De belevenissen van groep 5

Oktober 2017

Groep 5b bracht een bezoek aan de watertoren. De kinderen hebben niet alleen een enorme klimtocht naar de top gemaakt (wat een prachtig uitzicht!), maar weten nu ook alles over de toren. Het was een leuke en leerzame ochtend!

Oktober 2017

Voor het bezoek van  groep 5b aan de watertoren werd er eerst zelf torens ontworpen en gemaakt. Er werd een beroep gedaan op creativiteit en samenwerken.

September 2017

September 2017

September 2017

Juli 2017

Juli 2017

Juli 2017


Mei 2017

Rond 14.30  stond er een lange rij bij de ingang van groep 5. Dat kwam omdat het museum in groep 5 werd geopend. Ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellende kwamen naar het museum. Binnen konden ze een kaartje krijgen aan de kassa. De kaartjes werden gescand bij het betreden van de klas. Er liepen bewakers rond om de kunstwerken te bewaken. Maar wat was er te zien? De kinderen hebben vorige week en deze week in groepjes gewerkt aan een muurkrant en een kunstwerk wat past bij het door henzelf gekozen onderwerp. Dit alles had weer te maken met het thema: Typisch Aalsmeer. De kinderen vertelde onder grote belangstelling over hun werk. Verschillende kinderen uit de klassen liepen rond als fotograaf.
Wilt u alle foto’s bekijken die ze hebben gemaakt? klikt u dan op deze link 

Mei 2017

Groep 5 is gaan varen met de westeinderrondvaart, dinsdag 16 mei 2017. Dit paste goed in onze thema week, Aalsmeer (onder) water. We zijn langs de seringenakkers gevaren en hebben geleerd over het kweken op de legakkers.

Mei 2017

Er wordt hard gewerkt aan het thema. De kinderen zijn bezig geweest met het maken van een muurkrant en zijn aan het werk om dingen te maken voor de tentoonstelling.

Mei 2017

De groepen vijf werken deze week over Aalsmeer(onder)water, een fantasievolle gedachte om te mogen kiezen wat ze hierover zouden kunnen en willen leren. We zijn maandag gestart op de dijk bij de watertoren. We zijn er een woordweb gestart.

April 2017

5b

April 2017

5b

April 2017

5b

Hier geeft stage juf Lianne een les uit de natuurmethode. Het ging over huiden van dieren en mensen. Wij mochten een echte slang aaien, dus een zeer geslaagde les! De proef is gelukt!

April 2017

Hier oefenen we lekker buiten onze zelfgemaakte vragen voor de toets geschiedenis met mix en ruil

Maart 2017

Rode potloden en hokjes…

Met hun stempas in de hand liepen de kinderen van groep 5A en B deze middag naar het stembureau – onze omgevormde gymzaal. Bij de leden van de gemeente werd de stempas ingeleverd en als alles klopte overhandigden zij de stembiljetten. Meteen werden ze doorgestuurd naar de stemhokjes waar een controleur goed in de gaten hield of er voldoende afstand was en de stemmen anoniem gemaakt werden. Als laatste onderdeel werden de biljetten dubbelgevouwen en in de stembus gestopt. Maar ja…waar stemmen kinderen uit groep 5 nou eigenlijk op?

De afgelopen twee weken zijn er 9 politieke partijen ontstaan op de Jozefschool in Aalsmeer. Na een uitleg over hoe de tweede kamer werkt, hebben de kinderen groepjes gemaakt om met elkaar af te spreken wat zij nou belangrijk vinden in de politiek. Zo ontstond er een goede naam en een plan. En wat doe je als je een geweldig plan hebt? Campagne voeren! Prachtige posters werden in elkaar gezet en iedere partij bedacht een slogan. De presentaties werden geoefend en uiteindelijk brak de dag van de verkiezingen uit.

Iedere partij vertelde kort en bondig waar zij voor stonden en zo konden alle kinderen van groep 5 een weloverwogen keuze maken. Willen we kinderen in arme landen meer geld geven? Of is het belangrijker om de uitlaatgassen te verminderen? En al die dieren die bedreigd worden en respectloos behandeld worden? Niet te vergeten: het betere onderwijs met lekker veel beweging.

Het was een spannende tijd. Nadat de laatste stem uitgebracht was, kwamen de stemmentellers bij elkaar. Een moeilijke taak, want als stemmenteller had je zwijgplicht tot aan de uitslag. Deze kanjers vonden dat helemaal geen probleem en hielden het tot het laatste moment geheim.

En toen was het moment van de uitslag…op de derde plaats is de partij BOM geëindigd (Bescherming, Onderwijs en Milieu). De tweede plaats gaat naar de HDAK (help deze arme kinderen) en op de eerste plaats hebben we M&M (Medicijnen en Milieu voor kinderen met kanker).

Wat mij betreft hoeven we helemaal niet meer na te denken over wat een goede coalitie zou zijn voor Nederland. Ik heb het al lang ontdekt – de kinderen van groep 5 van de Jozefschool!

Wil je alle goede ideeën nog een keertje lezen? Kijk dan hieronder:

VVAM

Minder belasting voor arme mensen.

HDAK

Help deze 60 miljoen kinderen in hongersnood.

V & M

Meer mensen moeten fietsen, want de uitlaatgassen van de auto zijn niet goed voor het milieu.

BOM

Wij willen meer prullenbakken, zodat er geen vuil in het water komt en vissen uitsterven.

 

NPBC

Meer respect en bescherming voor dieren.

ZD & M

Meer ziekenhuizen en dokters in Nederland voor mensen én dieren die ziek zijn.

M & M

Meer geld naar arme kinderen die kanker hebben.

SVO

Meer veiligheid op de wegen. En in het onderwijs  meer activiteiten en speelveldjes.

SOM

Meer bewegen, beter onderwijs en milieuvriendelijker

Januari 2017

Wat een spetters!
Ja dat kun je wel zeggen! Overal komen we ze steeds weer tegen…spetters. Ze dwarrelen langs de ramen, ze trekken met volle snelheid door leidingen, ze druppen uit de douche, ze kletsen over onze handen als we ze wassen. En soms, als we geluk hebben, veranderen ze in de lucht in sneeuw. Groep 5 heeft hier de afgelopen weken alles over geleerd: waar komt ons drinkwater vandaan? Hoe werkt de waterkringloop? Wat is eigenlijk een waterbekken? En waarvoor dient een stuw? Vandaag was de allerlaatste les van het thema water bij aardrijkskunde. Met z’n allen hebben we een ieniemienie waterbedrijfje opgezet. Met melkpakken, stof, zand en stenen gingen de kinderen aan de slag om het water zo goed mogelijk te zuiveren. Na een paar keer uitproberen, zagen we hoe modderig water steeds helderder werd en zelfs al bijna drinkbaar leek. Geweldig gedaan hoor!

November 2016

De kinderen van groep 5 b hebben de les: ‘kleuren maken de piet’ gedaan met juf Iida. We zijn nogal trots op het resultaat! Zie hier een aantal kunstwerken.

Oktober 2016

5 Oktober, dierendag in groep 5, de vader van Darick heeft een dierenwinkel en vertelt ons over de dieren die hij verkoopt. Er zijn voerdiertjes en huisdieren. Wij weten nu dat je een hamster van onderen oppakt en moet laten wennen aan je geur, anders bijt hij! En we weten hoe meelwormen voelen…..nu gaan we ze tekenen!