluiden etc.

Na dit intro kregen de kinderen de opdracht om in groepjes een machine uit te beelden compleet met bewegingen en geluiden.

De kinderen kunnen zelf hun eigen machine toelichten.

Januari 2022

Na drie weken uitrusten, mochten de kinderen vandaag, maandag 10 januari, weer hard aan het werk.

Vandaag was de opdracht een nomaden hutje te vlechten. En ook nu weer waren de kinderen erg enthousiast aan het werk.

December 2021

Wat een enthousiasme! Met verschillende klanken een kerstlied laten horen.

En….het lukte best aardig!

April 2021

Werken in de schooltuin!

Groep 6 heeft een mooie schooltuin gemaakt. Gras en onkruid is gewied. Compost toegevoegd. En nu zaaien en planten!

Maart 2021

Groep 6A heeft gewerkt met het thema; ‘de groene fabriek’. 

We hebben bijvoorbeeld geleerd dat een fabriek heel slecht voor het milieu is. uitijndelijk  hebben we allemaal een voorwerp gemaakt in groepjes. 

Zoals een grote speelgoed tank, een creeper rugtas, een tas van een oude spijkerbroek, fidgettoys kastje en nog veel meer. Het is allemaal hergebruikt materiaal, zoals karton verandert in een klein kastje.

Ook hebben we allemaal een groene politieke partij opgericht. Bijvoorbeeld de fishy army, de vliegende vogels en  p.v.n.d en we stonden allemaal voor klimaat verandering en beter voor de natuur zorgen.

September 2020

Op een heerlijk zonnige dag werkten de kinderen van groep 6 in de schooltuin. Wat was er veel gegroeid! Niet alleen groente om te oogsten, maar ook allerlei planten die we juist niet in de schooltuin willen. Oftewel onkruid! Er ging een flinke schaal met courgette, tomaten en appels mee de klas in. Mmmm….

Augustus 2020

Wat een onstuimig weer hebben we dankzij zomerstorm Francis! Hoog tijd om een goed schuilplekje te maken voor de insecten. Van een terracotta pot en wat hooi hebben de kinderen van groepen 5 een prachtige B&B gemaakt. Hierin zijn bijvoorbeeld oorwormen beschermd tegen wind, regen, zon en predatoren. En ze kunnen zich tegoed doen aan het hooi!

Juni 2020

Proefjesmiddag in de moestuin door groep 6

Wie durft geblinddoekt een proefje te doen? Dat was deze week de vraag bij de moestuin. Er waren diverse proefjes, zoals raad het juiste kruid. Is het mint, tijm, venkel of rozemarijn? Een ander proefje was het onderzoeken van een ui. Wist je dat een ui uit laagjes bestaat? En dat die laagjes rokken heten? Daarom is een ui een bol. Net als een bloembol. Het laatste proefje ging over groene en blauwe peulen en hun erwtjes. Welk erwtje vind jij het lekkerst smaken?  Hier bleek dat dit voor iedereen anders is. Over smaak valt immers niet te twisten!

Juni 2020

Het is erwtjestijd!
Nee hoor, hier is het nog lang geen komkommertijd. Maar… erwtjestijd! En nog veel te doen in de moestuinbakken. De peulen van de doperwtenplanten waren dik genoeg om te oogsten. Er kwamen smakelijke erwtjes uit te voorschijn. Er zijn prei-, bieten- en courgetteplanten geplant. Er is water gegeven. En er zijn bloemenzaden voor de wilde bijen gezaaid in de zintuigenberm. Kortom, een drukte van belang!

Maart 2020

Pootuien
Het was vandaag niet het mooiste weer voor het werk in de moestuin. Maar we lieten ons er niet door tegenhouden. We hebben 3 rijtjes pootuitjes in de grond gestopt. Telkens met 15 cm ertussen. Dus er werd weer druk met de liniaal gemeten. Leslie vond daarbij een dikke worm. Vlug in een bakje, want dat is natuurlijk leuk om aan de klas te laten zien. Wormen zijn belangrijk voor de moestuin. Zij houden de aarde luchtig. En ruimen het natuurlijk afval, zoals bladeren op.

November 2019

Vandaag was het een en al geur voor onze moestuinders. Het najaar is het moment om knoflook te poten. Er zijn heel veel soorten knoflook. Er is zelfs olifantenknoflook! Eén teen van die knoflook is wel zo groot als een bol van de gewone knoflook. We hebben groot en klein gepoot. Ook hebben we de moestuinen winterklaar gemaakt. Er is goed gewied. We vonden zelfs nog enkele rode uien. En de spruitenplanten zijn geoogst. Wist je dat spruitjes aan de stengel van de plant groeien? Als laatste hebben we daslookknolletjes in het speelbos gepoot. Daslook ruikt naar knoflook!