De belevenissen van groep 1/2

April 2019

Wat hebben we weer een plezier gehad afgelopen woensdag toen wij (juf Claudia en juf Dominique) onze verjaardag aan het vieren waren! Bedankt lieve kinderen en ouders uit groep 1/2c! Bekijk alle foto’s in ons fotoalbum.

April 2019

De dierenverzorgster legde ons uit dat de dieren kunnen schrikken als we hard gaan rennen of gillen. En als de dieren bang zijn kunnen ze je krabben of bijten. Dat wilden wij natuurlijk niet. Ook moesten we goed op ons eten en drinken letten, want de geitjes pakken het zo uit je hand.
Meneer de Pauw had allemaal opdrachten klaar gezet, zoals poep bekijken en ruiken. Aan vachtjes voelen en met grote oren luisteren naar geluiden. De geitjes waren helemaal niet bang en de konijnen mochten we ook aaien. Daarna was het tijd voor water drinken en de ouders kregen koffie of thee. Op het eind mochten we spelen in de zandbak of speelplaats.
De ouders brachten ons in de auto weer veilig terug naar school.

Maart 2019

Lentewandeling

Groep 1/2a heeft een lentewandeling gemaakt.

We hebben rond de school gezocht naar allerlei dingen die met de lente te maken hebben.

Het was een leerzame wandeling!

Maart 2019

Verhaaltje breien

In groep 1/2a werken wij met het boek Rupsje Nooitgenoeg.
Het gaat over een kleine hongerige rups die heel veel gaat eten om vervolgens in een cocon te gaan. Twee weken later is de rups veranderd in een wonderschone vlinder!

De kinderen van 1/2a kunnen dit verhaal al heel goed navertellen. Ze deden dit met behulp van een bolletje wol, steeds vertelde iemand een stukje en dan gooide hij of zij het bolletje wol verder. Zo kregen we uiteindelijk een heel mooi web!

Maart 2019

Afgelopen weken hebben wij hard gewerkt aan het thema ‘mindset’. Hierbij hebben wij geleerd dat je kan denken zoals ‘fixie’ of als ‘growie’. Het grootste verschil tussen de twee is dat ‘growie’ blijft proberen beter te worden in een vaardigheid, waar ‘fixie’ vaak denkt dat hij iets niet kan omdat het hem niet in één keer lukt. Om het eigenaarschap van het leren te vergroten is aan de kinderen gevraagd wat zij graag wilde leren. Vanuit deze antwoorden heeft 1/2c de klas en de lessen ingericht.

Maart 2019

Les media wijsheid voor groep 1/2 C

Juf Carolien van de bibliotheek Aalsmeer kwam een prentenboek voorlezen Bruno heeft wel 100 vrienden. Een beer Bruno vindt een mobiele telefoon en zit er de hele tijd op te spelen. Hij heeft wel meer dan 100 vrienden, maar geen tijd meer voor zijn echte vrienden. Dan is de telefoon leeg en is beer verdrietig en zijn echte vrienden troosten hem. Hij heeft ze gemist!
Daarna maakten de kinderen een vriendenboek bladzijde over het verhaal en mobieltjes. Wat kun je doen op een mobiele telefoon? Zit er een code op en waarom? Vraag eerst of je op een mobiele telefoon mag van papa, mamma of broer of zus. En we keken een filmpje over het prentenboek.

December 2018

De donkere dagen voor Kerst in groep 1-2A ‘S Morgens als het nog donker is gaan wij gezellig bij de open haard zitten en luisteren we naar kerstliedjes. Ook mogen we een kerstboek pakken en gaan “lezen”. Als wij een mooi boek hebben ontdekt gaat de juf het prentenboek voorlezen. Na afloop bedenken we een wens voor de hele klas en mag iemand de kaars uitblazen.

November 2018

In groep 1/2e hadden we weer een super leuke, gezellige en leerzame ochtend op de pietenschool. Met de hulp van enkele pietenouders hebben we een pepernoten bingo gedaan, Americo geknutseld, Sinterklaas dobbelspel en Sint en piet bordspel gedaan. In de gymzaal mochten we op de daken klimmen en cadeaus door de schoorsteen gooien. We hebben goed ons best gedaan en zijn klaar om echte pieten te zijn.

November 2018

Groep 1/2 ging naar de bibliotheek in Aalsmeer. We hebben geluisterd naar een prentenboek over de herfst. We hebben ook spelletjes gedaan die met het boek te maken hadden. Het was erg leuk en leerzaam.

November 2018

De kleuters op de jozefschool hebben een kabouterpad gelopen in de groene omgeving van de Jozefschool en de kerk aan de Stommeerweg.  Onder begeleiding van ouders hebben ze van alles ontdekt. Zo was er kabouterjam, gemaakt door de kabouters zelf met bosvruchten. Ook konden ze vliegen met veren van verschillende vrienden van de kabouters rondom de zandbak. Wat voel je dan als je flink wappert met de veren? Tellen en letters maken met dennenappels belangrijk voor de kabouters en leuk voor ons! Door de kou waren er weinig slakken, maar we hebben er wel een kunnen bewonderen( en een beetje natgemaakt met een plantenspuit, wat gebeurt er dan, gaat hij graag lopen in de regen?) De voeldoos, raadt wat er aan herfstspullen inzit, en we hebben ook geluisterd naar regen op een paraplu. Er waren erg veel helicoptertjes, zaadjes om mee te gooien. Kortom, het was een heerlijke herfstdag, vol ervaringen met ‘hoofd, hart en hand.’

