Groep 5

Maart 2022
Lente = moestuinieren
Afgelopen zondag, 20 maart, begon officieel de lente. En wat hebben we al genoten van het lentezonnetje. Hoog tijd voor de start van het moestuinseizoen! Gelukkig heeft groep 5 er weer zin in. De eerste doperwten zijn voorgezaaid en staan in een kweekkasje. En er zijn veel struiken geplant in de zintuigenberm en bij de Dolfijn. Met dank aan juf Atty voor het ophalen en meester Frank, tuinman Rinus en juf Monique voor het planten. En groep 5 natuurlijk!
Februari 2022
Stadsmakers – het nieuwe thema van Blink
De afgelopen weken hebben de kinderen van groep 5A veel geleerd over steden. Als eindproduct werd er met een groepje een stad gebouwd. In de stad moesten 2 dingen staan die uit de Middeleeuwen komen. Er moesten voorzieningen zijn, dus bijv. een school, een ziekenhuis of winkels. De stad moest overzichtelijk zijn en er moest over vervoer nagedacht worden.
Ze zijn er dagen mee bezig geweest. Alle focus lag op voorgaande punten, alleen werden er wat weinig woningen gebouwd. Je moest wel aan heel veel dingen denken dus!
In de les van juf Femke zijn ze foto’s gaan maken van hun eigen stad. Met veel enthousiasme werd er gefotografeerd, waardoor er hele mooie foto’s van hun stad zijn.
Hierbij een aantal foto’s en de filmpjes van de presentaties vindt u in het videokanaal.
Ze mogen supertrots op zichzelf en elkaar zijn!
Wat zal Blink ons bij het volgende thema brengen?
Januari 2022
De groep 5B heeft deze periode met Blink gewerkt aan het onderwerp ‘stadsmakers’.
Er is van alles geleerd over het ontstaan van een stad maar ook over de huidige steden en wat er in de toekomst misschien wel mogelijk gaat worden. Als eindproduct hebben de kinderen in groepen gewerkt aan een stad. Hierin moesten middeleeuwse maar ook toekomstgerichte elementen in verwerkt zijn.
Er werd nagedacht over de voorzieningen en het vervoer in een stad. Wat is er allemaal nodig voor een stad. Op de foto’s ziet u het eindresultaat van een aantal dagen hard werken.
November 2021
De groepen 5 t/m 8 hadden naast de vertelling ook een workshop in de groep. De groepen 5 en 6 Vertel! Vertel! De kinderen kozen een steentje bij het mooiste verhaal wat ze hoorden. Tekenden bij het verhaal en vertelde het verhaal zelf weer terug aan de groep, het verhaal veranderen mocht ook.
Oktober 2021
Groep 5 heeft in de moestuinberm knoflook geplant: tenen van olifantenknoflook en tenen van gewone knoflook. Eén teentje levert in de zomer een hele bol knoflook op! Tijdens het bloembollen planten kwam er helaas een flinke plensbui. Even schuilen dus. Als laatste werd er fruit geoogst, gesneden en geproefd: peer, appel en framboos.
Oktober 2021
Maandag 4 oktober heeft een brandweerman over zijn beroep verteld in groep 5B. Dit in het kader van het thema van de kinderboekenweek ‘ worden wat je wil’. Hij vertelde over zijn kleding, de materialen die gebruikt worden en hoe je brandweerman kan worden.
Op een gegeven moment hoorden we de sirene van een brandweerauto. En, ja hoor, deze stopte op de parkeerplaats bij de school. Ook daar kregen we nog een uitgebreide uitleg. Een hele leuke en leerzame gastles.
April 2021
1-2-3-4-5-6-7…
Ja, er wordt ook geteld in de moestuin. Want vandaag werd er tussen de aarbeienplanten gewied. Heeft de stengel zeven blaadjes? Dan is het zevenblad en moet het eruit. Er is ook radijs samen met wortelen gezaaid. Die zaden zijn erg klein en zijn eerst gemengd met zand. Zo kan je beter zien waar je zaait. En er zijn vele gieters water gegeven. Kortom, een druk uurtje voor groep 5.
April 2021
Tak, waar is je boom?
Dinsdag morgen 13 april hebben de leerlingen van groep 5 een leerzame, actieve buitenopdracht gedaan. Er waren een aantal takken van bomen geknipt. Deze kregen een nummer. Met de tak zochten de kinderen in groepjes naar de boom of struik waar de tak vanaf geknipt was. Een paar bomen of struiken hadden al wat mooie bloesem of jonge blaadjes.
Aan de betreffende boom hing een kaartje met een pictogram. Zodra de match gemaakt was renden de kinderen weer terug naar de juf en gaven het juiste antwoord door. Daarna mochten ze weer een andere tak meenemen. Er werd druk gerend en gezocht. Wat een bof dat het ook nog heerlijk weer was.
April 2021
Moestuinseizoen gestart!
