De belevenissen van groep 6

November 2017

Op vrijdag 10 november was het de beurt van groep 6A om op excursie te gaan naar het Rijksmuseum.

In het project Jij & de Gouden Eeuw gingen de kinderen met de verhalen rond Nova Zembla, De Nachtwacht of Hugo de Groot op onderzoek uit.

Onder begeleiding van leden van het Genootschap der Rijksgeheimen zijn ze veel te weten gekomen. Ze begonnen met een bezoek aan het museum zelf. In drie verschillende groepen  werd onder meer de nachtwacht bekeken, zagen ze de boekenkist van Hugo de Groot en bekeken ze voorwerpen die op Nova Zembla zijn gevonden.

De excursie werd afgesloten met fantastische toneelstukjes waarin de kinderen in de huid kropen van de verschillende personages. Onder leiding van professionele acteurs speelden de kinderen de verhalen uit de 17e eeuw.  Zo zagen we Rembrandt aan het werk konden we zien hoe Hugo de Groot kon ontsnappen in de boekenkist en hoe koud het was in het Behouden Huys op Nova Zembla. Een geschiedenisles om nooit te vergeten!

Via deze link zijn alle andere foto’s van deze excursie te bekijken.

Via deze link kunt u een filmpje bekijken van de toneelstukjes.

November 2017

Op maandag 6 november is groep 6b op excursie geweest naar het Rijksmuseum.

In het project Jij & de Gouden Eeuw gingen de kinderen met de verhalen rond Nova Zembla, De Nachtwacht of Hugo de Groot op onderzoek uit.

Onder begeleiding van leden van het Genootschap der Rijksgeheimen zijn zij veel te weten gekomen.

De klas heeft geleerd over de barre omstandigheden van de bemanning van de Windhond, het verhaal achter Rembrandts meesterwerk en de ontsnapping van Hugo de Groot.

Het museumbezoek werd afgesloten met fantastische toneelstukjes die door acteurs met de leerlingen werden opgevoerd!

Al met al was het een heel leerzame en gezellige dag in Amsterdam!

Juli 2017

Vrijdag 13 juli zijn we op bezoek geweest bij een Hindoestaanse tempel. Mevrouw Tewarie heeft ons veel geleerd over hoe het gaat in een tempel. We hebben samen ook een gebed gedaan en we mochten een bloemen offer brengen en wierook aansteken. Juf Marian werd ook in een Sari gewikkeld. Dat is een doek die vrouwen aanhebben.

Juni 2017

Dinsdag 13 juni kregen de leerlingen uit groep 6 een les over de dode hoek bij de vrachtwagen. De les werd deze keer verzorgd door VVN.

Onderweg naar vriendjes, de sportvereniging of school, waar kinderen en vrachtwagens elkaar tegen komen kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan.

Het programma van VVN in samenwerking Transport en Logistiek Nederland, geeft leerlingen inzicht in hoe ze veilig kunnen fietsen en lopen bij vrachtwagens. Zowel de praktijk als theorie is in de voorlichting opgenomen. In de klas kwam een meneer vertellen over de dode hoek en hij liet de leerlingen een film zien. Ook was er een quiz en een bordspel. Dit alles om uitleg te gegeven over de twee belangrijke vuistregels:

1. Blijf er rechts en ruim achter
2. Houd meer dan drie meter afstand

Buiten stond een vrachtwagen op de parkeerplaats. Leerlingen gingen in groepjes naar buiten begeleid door ouders die deze ochtend wilde komen helpen.. Buiten mochten ze om de beurt plaatsnemen in de cabine van de vrachtwagen om te ervaren wat een chauffeur wel en vooral ook niet ziet.

Het was een nuttige en leerzame les.

Mei 2017

Dinsdag 16 mei gingen wij met de groepen 6 naar de historische tuin.
Als eerste mochten we oefenen met de echte oude veilingklok. Je moest precies op een bedrag de klok stoppen. Daarna kregen we een rondleiding en leerden we hoe ze vroeger alles deden in Aalsmeer op een kwekerij. Ook hoe ze land maakte en weer sterker maakte, zodat het niet wegspoelt.
We leerden sloten graven en land droogleggen en turfbroodjes steken. Ook zagen we alle oude rozen en bloemen in de kas en groenten in de tuin.
De groepen 6 en de groepen 5 mochten ook nog varen met de rondvaartboot. We zijn op een eiland geweest. Dat dreef op riet. Tijdens de rondvaart leerden we ook veel over de Westeinder en over hoe het vroeger was. Het is maximaal 4 meter diep. Ook over de Haarlemmermeer, die noemde ze vroeger waterwolf en was toen water en nu land, daar ligt Hoofddorp en Schiphol!

Maart 2017

De kinderen die meededen aan de moestuin op 9 maart waren Sebastian, Kiki, Mick, Fabienne en uit de andere groep Bonnie, Tino, Sebastiaan en Tess.

Eerst gingen we boerenkool oogsten uit de moestuin. Af en toe kwamen we naaktslakken, spinnen en wormen tegen.

Toen gingen we de boerenkool scheuren en aardappelen schillen. Sebastian uit 6B was daar heel goed in, maar Bonnie had een pleister nodig! De aardappels sneden we in stukjes en we moesten alles goed wassen.

De moeder van Tijn heeft thuis de boerenkool met aardappelen gekookt. Ze nam het mee naar school en iedereen heeft het geproefd. Sommige vonden het zo lekker, dat ze steeds maar meer wilden.

Het was een leuke dag vandaag.

November 2016

Rijksmuseum
Omdat het een lang programma was hoefden we pas om 10:00 op school te komen. We konden lekker uitslapen.
Om 5 over 11 stapte we de bus in. Na een uurtje rijden waren we er.
Eerst gingen we nog wat eten op het museumplein en toen ging het pas echt gebeuren.
We gingen het rijksmuseum in. We kregen allemaal een vest aan zodat iedereen wist bij wie we hoorden. Op school hadden we elkaar al een rol gegeven. We lazen de karakters van bv Rembrandt en dan konden wij bedenken wie in de klas daar het beste bij paste. Er was een groep die onderzoek deed naar Rembrandt, een groep onderzocht Hugo de Groot en een groep ging op zoek naar Nova Zembla.
Na de rondleiding gingen we met acteurs naar de Teekenschool waar het atelier van Rembrandt, het behouden huys op Nova Zembla en het kasteel waar Hugo de Groot was opgesloten was nagemaakt. Hugo de groot stapte de boekenkist in.
De groep van Nova Zembla ging echt in het behouden Huys.
De groep van De nachtwacht ging een spiegel in.
Samen met de acteurs van het geheime genootschap van Rijksgeheimen speelden we de geschiedenis na.
Dit toneelstuk speelden we voor de rest van de klas en de ouders die mee waren.
Met de bus gingen we weer terug naar school. Het was al donker toen we thuis kwamen (en nat!)

Hiernaast ziet u alvast de leuke groepsfoto’s. De linken naar de andere foto’s kunt u vinden in ons fotoalbum.

Juli 2016

De groepen 6 zijn in het kader van het Heilige Huisjes project op bezoek geweest in de tempel in Amsterdam Osdorp. Voordien hebben ze presentaties gegeven over de verschillende onderdelen vanuit het Hindoeïsme.