Groep 5

September 2020

Vandaag is de Kinderboekenweek begonnen. Het thema is ‘en toen…’ Groep 5 luidt deze week in met een Oud-Hollandse spelletjescircuit. Enkele citaten van de kinderen:
“Het was ook met kinderen van groep 8. Zij waren de leiders van de spelletjes.”
“Het sjoelen was superleuk.”
“De leiders deden het goed.”
“De spelletjes waren leuk.”
“En we hebben gesjoeld, kamertje verhuren en nog steltlopen gedaan.”
“En nog hoepelen en boter kaas en eieren.”
“En ook nog eierrace en het kaartenhuis bouwen.”
“En ook nog springtouwen en knikkeren.”
“Kamertje verhuren was voor een aantal kinderen nieuw.”
“Ik wist nog niet dat kaartenhuis bouwen bestond. Ik had 4 kaarten naast elkaar en 2 erop.”

September 2020

Op 23 september gingen de kinderen van groep 5 op excursie naar de watertoren. Hieronder een aantal citaten van de kinderen:
“Het was heel eng.”
“En het einde was het leukste, toen we terugliepen, omdat mijn moeder snoepjes kwam geven.”
“Ik vond het leuk om op de middelste verdieping van de watertoren het lied te zingen.”
“Ik vond het leuk om bij de waterbakken te kijken en dat je buiten kon kijken.”
“Er kon 1.140.00 liter water in.”
“Toen we aankwamen lieten Divano en Ayden zien hoe een watertoren werkt door een trucje met een slang en een gieter.”
“Ik zag een klein beetje de Arena.”
“Ik zag de Arena en Schiphol.”
“Ik zag een andere kerk, met vlaggen.”
“Ik had de kerk van onze school gevonden.”
“Ik zag de flat van opa en oma die in Amsterdam wonen.”

Alle foto’s vind u in het fotoalbum

September 2020

Dinsdag 22 september waren er buitenlessen voor de school. Groep 5 deed een rekenles. Eerst werd er een boom getekend,  daarna moesten er sommen uitgerekend worden. Het antwoord werd in de boom getekend. Bijvoorbeeld 5 blaadjes of 7 rupsen.

Er werd gezellig samengewerkt. De resultaten waren mooi en het weer was prima. “Juf, dit was een superleuke rekenles.”.

September 2020

In groep 5 was weer een mooie oogst uit onze moestuinberm onder leiding van juf Monique onze NME-specialist. Zo hadden we prei, knoflook en ui. Hier zijn verschillende lekkernijen van gemaakt zoals: preitaart, kruidenboter, broodjes, een omelet en knoflooksaus.
Wat kan de natuur toch leuk en lekker zijn!

September 2020

Het moestuin seizoen loopt bijna af. Gelukkig konden de kinderen van groep 5 nog prei oogsten. En ze konden de gestekte aardbeiplanten in de kleine bak poten. De groente van de grote bak van de moestuin berm was al eerder geoogst en deze bak stond er maar wat leeg bij. Tijd om groenbemesting toe te passen. Er is gele mosterd gezaaid. Over een poosje, net voordat de planten zaad gaan aanmaken, werken we de planten in de grond. Zo geven de planten hun voedingsstoffen af aan de grond!

Augustus 2020

In de vlindertuin is door de kinderen van groep 5 een heerlijk buffet van rotte (ja heus!) appeltjes klaargemaakt. Daarvoor zijn appeltjes van de grond geraapt, klein gesneden en op de voedertafel geprikt. Dat wordt smullen voor de vlinders, bijen, hommels en wespen. Gelukkig hingen er ook nog appels ín de boom. Die werden door de kinderen opgesnoept!

Augustus 2020

De 6 weken zomervakantie heeft niet alleen ons goed gedaan, maar ook de groente in de moestuinberm. Wat was er veel te zien en te oogsten! De zonnebloemen groeien de pan uit. En de bietjes, knoflook, rabarber en rode uien waren zo gegroeid dat we ze konden oogsten. De kinderen van de groepen 5 waren er druk mee. En ouders krijgen deze keer de schone taak er een gerecht van te maken zodat er geproefd kan worden. Alvast bedankt!

Juli 2020

De laatste schooldagen staan altijd in het teken van afscheid nemen en opruimen En schoonmaken. Groep 5B heeft niet alleen hun lokaal opgeruimd, maar ook de pleinen en tuinen van school. Wat een Super-Supporters van Schoon!

Juli 2020

De kinderen van groep 5b hebben dit jaar hard geoefend op de tafels. En met succes! Ze hebben het tafeldiploma verdiend! Goed gedaan!

Juni 2020

Lekker lezen in de buitenlucht!

Juni 2020

Groep 5 ging met BEVO aan de slag met het maken van actiefoto’s.

Na de uitleg van Femke in de klas mochten de kinderen aan de slag.

De ene helft van de groep ging een rondje rennen rond de kerk en de andere helft ging klaarstaan om daar een goede actiefoto van te maken.

Februari 2020

De groepen 5 zijn vandaag voor een leerzame les naar de bibliotheek in Aalsmeer gegaan. Hier hebben zij in tweetallen een verhaal bedacht wat bestond uit een begin, middenstuk en einde. Het eerste gedeelte van het begin stond al vast: de juf/meester trekt in de klas aan een touwtje en dan. Vervolgens mochten zij dit verhaal afmaken en animeren op een tablet met behulp van de app: Toontastic.

In deze app konden zij zelf een achtergrond kiezen, de karakters uitkiezen, de stemmen inspreken en de karakters laten bewegen. De kinderen zijn ontzettend creatief en enthousiast aan de slag gegaan met hele mooie en grappige filmpjes als eindresultaat.

Januari 2020

Beter één vogel in je tuin, dan 10 in de lucht?
Nee, je hebt gelijk. Zo luidt dat spreekwoord niet. En toch was deze uitspraak wel belangrijk bij het tellen van de vogels. We mochten alleen vogels die in onze schooltuin even bleven zitten meetellen. En overvliegende vogels telden dus niet mee.
De groepen 5 hebben met het tellen van tuinvogels citizen science toegepast. Citizen science is burgerwetenschap. Burgers helpen gegevens voor wetenschappers te verzamelen. In dit geval ging het om meedoen met de Nationale tuinvogeltelling. Als voorbereiding hebben we een specifieke tuinvogel gekozen en daar een herkenningsposter over gemaakt. Ook luisterden we naar het geluid van de vogels. Zo konden we nog beter de tuinvogels herkennen en tellen.

Januari 2020

Op dinsdag 14 januari hebben de groepen 5 een Yoga les gevolgd. We zijn op reis gegaan naar Afrika. Het was een heel avontuur om er te komen maar uiteindelijk zijn we allemaal veilig aangekomen. In Afrika hebben we ontzettend veel dieren gezien. Er waren olifanten, leeuwen, giraffen, luipaarden en er was ook een hele gevaarlijke slang!

Gelukkig is alles goed afgelopen en hebben we het enorm naar ons zin gehad.

December 2019

Vandaag kersttruien dag in groep 5B! Wat een hoop gezelligheid in de klas.

We hebben vandaag extra veel geoefend op de kerstliedjes voor de kerstviering.