Groep 3

Oktober 2021

Koekjes bakken bij bakker Vooges
Bij de rekenles leerden we dat je bij het maken van een recept een goede volgorde moet aanhouden. Eerst deeg maken van bloem, boter, suiker, ei. We keken naar vormen zoals cirkel, driehoek, rechthoek en vierkant. En toen mochten we bij bakkerij Vooges komen om het uit te proberen. Er werden ouders opgetrommeld om ons te brengen, ook een opa en oma gingen mee. Door alle wegwerkzaamheden moesten ze wel even puzzelen hoe je er moest komen.

De bakker liet ons zien hoe je het deeg kunt uitrollen, daar was een speciale machine voor. Wij mochten met allerlei vormpjes koekjes uitsteken. Een echte bakker hoort ook het deeg te proeven om te controleren of het goed is. Nou dat hoefde hij natuurlijk geen twee keer te zeggen, mmm!
De vormpjes kwamen op een grote bakplaat met bakpapier en je naam werd erbij geschreven. Daarna gingen de platen in een heel grote oven en de bakker zette de klok op 15 minuten. Als de koekjes gebakken zijn moeten ze eerst afkoelen, anders verbrand je je vingers. Daarom gingen we met de bakker nog naar andere dingen kijken. We zagen een hele grote deegkneder en we mochten in de kast waar het brooddeeg staat te rijzen. De gistlucht vonden wij niet zo lekker ruiken, maar het was er wel lekker warm. De koelcel daarentegen was brrrr.. koud.

Onze koekjes waren nog niet klaar toen we weer naar school gingen. Er waren ook niet veel bakkers in de bakkerij om ze in te pakken. Weet je waar die waren? In bed, want zij bakken het brood ‘s nachts, zodat er ‘s morgens lekkere verse broodjes in de winkel liggen. Gelukkig waren er nog een paar bakkers wakker om onze koekjes in zakjes te doen en naar school te brengen. Onze namen stonden erop, zodat je je eigen koekjes kreeg.
Op school gingen we aan de slag met het ontwerpen van een koekverpakking. We hadden al eens wat dozen uit elkaar gehaald om te zien hoe dat eruit zag. Het leek wel een bouwplaat. De juf had een paar voorbeelden voor ons gekopieerd. Evengoed viel het nog niet mee om het doosje in elkaar te zetten. Daar moesten we de volgende dag nog maar een keer mee aan de slag. Gelukkig kregen we onze koekjes wel meteen mee 

Oktober 2021

Vandaag is de Kinderboekenweek van start gegaan, met als thema “Worden wat je wilt”. De vader van Oliver is huisarts en kwam over zijn beroep vertellen in de klas. Hij had een dokterstas, jas en groot boek mee over het menselijk lichaam. We leerden over de taken van een huisarts, welke spullen hij wel eens gebruikt en hoe dat allemaal werkt en ook een beetje hoe je lichaam werkt.

De bloeddruk van de juf werd gemeten, er werden verbanden aangelegd en de kinderen mochten zelf hun eigen hartslag beluisteren en zuurstof meten. Heel interessant! Huisarts, dat is vast een heel interessant en afwisselend beroep.

Oktober 2020

Boek-daten in groep 3

In het kader van de kinderboekenweek mochten de kinderen allemaal hun lievelingsboek mee naar school nemen. Hier hebben ze in tweetallen over verteld. Waar gaat het over, heb je het gekregen of gekocht, welke personen spelen een rol, waarom is het je lievelingsboek? Door hierover te vertellen, breng je anderen op ideeën voor het lezen van leuke boeken. En krijg je door anderen ook weer nieuwe boeksuggesties.