De belevenissen van groep 1/2

Maart 2020

Opening bijenhotel
In de zintuigenberm van onze school is een bijenhotel opgehangen. Vandaag was de officiële opening in het bijzijn van groep 1-2 e. Het bijenhotel is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met wilde bijen en hoe ze leven. Het hotel biedt schuil- en nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheden. De wilde bij wordt met uitsterven bedreigd, terwijl ze belangrijk zijn voor bijvoorbeeld de groei van appels en peren en ander fruit. Het bijenhotel kan aan de zijkant open. Je ziet dan de doorzichtige buisjes waarin de bijen hun eitjes kunnen leggen. Het bijenhotel is geschonken door de provincie Noord-Holland en is gerealiseerd door Stichting Bijenvrienden. We zijn er blij mee!

Maart 2020

Afgelopen donderdag zijn er drie groepen 1/2 naar de bieb geweest. De kinderen hebben naar het verhaal van Diepzeedokter Diederik geluisterd en daarna mochten ze het naspelen. Ook hebben ze lekker gesnuffeld in de boekenbakken.

Februari 2020

Groep 1/2 C werkten enkele weken aan het thema Museum. Behalve het museum Oude Raadhuis bezoeken, maakten de kinderen ook zelf veel kunst. Tekenen van een zelfportret net als Rembrandt, samen een bekend schilderij naschilderen, schilderen als Kandinsky, beeld maken van ijzerdraad en klei en een Mondriaan namaken op papier met vormen. Dit alles werd onder andere tentoongesteld in de museumhoek in de klas. Ook werden er letter beelden gemaakt met hun eigen lijf.

Februari 2020

Groep 1/2 A heeft vandaag de letterwiel afgesloten met het bakken van letterkoekjes.

Januari 2020

Vandaag zijn de kleutergroepen naar het Oude Raadhuis geweest om de expositie “Aan tafel” te bezoeken. Heleen van Haaften van het KCA vertelde de kinderen over hoe men vroeger at aan gedekte tafels, met linnen servetten, juskommen, eierdopjes en botervloten. We werken deze weken over thema “Museum”, dus de excursie sprak erg aan!

December 2019

De kleuters hebben pietengym gedaan met juf Simone. De kinderen hadden al geoefend en vandaag was voor het diploma. Alle kinderen hebben over een schuin dak gelopen, om schoorstenen heen gestapt, van daken gesprongen, zak gelopen, kunstjes gedaan en nog veel meer. Als kers op de taart was er ook nog bezoek van echte veegpieten die meededen en hielpen in de les. De pieten vonden dat alle kinderen goed hadden gewerkt, en hebben alle kinderen hun diploma gebracht!

Oktober 2019

Veilig oversteken
In de klas hebben we een filmpje bekeken over verkeerstekens en hoe je moet oversteken. Daarna ging de juf uitleggen hoe je een fototoestel moet gebruiken. Ook goed vasthouden en het lusje om je pols. Niet de hele tijd aan laten staan, want dan gaat de batterij leeg. We kregen hesjes aan, zodat iedereen ons goed kon zien. Toen moesten we bij het zebrapad gaan staan, goed links-rechts-links kijken en als er geen verkeer komt mag je oversteken. Dan ging het volgende groepje. Als je aan de overkant was, moest je kijken of je verkeerstekens zag en deze op de foto zetten. We zagen verkeersborden voor fietspad en voetgangerspad en woonerf, maar ook haaientanden. Als je 1 foto gemaakt had mocht je maatje, om de beurt. Dan gingen wij weer naar het volgende kruispunt om over te steken. Er staan niet overal zebrapaden en daar moet je ook kunnen oversteken. We hebben het wel 5x gedaan! Ook kregen we een kaart van Veilig Verkeer mee om thuis te laten zien. De volgende dag had de juf de foto s op het Digibord gezet en gingen we ze bekijken.

Oktober 2019

Groep 1/2C sloot het thema vervoer af met een verkeerswandeling rond de school. Kwamen onze reflecterende hesjes weer goed van pas! De kinderen leerden oversteken, zagen verschillende verkeersborden en liepen over haaientanden. Iedereen kreeg een mooie kaart als beloning met tips over hoe je veilig kunt oversteken.

Oktober 2019

Vandaag keken de kleuters hun ogen uit in Fietsenwinkel Waning. Er werden verschillende soorten fietsen bekeken, foto’s gemaakt van fietsonderdelen en accessoires. In de werkplaats weren banden opgepompt! Een leerzaam uitje passend bij het thema vervoer, dank juf Leonie voor de organisatie.

Oktober 2019

De kinderen wegen gevonden eikels op het kleuterplein.

September 2019

Er stond een heel grote vrachtwagen op het parkeerterrein en die mochten wij gaan bekijken. Eerst hebben we er eens omheen gelopen en we telden wel 18 wielen. Achteraan zaten er steeds 2 wielen bij elkaar. Allemaal om de zware betonmolen te kunnen dragen. De chauffeur liet ons de spiegels van de vrachtwagen zien en vertelde dat hij ons niet altijd goed kon zien. Daarom moeten we heel goed opletten en niet achter de auto gaan staan. Als de vrachtwagen achteruit gaat rijden, dan gaat hij piepen en er gaat een witte lamp branden. Sommige andere auto s doen dat ook. Dan weet je dat je uit de weg moet gaan. We mochten ook even achter het stuur zitten, dat was best een hele klim.  De chauffeur was zo sterk, hij tilde ons een voor een omhoog!

September 2019

Naar de supermarkt

In kader van het thema “de Winkel” bezochten wij de supermarkt in het dorp. Dat was voor ons nog een aardige tippel in de miezer regen. Maar met capuchon op en regenjas werden we niet al te nat. Bij de supermarkt gingen we niet door de gewone ingang, we mochten door de vrachtingang. Daar konden we “achter de schermen” kijken in het magazijn.
We werden rondgeleid door mevrouw José van de AH. Zo konden we zien waar de karren met voorraad werden uitgeladen en waar het werd bewaard. In de koeling en vriezer mochten we voelen hoe koud het was.
Daardoor moesten ook heel veel kinderen naar de WC.
De dozen worden fijn gemalen in een machine en daar maken ze weer nieuw karton van. Je mag niet op de machine klimmen want dat is gevaarlijk. Ook de lege plastic flessen worden verzameld en hergebruikt. We hadden lege flessen meegenomen en konden zien wat er gebeurde met de flessen bij de automaat.
Ook konden we zien hoe het brood werd gesneden. Daarna keken we in de winkel bij de groente en fruitafdeling en bij de kassa.
Tot slot kregen we een AH-hoedje en een lekkere appel en een kleurplaat. We kregen allemaal ook nog een joekel van een hamstertas met een flesje water. De begeleiders kregen een doosje bonbons.
We werden dus erg verwend en vonden het heel leuk dat we bij AH mochten kijken op plaatsen waar je anders niet mag komen.