De belevenissen van groep 1/2

Juli 2018

In groep 1/2E werken we de laatste dagen voor de zomervakantie rondom het thema zomer. We zijn gestart met het maken van een woordweb en een thematafel met zomerspullen. Groep 1 start en groep 1 hebben ijsjes gemaakt van crêpepapier en een bikini of zwembroek beplakt met stroken. Deze moest je meten en op de juiste plaats afknippen. Groep 2 heeft kwallen gemaakt en een werkje waarbij schrijfpatronen op zeedieren geschreven mochten worden.

Juni 2018

Verkeerswandeling met groep 1/2 e

Rondom de Jozefschool is veel te zien van verkeer: allerlei verkeersborden, 2 zebrapaden, lantaarnpalen, de stoep, haaientanden. De kinderen oefenden echt met oversteken en dat deden ze heel goed. Ze kregen op school hun verkeersdiploma!

Juni 2018

Groep 1-2D Op zoek naar tekens in het verkeer
Bij de start van ons nieuwe thema “Verkeer” gingen wij op zoek naar verkeerstekens en mochten die fotograferen. Na een korte instructie over het fototoestel gingen wij op stap. We moesten de hele tijd op het trottoir blijven. Wij kwamen niet alleen verkeersborden tegen, maar ook haaientanden en zebra’s. En dat was niet in de dierentuin. Ook zagen we een bordje met verboden voor hondenpoep, Haha. Helaas is de foto daarvan niet goed gelukt! Een andere keer gaat de juf met ons het oversteken oefenen op het zebrapad.

Juni 2018

Groep 2 van 1/2d heeft geleerd wat organen zijn en moest deze in tweetallen op hun omgetrokken lichaam verven. Een prachtig eindresultaat en veel geleerd.

Juni 2018

Afgelopen vrijdag werden de kikkers uit groep 1/2 C vrijgelaten in de sloot achter de school. Ze waren als kleine kikkervisjes de klas binnen gekomen.

Het waren er wel een stuk of 7 die vrolijk uit het bakje hun vrijheid tegemoet sprongen. We wensen ze veel plezier in de “grote kikkerwereld” zoals één van de kinderen het terecht noemde 😉

April 2018

De gymles voor koningsdag had een koninklijk tintje! Hier moet de koning over de rode loper. Een spel dat veel samenwerking nodig had, en het ging geweldig! De kinderen vonden de estafette erg spannend.

April 2018

Broodjes bakken bij thema “Voeding” groep 1-2D

Onze klassenmoeders gingen met ons deeg maken, we moesten eerst onze handen wassen. We mochten het ook zelf kneden en laten rijzen. Daarna gingen wij bolletjes rollen met een stuk deeg. We maakten er oogjes een oortjes aan, zodat het net een haasje leek. Wij hadden helemaal witte meelhanden en een witte neus! Nu moesten de bolletjes in de oven gebakken worden. Toen wij naar huis gingen kregen we een lekker, warm, eigen gemaakt broodje mee, mmmmmmm….

April 2018

Lekker picknicken met de hele groep! Het weer is tenslotte veel te lekker om binnen te blijven.

April 2018

In de huishoek speelden we “restaurantje”.Van klei maakten we allerlei gerechten. We knutselden menukaarten, place-mats en koksmutsen. Deze knutsels konden we goed gebruiken voor de “kijkochtend” in ons “mooiste restaurant aller tijden”. De gasten die kwamen kijken konden ook onze dipsaus proeven. We hebben “beschuit met muisjes” geknutseld voor het nieuwe zusje van Silvano. We hebben ook anijsmuisjes geteld en geproefd. De mama van Fenna is patissier, zij kwam vertellen hoe ze lekkere taartjes kan maken. Bij de rekenles hebben we geteld hoeveel doosjes rozijntjes er in een zak zitten en we hebben de rozijntjes eerlijk gedeeld met ons hulpvriendje. Nu zijn we bezig met een “geheime knutsel” voor onze mama’s en ook dat werkje heeft met “voeding” te maken…..sssttt

April 2018

Restaurant 5 ging open!

Op woensdag 11 april werd het restaurant van de onhandige ober opnieuw geopend. Er waren hapjes gemaakt, de tafels waren gedekt en het personeel stond klaar.

De ouders en gasten konden lekker wat drinken en eten in het restaurant van groep 1/2 e. Er waren gastvrouwen en gastheren bij de deur, de koks serveerden het eten en de bediening deelde de menukaarten en de rekeningen uit. Het was een leuke ochtend.

April 2018

Er was eens.. een ober van niks en de kinderen van groep 1/2 e gingen hem helpen!

Wat hadden de kinderen veel ideeën:

Ze gingen menukaarten maken, een lijst maken voor het  tafeldekken,  tafelkleden maken, een tafelindeling maken, bonnen maken voor het afrekenen, wie heeft er gereserveerd en bordjes met niet roken en een naambord van het restaurant. Er waren zelf kinderen die wel wilden helpen met koken.

Zou het restaurant open kunnen als de ouders en gasten woensdag komen??

