Natuuronderwijs

NME

Speciaal op de Jozefschool is het Natuur en Milieu Educatie programma.

Met behulp van diverse ouders zorgt het NME team elk jaar voor nieuwe activiteiten. Er is een tuin en een wilde berm waar kinderen onderzoekjes kunnen doen, maar ook verschillende excursies in de groepen, en andere activiteiten, gaan uit van de NME werkgroep.

Groep 6 in de moestuin
Groep 6 onderhoudt, met de natuurouders, een eigen moestuintje. Wekelijks wordt er door een groepje leerlingen aan gewerkt. Zij maken een verslagje en vertellen in de klas wat ze gedaan, gezien en geleerd hebben. Dit gaat van planten en zaaien tot het oogsten. De oogst wordt met de hele klas gedeeld. Er wordt samen met de natuurouders ook regelmatig van de oogst iets gekookt! Bijvoorbeeld appeltaart of boerenkool!

Groep 7 op werkweek
De allerbelangrijkste excursie is die van groep 7. Zij gaan elk jaar een hele week op kamp om in de Nederlandse natuur te werken. Onderzoek naar verschillende beestjes, tochten in het bos en nog veel meer spannende dingen. Aan het thuisfront wordt dagelijks verslag gedaan, zodat niemand iets hoeft te missen.

Groep 8 in de kas
Groep 8 gaat vanaf maart moestuinieren in de Kas ” Eerlijke Oogst”. Zij starten dan met het zaaien en planten van verschillende groenten en kruiden!

April 2017
Wat groeit alles snel! Peultjes worden opgebonden en tuinkers geoogst! Ook de bietjes, spinazie en andijvie groeien al goed!

Mei 2017
Andijvie, peultjes en de eerste bieten worden geoogst!

Groep 3 naar de geitenboerderij
De groepen drie gaan elk jaar op excursie naar de geitenboerderij in het Amsterdamse bos.
Het is elk jaar weer een groot succes.

Groep 3 loopt het herfstpad
De groepen drie gaan in de herfst het herfstpad lopen in het Amsterdamse bos.
Een hele leuke en vooral leerzame excursie.

Groep 5 gaat naar het stokkeland
Ieder jaar gaat groep 5 naar het stokkeland om natuurontdekkingen te doen. We hebben ieder jaar muggenlarven en watervlooien. Dieptemetingen, windrichtingen, boomsoorten, pesto gemaakt van daslook, proeven van melkprodukten, gebruik van verrekijkers…leerzaam en LEUK!
Dit jaar waren er veel libellen, vlinders kikkers en jonge eendjes, er was genoeg te zien!

Groep 4 loopt het egelpad
Iedere herfst lopen de groepen 4 het Egelpad rondom de school. Zij volgen mooi gedecoreerde terra cotta potten. Bij elke pot staat er een vraag of een opdracht over de egel. Zo leren zij veel over dit dier. De route eindigt bij het egelhuis in ons Speelbos. Zou daar de egel overwinteren?

Groep 4 onderzoekt knoppen
Nog in het vroege voorjaar onderzoeken de kinderen van groep 4 knoppen van bomen en struiken.  Met een tak in de hand op zoek naar de juiste boom: waar komt de tak vandaan? Dit  leuke pad heet dan ook: ” tak waar is je boom? “. Natuurlijk worden de takken in een mooie vaas in de klas gezet om te zien wat er uit die knoppen groeit!

Groep 1/2 loopt het kabouterpad
In de herfst zoeken we kabouters rond de school. Iedere kabouter heeft een opdracht voor ons. Zoek en vergelijk bladeren, speel met dennenappels, onderzoek en voel echte slakken, proef een toastje met door de kabouters zelf gemaakte bosbessenjam, etc.

Groep 1/2 naar de boerderij
Bij boer Bos in De Kwakel komen we op bezoek en leren van alles over de schapen, koeien, paarden, kippen en al het leven op de boerderij.

Groep 1/2 naar de kinderboerderij
Groep 1/2 doet de excursie “meneer de Pauw”, waarbij we kijken, ruiken, horen, voelen en knuffelen. Daarna is er altijd nog tijd om heerlijk te spelen de fantastische water- en zandbak en in de speeltuin van “Boerenvreugd”.

Jozefschool