Groep 1/2

De belevenissen van groep 1/2

December 2018

De donkere dagen voor Kerst in groep 1-2A ‘S Morgens als het nog donker is gaan wij gezellig bij de open haard zitten en luisteren we naar kerstliedjes. Ook mogen we een kerstboek pakken en gaan “lezen”. Als wij een mooi boek hebben ontdekt gaat de juf het prentenboek voorlezen. Na afloop bedenken we een wens voor de hele klas en mag iemand de kaars uitblazen.

November 2018

In groep 1/2e hadden we weer een super leuke, gezellige en leerzame ochtend op de pietenschool. Met de hulp van enkele pietenouders hebben we een pepernoten bingo gedaan, Americo geknutseld, Sinterklaas dobbelspel en Sint en piet bordspel gedaan. In de gymzaal mochten we op de daken klimmen en cadeaus door de schoorsteen gooien. We hebben goed ons best gedaan en zijn klaar om echte pieten te zijn.

November 2018

Groep 1/2 ging naar de bibliotheek in Aalsmeer. We hebben geluisterd naar een prentenboek over de herfst. We hebben ook spelletjes gedaan die met het boek te maken hadden. Het was erg leuk en leerzaam.

November 2018

De kleuters op de jozefschool hebben een kabouterpad gelopen in de groene omgeving van de Jozefschool en de kerk aan de Stommeerweg.  Onder begeleiding van ouders hebben ze van alles ontdekt. Zo was er kabouterjam, gemaakt door de kabouters zelf met bosvruchten. Ook konden ze vliegen met veren van verschillende vrienden van de kabouters rondom de zandbak. Wat voel je dan als je flink wappert met de veren? Tellen en letters maken met dennenappels belangrijk voor de kabouters en leuk voor ons! Door de kou waren er weinig slakken, maar we hebben er wel een kunnen bewonderen( en een beetje natgemaakt met een plantenspuit, wat gebeurt er dan, gaat hij graag lopen in de regen?) De voeldoos, raadt wat er aan herfstspullen inzit, en we hebben ook geluisterd naar regen op een paraplu. Er waren erg veel helicoptertjes, zaadjes om mee te gooien. Kortom, het was een heerlijke herfstdag, vol ervaringen met ‘hoofd, hart en hand.’

Oktober 2018

De kinderen van groep 1/2 C werkten aan het thema Nieuw schooljaar van de nieuwe kleutermethode Kleuterplein. Er was een schoolhoek waar de kinderen juf en meester speelden met een zelfgemaakt computer op hun bureau. De Kanjertraining ging weer beginnen. De kinderen knutselende potloden en maakten scholen van hout. Ze liepen rond in de school en leerden over de naam van de school en ons logo. Ook zagen ze directeur Antoine in zijn kantoor aan het werk. Ze oefenden hoe alles in het lokaal heet in het Engels; chair, table, pencil en paper, etc. Ook werd er geleerd om samen te werken.

Juli 2018

In groep 1/2E werken we de laatste dagen voor de zomervakantie rondom het thema zomer. We zijn gestart met het maken van een woordweb en een thematafel met zomerspullen. Groep 1 start en groep 1 hebben ijsjes gemaakt van crêpepapier en een bikini of zwembroek beplakt met stroken. Deze moest je meten en op de juiste plaats afknippen. Groep 2 heeft kwallen gemaakt en een werkje waarbij schrijfpatronen op zeedieren geschreven mochten worden.

Juni 2018

Verkeerswandeling met groep 1/2 e

Rondom de Jozefschool is veel te zien van verkeer: allerlei verkeersborden, 2 zebrapaden, lantaarnpalen, de stoep, haaientanden. De kinderen oefenden echt met oversteken en dat deden ze heel goed. Ze kregen op school hun verkeersdiploma!

Juni 2018

Groep 1-2D Op zoek naar tekens in het verkeer
Bij de start van ons nieuwe thema “Verkeer” gingen wij op zoek naar verkeerstekens en mochten die fotograferen. Na een korte instructie over het fototoestel gingen wij op stap. We moesten de hele tijd op het trottoir blijven. Wij kwamen niet alleen verkeersborden tegen, maar ook haaientanden en zebra’s. En dat was niet in de dierentuin. Ook zagen we een bordje met verboden voor hondenpoep, Haha. Helaas is de foto daarvan niet goed gelukt! Een andere keer gaat de juf met ons het oversteken oefenen op het zebrapad.

Juni 2018

Groep 2 van 1/2d heeft geleerd wat organen zijn en moest deze in tweetallen op hun omgetrokken lichaam verven. Een prachtig eindresultaat en veel geleerd.

Juni 2018

Afgelopen vrijdag werden de kikkers uit groep 1/2 C vrijgelaten in de sloot achter de school. Ze waren als kleine kikkervisjes de klas binnen gekomen.

Het waren er wel een stuk of 7 die vrolijk uit het bakje hun vrijheid tegemoet sprongen. We wensen ze veel plezier in de “grote kikkerwereld” zoals één van de kinderen het terecht noemde 😉

April 2018

De gymles voor koningsdag had een koninklijk tintje! Hier moet de koning over de rode loper. Een spel dat veel samenwerking nodig had, en het ging geweldig! De kinderen vonden de estafette erg spannend.

April 2018

Broodjes bakken bij thema “Voeding” groep 1-2D

Onze klassenmoeders gingen met ons deeg maken, we moesten eerst onze handen wassen. We mochten het ook zelf kneden en laten rijzen. Daarna gingen wij bolletjes rollen met een stuk deeg. We maakten er oogjes een oortjes aan, zodat het net een haasje leek. Wij hadden helemaal witte meelhanden en een witte neus! Nu moesten de bolletjes in de oven gebakken worden. Toen wij naar huis gingen kregen we een lekker, warm, eigen gemaakt broodje mee, mmmmmmm….