Het is half april en groep 5 stond te springen om weer met de handen in de aarde te zitten. En gelukkig scheen de zon, want o, o, de maand april doet wat-ie wil! Sneeuw, hagelbuien, regen, zon en wind, alles is al voorbij gekomen. Deze week zijn de erwtenplanten in de moestuinberm gezet. De erwten zijn enkele weken geleden in zaaibakken gezaaid en met aandacht is er water gegeven. Nu waren de planten groot genoeg om uit te planten. De kinderen hebben ook pootaardappelen en uien gepoot. En bietenzaden van het soort chioggia gezaaid. Kortom, er is veel gedaan en met plezier!
Maart 2021
We hadden les van juf Femke. Zij gaf ons de opdracht om een speeltuin maken. We moesten een ontwerp maken voor de speeltuin vlakbij de gymzaal. We hadden blokjes, ijzerdraad, stokjes, piepschuim, satéprikkers en nog veel meer.
Eerst moesten we een schets maken. Jet heeft een slingerding geschetst, zoals het eerst ook op het schoolplein stond. Roy heeft een piratenschip geschetst.
In een groepje met 5 kinderen moesten we overleggen. We hadden 4 piepschuim matjes, daarop hebben we onze speeltoestellen geknutseld en de matjes samengevoegd. Het is mooi geworden. In onze speeltuin staat nu een schommel, touwen waaraan je kunt slingeren als een aap, een glijbaan en een duikelrek.
Het is mooi geworden, maar het kon beter. We hadden meer kunnen overleggen. We gaven elkaar vooral opdrachtjes en vergaten een beetje te overleggen, maar dit ging later beter. We zouden wel in onze speeltuin willen spelen.
Dit verhaal is gemaakt door Roy en Jet (met een beetje hulp van de juf)
Februari 2021
Eindelijk weer naar school!
Jammer genoeg moesten we maandag niet naar school door de sneeuw.
Dinsdag was het wel leuk. Toen ik wakker werd voelde ik me gelukkig. We hebben al veel toetsen gedaan. Dat was een beetje leuk. Het is wel goed voor je.
Het was extra gezellig toen we Kahoot! gingen doen. We hebben een leuk voorleesverhaal. Het gaat over een toverdrank.
Vanmiddag doen we spelletjes. Omdat we dat hebben ingevuld toen de juf vroeg wat we wilden doen. We maken dingetjes voor Valentijnsdag. Ik was bezig met een Smartgame en er is een mooi kunstwerk van Kapla gemaakt.
Ik heb zin in volgende week.
Dit verhaaltje is gemaakt door Noa en de juf.
December 2020
Pom:
De juf van de bibliotheek vertelt een verhaal en toen ging ze de opdracht uitleggen en toen begon je.
Je was met een maatje en dan kreeg je een blad, waar de opdracht op stond. Daar stond een teken, bijvoorbeeld een schaar. Dan moest je een boek zoeken met de schaar en dan moest je de titel opschrijven op het blad.
Noa:
We gingen lopend naar de bibliotheek. Toen ging eerst de juf naar binnen en toen mochten wij pas. We liepen naar binnen en we moesten aan een grote tafel zitten. Toen kwam er een mevrouw. Ze liep naar de tafel en ging staan voor een groot bord. Ze legde ons van alles uit over wat voor tekens je allemaal hebt. Toen gingen we opdrachten doen. Je moest met je maatje uit de rij.
Julie:
We gingen naar de bibliotheek. De hele klas ging op de kruk zitten. We moesten naar een scherm kijken en de bibliothecaresse ging ons vragen stellen en over Dummie de Mummie vertellen.
Toen ging ze opdrachten uitdelen en dan moesten wij in de boeken kijken om het antwoord te vinden. En als je klaar was moest je je naam in tekens schrijven. Toen gingen we weer terug naar de klas.
Luca:
We gingen met de rij naar de bibliotheek en toen gingen we eerst in een kring met de bibliothecaresse. Daarna gingen we opdrachten doen. Wat we daar in de kring hebben geleerd.
September 2020
Vandaag is de Kinderboekenweek begonnen. Het thema is ‘en toen…’ Groep 5 luidt deze week in met een Oud-Hollandse spelletjescircuit. Enkele citaten van de kinderen:
“Het was ook met kinderen van groep 8. Zij waren de leiders van de spelletjes.”
“Het sjoelen was superleuk.”
“De leiders deden het goed.”
“De spelletjes waren leuk.”
“En we hebben gesjoeld, kamertje verhuren en nog steltlopen gedaan.”
“En nog hoepelen en boter kaas en eieren.”
“En ook nog eierrace en het kaartenhuis bouwen.”
“En ook nog springtouwen en knikkeren.”
“Kamertje verhuren was voor een aantal kinderen nieuw.”
“Ik wist nog niet dat kaartenhuis bouwen bestond. Ik had 4 kaarten naast elkaar en 2 erop.”
September 2020
Op 23 september gingen de kinderen van groep 5 op excursie naar de watertoren. Hieronder een aantal citaten van de kinderen:
“Het was heel eng.”
“En het einde was het leukste, toen we terugliepen, omdat mijn moeder snoepjes kwam geven.”