Oktober 2018

De kinderen van groep 1/2 C werkten aan het thema Nieuw schooljaar van de nieuwe kleutermethode Kleuterplein. Er was een schoolhoek waar de kinderen juf en meester speelden met een zelfgemaakt computer op hun bureau. De Kanjertraining ging weer beginnen. De kinderen knutselende potloden en maakten scholen van hout. Ze liepen rond in de school en leerden over de naam van de school en ons logo. Ook zagen ze directeur Antoine in zijn kantoor aan het werk. Ze oefenden hoe alles in het lokaal heet in het Engels; chair, table, pencil en paper, etc. Ook werd er geleerd om samen te werken.

Juli 2018

In groep 1/2E werken we de laatste dagen voor de zomervakantie rondom het thema zomer. We zijn gestart met het maken van een woordweb en een thematafel met zomerspullen. Groep 1 start en groep 1 hebben ijsjes gemaakt van crêpepapier en een bikini of zwembroek beplakt met stroken. Deze moest je meten en op de juiste plaats afknippen. Groep 2 heeft kwallen gemaakt en een werkje waarbij schrijfpatronen op zeedieren geschreven mochten worden.

Juni 2018

Verkeerswandeling met groep 1/2 e

Rondom de Jozefschool is veel te zien van verkeer: allerlei verkeersborden, 2 zebrapaden, lantaarnpalen, de stoep, haaientanden. De kinderen oefenden echt met oversteken en dat deden ze heel goed. Ze kregen op school hun verkeersdiploma!

Juni 2018

Groep 1-2D Op zoek naar tekens in het verkeer
Bij de start van ons nieuwe thema “Verkeer” gingen wij op zoek naar verkeerstekens en mochten die fotograferen. Na een korte instructie over het fototoestel gingen wij op stap. We moesten de hele tijd op het trottoir blijven. Wij kwamen niet alleen verkeersborden tegen, maar ook haaientanden en zebra’s. En dat was niet in de dierentuin. Ook zagen we een bordje met verboden voor hondenpoep, Haha. Helaas is de foto daarvan niet goed gelukt! Een andere keer gaat de juf met ons het oversteken oefenen op het zebrapad.

Juni 2018

Groep 2 van 1/2d heeft geleerd wat organen zijn en moest deze in tweetallen op hun omgetrokken lichaam verven. Een prachtig eindresultaat en veel geleerd.

Juni 2018

Afgelopen vrijdag werden de kikkers uit groep 1/2 C vrijgelaten in de sloot achter de school. Ze waren als kleine kikkervisjes de klas binnen gekomen.

Het waren er wel een stuk of 7 die vrolijk uit het bakje hun vrijheid tegemoet sprongen. We wensen ze veel plezier in de “grote kikkerwereld” zoals één van de kinderen het terecht noemde 😉

April 2018

De gymles voor koningsdag had een koninklijk tintje! Hier moet de koning over de rode loper. Een spel dat veel samenwerking nodig had, en het ging geweldig! De kinderen vonden de estafette erg spannend.

April 2018

Broodjes bakken bij thema “Voeding” groep 1-2D

Onze klassenmoeders gingen met ons deeg maken, we moesten eerst onze handen wassen. We mochten het ook zelf kneden en laten rijzen. Daarna gingen wij bolletjes rollen met een stuk deeg. We maakten er oogjes een oortjes aan, zodat het net een haasje leek. Wij hadden helemaal witte meelhanden en een witte neus! Nu moesten de bolletjes in de oven gebakken worden. Toen wij naar huis gingen kregen we een lekker, warm, eigen gemaakt broodje mee, mmmmmmm….

April 2018

Lekker picknicken met de hele groep! Het weer is tenslotte veel te lekker om binnen te blijven.

April 2018

In de huishoek speelden we “restaurantje”.Van klei maakten we allerlei gerechten. We knutselden menukaarten, place-mats en koksmutsen. Deze knutsels konden we goed gebruiken voor de “kijkochtend” in ons “mooiste restaurant aller tijden”. De gasten die kwamen kijken konden ook onze dipsaus proeven. We hebben “beschuit met muisjes” geknutseld voor het nieuwe zusje van Silvano. We hebben ook anijsmuisjes geteld en geproefd. De mama van Fenna is patissier, zij kwam vertellen hoe ze lekkere taartjes kan maken. Bij de rekenles hebben we geteld hoeveel doosjes rozijntjes er in een zak zitten en we hebben de rozijntjes eerlijk gedeeld met ons hulpvriendje. Nu zijn we bezig met een “geheime knutsel” voor onze mama’s en ook dat werkje heeft met “voeding” te maken…..sssttt

April 2018

Restaurant 5 ging open!

Op woensdag 11 april werd het restaurant van de onhandige ober opnieuw geopend. Er waren hapjes gemaakt, de tafels waren gedekt en het personeel stond klaar.

De ouders en gasten konden lekker wat drinken en eten in het restaurant van groep 1/2 e. Er waren gastvrouwen en gastheren bij de deur, de koks serveerden het eten en de bediening deelde de menukaarten en de rekeningen uit. Het was een leuke ochtend.

April 2018

Er was eens.. een ober van niks en de kinderen van groep 1/2 e gingen hem helpen!

Wat hadden de kinderen veel ideeën:

Ze gingen menukaarten maken, een lijst maken voor het  tafeldekken,  tafelkleden maken, een tafelindeling maken, bonnen maken voor het afrekenen, wie heeft er gereserveerd en bordjes met niet roken en een naambord van het restaurant. Er waren zelf kinderen die wel wilden helpen met koken.

Zou het restaurant open kunnen als de ouders en gasten woensdag komen??

April 2018

Deze weken hebben we met de hele school thema-week. Het thema dit jaar is voeding. Vandaag was er een poppenkastspel door juf Marjolein en meester Thomas. Groep 1-2B en 1-2C hebben genoten van deze voorstelling over voeding… van troepsoep naar snoepsoep.