April 2018

Lekker picknicken met de hele groep! Het weer is tenslotte veel te lekker om binnen te blijven.

April 2018

In de huishoek speelden we “restaurantje”.Van klei maakten we allerlei gerechten. We knutselden menukaarten, place-mats en koksmutsen. Deze knutsels konden we goed gebruiken voor de “kijkochtend” in ons “mooiste restaurant aller tijden”. De gasten die kwamen kijken konden ook onze dipsaus proeven. We hebben “beschuit met muisjes” geknutseld voor het nieuwe zusje van Silvano. We hebben ook anijsmuisjes geteld en geproefd. De mama van Fenna is patissier, zij kwam vertellen hoe ze lekkere taartjes kan maken. Bij de rekenles hebben we geteld hoeveel doosjes rozijntjes er in een zak zitten en we hebben de rozijntjes eerlijk gedeeld met ons hulpvriendje. Nu zijn we bezig met een “geheime knutsel” voor onze mama’s en ook dat werkje heeft met “voeding” te maken…..sssttt

April 2018

Restaurant 5 ging open!

Op woensdag 11 april werd het restaurant van de onhandige ober opnieuw geopend. Er waren hapjes gemaakt, de tafels waren gedekt en het personeel stond klaar.

De ouders en gasten konden lekker wat drinken en eten in het restaurant van groep 1/2 e. Er waren gastvrouwen en gastheren bij de deur, de koks serveerden het eten en de bediening deelde de menukaarten en de rekeningen uit. Het was een leuke ochtend.

April 2018

Er was eens.. een ober van niks en de kinderen van groep 1/2 e gingen hem helpen!

Wat hadden de kinderen veel ideeën:

Ze gingen menukaarten maken, een lijst maken voor het  tafeldekken,  tafelkleden maken, een tafelindeling maken, bonnen maken voor het afrekenen, wie heeft er gereserveerd en bordjes met niet roken en een naambord van het restaurant. Er waren zelf kinderen die wel wilden helpen met koken.

Zou het restaurant open kunnen als de ouders en gasten woensdag komen??

April 2018

Deze weken hebben we met de hele school thema-week. Het thema dit jaar is voeding. Vandaag was er een poppenkastspel door juf Marjolein en meester Thomas. Groep 1-2B en 1-2C hebben genoten van deze voorstelling over voeding… van troepsoep naar snoepsoep.

Maart 2018

Dinsdag 13 maart gingen de kleuters van groep 1/2 e op bezoek bij boer Albert.

We hadden geluk met het weer. Er waren kalfjes van een paar dagen oud. We zagen kippen, tractors en wormen in de grond. Er werd melk en vla geproefd en er werd geroken aan hooi en grond. Hulpouders en de vrijwilligers Eva en Britt, die de natuurouders helpen, bedankt!

Maart 2018

Afgelopen vrijdag (9 maart) konden de papa’s en de mama’s een Kanjerles bijwonen in groep 1/2 C. Er waren maar liefst 9 ouders aanwezig, die zich hebben laten informeren over de Kanjertraining op de Jozefschool. We hebben een verhaal gelezen, we hebben het gehad over de verschillende kleuren petjes, we hebben feest gevierd dat we zulke enorme kanjers in de klas hebben en we hebben ook nog eens laten zien dat we te vertrouwen zijn. Al met al een leuke en leerzame les voor iedereen!
Papa’s en mama’s, bedankt voor jullie aanwezigheid!
En kinderen van groep 1/2 C, bedankt voor de goede uitleg en de prachtige voorbeelden!

Februari 2018

Spelletjes spelen in groep 1/2 C
Op vrijdag 23 februari mochten de kinderen een spelletje van thuis mee nemen. Wat is er leuk gespeeld en wat ging de samenwerking goed! De foto’s spreken voor zich 😃

Voor iedereen een fijne vakantie!

Februari 2018

De afgelopen weken werkten de kleuters van groep 1/2 e aan het thema communicatie. Op welke manieren kun je contact hebben met elkaar, praten, bellen, mailen, schrijven, etc. In de bouwhoek maakten de kinderen een echte boekenkast en passen de boeken er wel in? Groep 2 schreven in een andere taal, Chinees!! Er was een heuse boekwinkel/postkantoor in de klas, waar je boeken en postzegels kon kopen. Brieven kon schrijven en enveloppen waren om te beschrijven. En we stuurden echte Valentijnspost naar onze familie en zieken klasgenootjes, niet met een postzegel, maar met een kus erop.

Februari 2018

Thema communicatie

Groep 1b knutselde mobiele telefoons.
Nog nat van de plaksel werden ze meteen getest 😉

Februari 2018

Max en Siem hebben goed samengewerkt op het digibord.

Februari 2018

Wij genieten nog even na van de carnaval, we hebben neuzen gemaakt voor komend weekend. De vliegtuigjes van carnaval, daar spelen we nog even mee buiten, lekker in de wind!

Februari 2018

Met carnaval heeft Bram de prijs gewonnen bij het woordraden, juf Lisette komt het goede nieuws en de kika-beer brengen!

Februari 2018

Groep 1-2 D is klaar voor het Carnaval!

Februari 2018

Kring met raai de kraai, we proberen de nieuwe kleuterpleinmethode uit.

Januari 2018

Thema Communicatie

De kinderen van gr D gingen op pad met fototoestel. Natuurlijk vertelde de juf eerst welke knopjes je moest gebruiken en dat je het fototoestel goed moest vasthouden met een lusje om je pols. We gingen op zoek naar dingen die “ons iets vertellen” bijv. een klok, een reclamebord, een verkeersbord. We ontdekten wel dat er vaak letters en cijfers worden gebruikt.