April 2018

Deze weken hebben we met de hele school thema-week. Het thema dit jaar is voeding. Vandaag was er een poppenkastspel door juf Marjolein en meester Thomas. Groep 1-2B en 1-2C hebben genoten van deze voorstelling over voeding… van troepsoep naar snoepsoep.

Maart 2018

Dinsdag 13 maart gingen de kleuters van groep 1/2 e op bezoek bij boer Albert.

We hadden geluk met het weer. Er waren kalfjes van een paar dagen oud. We zagen kippen, tractors en wormen in de grond. Er werd melk en vla geproefd en er werd geroken aan hooi en grond. Hulpouders en de vrijwilligers Eva en Britt, die de natuurouders helpen, bedankt!

Maart 2018

Afgelopen vrijdag (9 maart) konden de papa’s en de mama’s een Kanjerles bijwonen in groep 1/2 C. Er waren maar liefst 9 ouders aanwezig, die zich hebben laten informeren over de Kanjertraining op de Jozefschool. We hebben een verhaal gelezen, we hebben het gehad over de verschillende kleuren petjes, we hebben feest gevierd dat we zulke enorme kanjers in de klas hebben en we hebben ook nog eens laten zien dat we te vertrouwen zijn. Al met al een leuke en leerzame les voor iedereen!
Papa’s en mama’s, bedankt voor jullie aanwezigheid!
En kinderen van groep 1/2 C, bedankt voor de goede uitleg en de prachtige voorbeelden!

Februari 2018

Spelletjes spelen in groep 1/2 C
Op vrijdag 23 februari mochten de kinderen een spelletje van thuis mee nemen. Wat is er leuk gespeeld en wat ging de samenwerking goed! De foto’s spreken voor zich 😃

Voor iedereen een fijne vakantie!

Februari 2018

De afgelopen weken werkten de kleuters van groep 1/2 e aan het thema communicatie. Op welke manieren kun je contact hebben met elkaar, praten, bellen, mailen, schrijven, etc. In de bouwhoek maakten de kinderen een echte boekenkast en passen de boeken er wel in? Groep 2 schreven in een andere taal, Chinees!! Er was een heuse boekwinkel/postkantoor in de klas, waar je boeken en postzegels kon kopen. Brieven kon schrijven en enveloppen waren om te beschrijven. En we stuurden echte Valentijnspost naar onze familie en zieken klasgenootjes, niet met een postzegel, maar met een kus erop.

Februari 2018

Thema communicatie

Groep 1b knutselde mobiele telefoons.
Nog nat van de plaksel werden ze meteen getest 😉

Februari 2018

Max en Siem hebben goed samengewerkt op het digibord.

Februari 2018

Wij genieten nog even na van de carnaval, we hebben neuzen gemaakt voor komend weekend. De vliegtuigjes van carnaval, daar spelen we nog even mee buiten, lekker in de wind!

Februari 2018

Met carnaval heeft Bram de prijs gewonnen bij het woordraden, juf Lisette komt het goede nieuws en de kika-beer brengen!

Februari 2018

Groep 1-2 D is klaar voor het Carnaval!

Februari 2018

Kring met raai de kraai, we proberen de nieuwe kleuterpleinmethode uit.

Januari 2018

Thema Communicatie

De kinderen van gr D gingen op pad met fototoestel. Natuurlijk vertelde de juf eerst welke knopjes je moest gebruiken en dat je het fototoestel goed moest vasthouden met een lusje om je pols. We gingen op zoek naar dingen die “ons iets vertellen” bijv. een klok, een reclamebord, een verkeersbord. We ontdekten wel dat er vaak letters en cijfers worden gebruikt.

December 2017

Groep 1-2 E speelt lekker in de sneeuw.

December 2017

Er worden in de bouwhoek kerstbomen gebouwd, in de rekenhoek kerstballen gevormd van halve cirkels, kwart en achtste cirkels en ook de strijkkralen zijn erg in trek om mooie kerstversiersels van te maken.

December 2017

Groep 1-2B speelt vaak het spel “ mix en ruil”,dit keer gingen we getalkaartjes en kerstbomen met getallen onderling ruilen en benoemen. Daarna gingen we “mix en koppel” doen: we moesten het getal van het kaartje op de kerstboom zoeken en een tweetal vormen. Het allermoeilijkste was om in de volgorde van 1 naar 10 te gaan staan. Maar kijk eens op de foto: het is gelukt!

December 2017

De Sinterklaastijd zit er weer op.
Er is door groep 1/2 c weer hard gewerkt en geknutseld over piet en Sinterklaas.

December 2017

Afgelopen maandag 4 december waren er twee bakmoeders. Die hebben met de bakpietjes uit groep 1/2 c pepernoten gebakken. De bakpietjes waren allemaal geslaagd voor het bakken van pepernoten. De pepernoten zagen er erg mooi uit en waren erg lekker.

November 2017

Groep 2B heeft vandaag in groepjes een “reuzenkleurplaat” ingekleurd.
Eerst moesten ze overleggen en de taken verdelen.
Daarna gingen ze aan de slag met stiften : wat worden de “Sintposters” mooi.