“Ik vond het leuk om op de middelste verdieping van de watertoren het lied te zingen.”
“Ik vond het leuk om bij de waterbakken te kijken en dat je buiten kon kijken.”
“Er kon 1.140.00 liter water in.”
“Toen we aankwamen lieten Divano en Ayden zien hoe een watertoren werkt door een trucje met een slang en een gieter.”
“Ik zag een klein beetje de Arena.”
“Ik zag de Arena en Schiphol.”
“Ik zag een andere kerk, met vlaggen.”
“Ik had de kerk van onze school gevonden.”
“Ik zag de flat van opa en oma die in Amsterdam wonen.”
Alle foto’s vind u in het fotoalbum
September 2020
Dinsdag 22 september waren er buitenlessen voor de school. Groep 5 deed een rekenles. Eerst werd er een boom getekend, daarna moesten er sommen uitgerekend worden. Het antwoord werd in de boom getekend. Bijvoorbeeld 5 blaadjes of 7 rupsen.
Er werd gezellig samengewerkt. De resultaten waren mooi en het weer was prima. “Juf, dit was een superleuke rekenles.”.
September 2020
In groep 5 was weer een mooie oogst uit onze moestuinberm onder leiding van juf Monique onze NME-specialist. Zo hadden we prei, knoflook en ui. Hier zijn verschillende lekkernijen van gemaakt zoals: preitaart, kruidenboter, broodjes, een omelet en knoflooksaus.
Wat kan de natuur toch leuk en lekker zijn!
September 2020
Het moestuin seizoen loopt bijna af. Gelukkig konden de kinderen van groep 5 nog prei oogsten. En ze konden de gestekte aardbeiplanten in de kleine bak poten. De groente van de grote bak van de moestuin berm was al eerder geoogst en deze bak stond er maar wat leeg bij. Tijd om groenbemesting toe te passen. Er is gele mosterd gezaaid. Over een poosje, net voordat de planten zaad gaan aanmaken, werken we de planten in de grond. Zo geven de planten hun voedingsstoffen af aan de grond!
Augustus 2020
In de vlindertuin is door de kinderen van groep 5 een heerlijk buffet van rotte (ja heus!) appeltjes klaargemaakt. Daarvoor zijn appeltjes van de grond geraapt, klein gesneden en op de voedertafel geprikt. Dat wordt smullen voor de vlinders, bijen, hommels en wespen. Gelukkig hingen er ook nog appels ín de boom. Die werden door de kinderen opgesnoept!
Augustus 2020
De 6 weken zomervakantie heeft niet alleen ons goed gedaan, maar ook de groente in de moestuinberm. Wat was er veel te zien en te oogsten! De zonnebloemen groeien de pan uit. En de bietjes, knoflook, rabarber en rode uien waren zo gegroeid dat we ze konden oogsten. De kinderen van de groepen 5 waren er druk mee. En ouders krijgen deze keer de schone taak er een gerecht van te maken zodat er geproefd kan worden. Alvast bedankt!
Februari 2020
De groepen 5 zijn vandaag voor een leerzame les naar de bibliotheek in Aalsmeer gegaan. Hier hebben zij in tweetallen een verhaal bedacht wat bestond uit een begin, middenstuk en einde. Het eerste gedeelte van het begin stond al vast: de juf/meester trekt in de klas aan een touwtje en dan. Vervolgens mochten zij dit verhaal afmaken en animeren op een tablet met behulp van de app: Toontastic.
In deze app konden zij zelf een achtergrond kiezen, de karakters uitkiezen, de stemmen inspreken en de karakters laten bewegen. De kinderen zijn ontzettend creatief en enthousiast aan de slag gegaan met hele mooie en grappige filmpjes als eindresultaat.
Januari 2020
Beter één vogel in je tuin, dan 10 in de lucht?
Nee, je hebt gelijk. Zo luidt dat spreekwoord niet. En toch was deze uitspraak wel belangrijk bij het tellen van de vogels. We mochten alleen vogels die in onze schooltuin even bleven zitten meetellen. En overvliegende vogels telden dus niet mee.
De groepen 5 hebben met het tellen van tuinvogels citizen science toegepast. Citizen science is burgerwetenschap. Burgers helpen gegevens voor wetenschappers te verzamelen. In dit geval ging het om meedoen met de Nationale tuinvogeltelling. Als voorbereiding hebben we een specifieke tuinvogel gekozen en daar een herkenningsposter over gemaakt. Ook luisterden we naar het geluid van de vogels. Zo konden we nog beter de tuinvogels herkennen en tellen.
Januari 2020
Op dinsdag 14 januari hebben de groepen 5 een Yoga les gevolgd. We zijn op reis gegaan naar Afrika. Het was een heel avontuur om er te komen maar uiteindelijk zijn we allemaal veilig aangekomen. In Afrika hebben we ontzettend veel dieren gezien. Er waren olifanten, leeuwen, giraffen, luipaarden en er was ook een hele gevaarlijke slang!
Gelukkig is alles goed afgelopen en hebben we het enorm naar ons zin gehad.