November 2017

In groep 1-2 E is de Sintknutselhoek erg populair. De kinderen maken stoomboten, soms twee dagen lang. Groep 2 mocht als schrijfoefening, fijne motoriek zichzelf omtoveren tot Piet. Ze waren erg enthousiast, en mochten het resultaat direct mee naar huis nemen om het thuis in de Sint tijd te kunnen ophangen.

November 2017

Vanmorgen (vrijdag 17-11) werden pakjes op het schoolplein gevonden. Door iemand uit groep 1/2 C werd een cadeautje voor Saskia gevonden.
Er werd een plan bedacht: we zetten onze schoen en zingen heel hard een liedje. Dan horen ze ons vast vanaf de zee en weten Sint en zijn Pieten welke kant ze op moeten varen. We doen er ook nog een mooie tekening bij en nu maar hopen dat de boot morgen aankomt en dat ons plan heeft gewerkt.

November 2017

Heraut Claudia begon het thema met een belangrijke boodschap, de kinderen gingen werken en spelen over de Middeleeuwen, de tijd van de ridders en de jonkvrouwen. Groep 2 maakten echte helmen en jonkvrouw hoeden. De kinderen bouwden kastelen, tekenden hun eigen kasteel, deden rekenspellen zoals paardenraces, speelden ridder in de huishoek en gingen met de heraut woordenstukjes klappen.Als hoogtepunt waren de kinderen koksmaatjes in de voorstelling over de Middeleeuwen op de culturele dag!

November 2017

Thema ridders en jonkvrouwen.
Mooie schattorens van groep 2E.

November 2017

De ridders en jonkvrouwen van groep 1-2D

November 2017

We hebben dit thema echte ridders en jonkvrouwen in ons kasteel in de klas wonen.

November 2017

Gezinsviering 5 november

Jort, Pom, Silvano, Mia, Luca, Sarah, Justus en Siem hebben hard gewerkt aan de eerste tekening uit het boek “Kikker en vreemdeling”.
Ze zijn trots op het resultaat.

November 2017

We hebben veel bouwkanjers in groep 1/2 c. Knap hè!

Oktober 2017

Groep 1/2 c is op herfstpad geweest.
Het was een gezellige en leerzame ochtend.

Oktober 2017

Dinsdagmiddag 31 oktober liepen de kinderen van groep 1/2 e het kabouterpad rond de school en de kerk. Elke kabouter droeg een andere kleur puntmuts en bij elke kabouter leerden ze meer over de herfst.
Oktober 2017

Het is herfst:de blaadjes vallen.
De kinderen van groep 1/2 b hebben donderdag op het zandbakplein bladeren verzameld. Ze gingen met bezems en harken hopen maken met bladeren, zodat ze deze met stoffer en blik of  hun handen konden pakken. Toen alle emmers en kruiwagens vol waren zijn we met z’n allen naar de compost hoop gegaan om de bladeren daar achter te laten.

Oktober 2017

Op woensdag 18 oktober vierden juf Dagmar en juf Claudia hun juffen verjaardag. Het was een vet griezelfeest: we gooiden punten in een spinnen web, maakten een spinnenhoed, dronken groen limonade, speelden bingo, hadden enge dingen in een voeldoos en deden een spinnen race. En als afsluiting dansten we op het lied Gruwelijk eng. Kinderen en hulpouders dank voor de gezellig enge ochtend!

Oktober 2017

Schatkaarten

De kinderen van groep 2 kregen een schatkaart van Pompom. Met deze schatkaart vonden ze een schat in de klas. Om de schat veilig te bewaren verstopten alle kinderen van groep 2 één gouden toversteen. Dit deden ze met een plattegrond om de schat wel terug te kunnen vinden. Nadat alle toverstenen verstopt waren gingen we de schatkaarten testen. De kinderen gingen in tweetallen de ene schatkaart uitproberen en de andere schatkaart uitproberen. Gelukkig zijn alle schatten gevonden!!

Oktober 2017

Schatten zoeken en verzamelen in groep 1/2 e:

Met het thema Schatten van een proef-methode Schatkist 3 gingen de kinderen op avontuur met Pompom en Loeloe. Ze gingen hun mooiste schatten mee naar school nemen en over vertellen. Om de schatten te bewaren maakten we schatkistbewaarder en praatten we over hoe je schatten nog meer kon bewaren. Gingen op letter reis met Zoem de bij en speelden een dobbelstenen bingo. Alle avonturen hebben we voor Pompom in een dagboek getekend en geschreven!

September 2017

Woensdag 4 oktober hebben juf Marry en juf Lin hun verjaardag gevierd. Het was een gezellige, maar ook griezelige ochtend. We hebben spelletjes gespeeld die te maken hadden met spinnen, spoken en griezelen.

September 2017

Nog een paar dagen en dan staan de schooldeuren weer wagenwijd open voor alle kinderen en ouders

Alle meesters en juffen zijn hard aan het werk om de lokalen weer klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Wij hebben er zin in! Tot maandag!

Jozefschool